reklama

TOP 10: Nejlepší česká vína pro rok 2013

Chcete pít to nejlepší víno? Pak se nechte inspirovat vítězi nejprestižnější soutěže Salon vín.

Foto: Profimedia.cz

Zástupci Národního vinařského centra a Svazu vinařů České republiky představili výsledky Salonu vín ČR - nejprestižnější národní soutěže vín v České republice.

Zveřejněna byla vítězná vína v jednotlivých kategoriích, nejlepší kolekce soutěže, složení sta nejlépe hodnocených vín, kterým byl přidělen titul Salon vín České republiky, a samozřejmě také absolutní Šampion soutěže.

Zajeďte si na/pro nejlepší vína do Valtic

Již od 2. března se Salon vín (který je zavřený pouze v únoru, aby se připravila nová expozice) opět otevírá veřejnosti a vy tak máte jedinečnou příležitost ochutnat ta nejlepší vína zemí českých a moravských! Na návštěvníky čekají degustační programy s výkladem sommeliera a další zajímavé akce spojené s vínem. Mnozí si pak odvážejí lahve těch vín, která jim chutnala nejlépe a mnoho nových znalostí o lahodném moku.

Nejlepších 10 vín "ochutnejte" v naší galerii:

Z bílých odrůd můžete ochutnat Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Veltlínské zelné, Tramín červený nebo Rulandské bílé. Mezi červenými odrádami je Rulandské modré, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Merlot, Svatovavřinecké či André. Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry a výběry z hroznů.

Náš tip: Stojany na víno za rozumné ceny: 30 tipů pro vás

Celkem můžete ochutnat 77 vín ročník 2011 a 12 vín ročník 2009.

A šampionem se stává...

Šampionem a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se stalo v konkurenci 1622 přihlášených vín Chardonnay, 2011, pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. Hrozny pocházejí ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky.

Čtěte také: Vše, co byste měli vědět o víně stručně a jasně

Šampion se vyznačuje intenzivní, ale přitom jemnou vůní a medovými tóny. Strukturovaná plná chuť se svěží kyselinkou a náznakem zralých citrusů dovedla toto víno přes tři kola hodnocení až na vrchol naší nejprestižnější soutěže vín.

Degustační expozice se nachází v Národním vinařském centru, o.p.s. na adrese Zámek 1, Valtice. Vstupenky stojí v rozmezí od 100 do 500 Kč, podle zvoleného programu.

A co vy? Které víno je tím vaším favoritem?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stojany na víno za rozumné ceny: 30 tipů pro vás

Jak a kde doma správně skladovat víno: Dobré rady!

Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama