reklama

Zabíjačkový slovníček: Víte, co je prdelačka?

Jelítko, prejt, tlačenka, to a mnohem více patří mezi zabíjačkové pochoutky. Znáte všechny dobroty?

Foto: Profimedia

Zabíjačka patří nejen k období masopustu, ale také k tradičním zimním pochoutkám. Vyznáte se ve všech názvech a dobrotách, které se na zabíjačce připravují?

Připravili jsme pro vás malý zabíjačkový slovníček. V současné době jsou zabíjačková a tradiční česká jídla opět v kurzu. Najdete je na jídelním lístku i těch nejvyhlášenějších restaurací.

Jelítko

Jelítka se vyrábějí z hlavy, bůčku, plic, kůže nebo jater. Na jelita je třeba vše semlít. Do tohoto mastného výrobku patří méně hodnotné maso, krev a kroupy.  Základní ingrediencí je i tučný vývar, který si odeberete ze zabíjačkové polévky. Do jelit přijde i osmažená cibule na sádle, sůl, česnek, koření (pepř, majoránka, kmín a nové koření). Krev sílu koření stáhne, nesmíme na něm šetřit. Jelita se dělají kroupová nebo žemlová. Z jelítkového prejtu se dělá zabíjačková polévka.

Jitrnice

Jitrnice jsou nejzákladnějším zabíjačkovým produktem a patří do nich méně hodnotné maso. Do směsi pomeleme maso z vařené hlavy, vařené kůže, syrová játra, plíce, slezinu nebo játra. Dále nesmí chybět namočené a vyždímané bílé pečivo, vývar a koření ( sůl, mletý pepř, mleté nové koření, mletý zázvor, česnek, majoránku). Ingredience se liší podle krajů. Směs se plní do dobře vyčištěných střívek. Vyzkoušejte recept na moravskou kroupovou jitrnici.

Klobása

Klobásy nepatří k typickým zabíjačkovým výrobkům. Záleží, v kterém kraji se zabíjačka dělá. Velmi oblíbeným mastným výrobkem je na severní Moravě. Klobásovina připravená z masa a koření ( paprika, pepř, kmín, česnek) se nemusí plnit do střívek, ale připravuje se do konzervy, a pak se pomalu vaří. Tato směs vydrží dlouhou dobu a je vždy po ruce připravená ke konzumaci. Polechtejte své chuťové pohárky masopustní slováckou klobásou.

Ovar

Tučnější maso se vaří ve slané vodě. Nejčastěji v hrnci najdete hlavu, jazyk, krkovičku, plecko, lalok nebo koleno. Ovar se podává už během zabíjačky. Řezník vyndá maso z vody a vše rozdělí na řeznický stůl. Maso se jí se solí, hořčicí nebo s vejmrdou. Podívejte se, jak na ovar z vepřového kolene.

Prejt

Do prejtu přijde vše, co není kvalitní a hlavně dostatek bílého pečiva. Prejt může být bílý nebo se dochutí krví. Směs pečeme v pekáčku v předehřáté troubě. Překvapte svou rodinu s prejtovými placičkami.

Zabjačka vám nevoní? A co si dát dva 300g rumsteaky z uruguayského býčka ZDE >>

Sekaná

Vyrábí se s méně kvalitního pomletého masa a koření (sůl, pepř, česnek). Někdo do sekané přidává ještě bílé pečivo a vajíčka, ale pokud sekanou zabalíte do bránice, která vám maso podrží pohromadě, není těchto ingrediencí třeba. Velkou lahůdkou je domácí sekaná se špekem.

Sulc

Na správný sulc (huspeninu) jsou třeba vepřová kolena, nohy a hlava. Nesmíme ani zapomenout na koření - bobkový list, nové koření a pepř. Maso se uvaří v osolené vodě. Po změknutí se vyndá a vývar se dochutí octem a povaří. Sulc se dává do formy, kde se může přidat i vařená mrkev, cibule nebo vařené vejce. Vyzkoušejte recept na vepřový sulc.

Škvarky

Škvarky se připravují z vepřového sádla, které se nakrájené na malé kostičky škvaří. Je třeba sádlo dobře míchat. Někde se při škvaření sádla používá i trochu mléka. Po uškvaření se sádlo slije a škvarky se podávají osolené a okmínované s čerstvým chlebem. Škvarky jsou výtečnou ingrediencí do škvarkových placek.

Tlačenka

Tlačenka se vyrábí z vepřové hlavy, kolen, vepřového jazyka, uvařené kůže, jater, cibulky a vývaru. Tlačenku kořeníme majoránkou, pepřem, solí, novým kořením a třeným česnekem. Maso se nakrájí na malé kostičky a spolu s vývarem se plní do umělých střev a pozvolna se vaří. Ochutnejte bůčkovou tlačenku.

Vejmrda

Pod pojmem vejmrda nehledejte masný výrobek, ale přílohu, která k zabíjačce neodmyslitelně patří. Vejmrda se připravuje ze strouhaného křenu a jablek. Směs se podává k ovaru a jiným zabíjačkovým pokrmům. Udělejte si vejmrdu i u vás doma.

Prdelačka

Zabíjačková polévka se dělá na mnoho způsobů. Vlastně jde o vývar, kde se vařily jitrnice, jelita a ovar. Jde o silnou polévku, která může po přidání krve být černá nebo zůstat bílá, té se říká ovarová.

Čtěte také: Masopustní hodování: Zabíjačkové i sladké lahůdky

Prdelačka je ta, ve které se uvaří jelita či jitrnice a její barva je tmavá. A proč prdelačka? V polévce se vaří vnitřnosti, které k této části mají blízko - jitrnice a jelítka plněná do střívek. Do pravé prdelačky patří i krupky. Opět ale platí, jiný kraj jiné tradice. Vyzkoušejte domácí prdelačku.

Zabíjačkový guláš

Bez guláše by to nebyla ta správná zabíjačka. Na přípravu se spotřebují méně hodnotné druhy masa a vývar ve kterém vaříme jitrnice a jelita. O to lepší bude guláš, když do vývaru nějaká jitrnice praskne. Řezníci používají na guláš krkovičku, vnitřnosti a koření ( mletou papriku, kmín, třený česnek a sůl). Udělejte návštěvě tradiční zabíjačkový guláš ze Středních Čech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Udělejte si doma pochoutky ze zabíjačky!

Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou

Růžová barva v interiéru je výzva: Ale vyplatí se!

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama