Rady a tipy, jak napravit pohromy při vaření

Rady a tipy, jak napravit pohromy při vaření

14.10.2014 Ilona Víchová

Taky si říkáte, že když vaříte denně, že se nemůže nic stát? Ale když přijde den blbec, tak i tisíckrát opakovaný recept snadno skončí v odpadkovém koši.

Většinou se v kuchyni nedaří, když čekáme návštěvu v podobě nejlepších přátel nebo tchyně. Chcete dostat na talíř to nejluxusnější co umíte a přijde kalamita. Nepanikařte a zkuste s námi vaši večeři zachránit.

Sůl, náš věčný nepřítel aneb Jak na přesolenou polévku?

Věřte, že ředit jídlo vodou by měla být až ta poslední věc. Voda sůl rozkládá pomaleji než ostatní chutě. Pokud to půjde, sáhněte raději po mléce nebo smetaně.

Přesolenou polévku nebo omáčku zvládá napravit brambor. Oloupaný kousek nechte v hrnci povařit. Podobně zafunguje i kůrka od chleba, vaječný bílek nebo mrkev. Vše krátce povařte a pokuste se vylovit z hrnce. V případě, že je jídlo hodně přesolené, nemusí tyto rady zafungovat.

Na přesolený pokrm vyzkoušejte pár kapek citronu, ale v žádném případě nenahrazovat octem.

Sůl

Foto: Isifa/Thinkstock

Naše babičky zkoušely nepodařenou polévku či omáčku zachránit cukrem, který si položíte na lžičku a ponoříte do jídla. Když z cukru vznikne kašička, vyndejte jej ven. Staré kuchařky radí, že výborně funguje i ponořená stříbrná lžička, která vstřebává nechtěné a přehnané chutě.

Věčný boj s omáčkou: Co pomůže?

Zbožňuje váš manžel či přítel omáčky a vy je nevaříte, protože se jednou srazí smetana, jindy je guláš zcela vodový? Sraženou omáčku zkuste napravit špetkou kypřícího prášku, lžičkou studené vody či smetany nebo celý kastrol ponořte do studené vody a metličkou dobře rozmíchejte.

Omáčky a guláš výborně zahustí najemno nastrouhaná brambora. I chleba vám pomůže guláš zahustit, kůrka mu zase dodá příjemnou barvu. V obou případech je nutné vše dobře hlídat, protože takto zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Čtěte také: Umíte dobře vařit? Vyzkoušejte se!

Výraznější chuť dodají vaší omáčce švestková povidla nebo šťáva z rybízu. Dokonalý šmak získáte, když do jídla přidáte sušenou nebo osmaženou cibulku posypanou cukrem, který na ní zkaramelizuje.

K omáčce jako od babičky patří domácí knedlík. Často se stane, že se začne lepit na dno hrnce. Stačí knedlík zatěžkat talířkem nebo dřevěným prkénkem. Aby se knedlík nerozvařil, přidejte do vody trochu hladké mouky. Určitě se vám povedou.

Když maso nechce změknout

Někdy se stane, že maso vaříme hodiny a hodiny a stále je tvrdé jako podrážka. Odborníci radí, přidat lžičku prášku do pečiva, ocet nebo jedlou sodu. Každá tato ingredience dokáže proměnit maso v poživatelnou pochoutku.

Dobře zafunguje i pár lžic alkoholu. Stačí maso podlít brandy, slivovicí, pivem nebo červeným vínem a uvidíte ty zázraky. Kromě měkkého pokrmu, získáte i krásně voňavý oběd či večeři. Alkohol se vždy vyvaří, proto se nemusíte bát, servírovat jídlo dětem.

Chvilka nepozornosti a malér je tady

Jídlo po připálení rádo získává nepříjemnou pachuť. Při této katastrofě pomůže mrkev, korková zátka nebo krajíc chleba. Vše přendejte do čistého hrnce a povařte s pohlcovačem pachu, který pak vyhoďte. U této záchrany záleží na míře připálení. U korku dávejte pozor, aby se do jídla nerozdrobil. Lepší je použít sítko na koření nebo bavlněný hadřík.

Naše babičky radí připálené jídlo vyklopit do nádoby, kterou přikryjete mokrou utěrkou. Po několika minutách utěrku vyměníme a opakujeme tak dlouho, až zápach zmizí.

Vaření

Foto: Isifa/Thinkstock

Tip z redakce: Když se "zadaří" a hrnec je na vyhození, zkuste ho postříkat odmašťovačem, posypat pískem na nádobí a rozetřít na kašičku. Vrstvou pokryjte postižené místo. Hrnec mírně zahřejte na sporáku a zatepla stáhněte špínu houbičkou. Většinou jde vše najednou.

Sražená buchta a nevyklepnutá bábovka

Dobrá buchta patří ke každé návštěvě. Tyto pohromy se nedají ve většině případů napravit, ale lze jim předcházet. Na propadlé těsto je důležité, abychom brzo neotvírali dvířka. Také bychom zákusek měli vkládat do dobře předehřáté trouby a péct dostatečně dlouho.

Čtěte také: Barevné spotřebiče pro veselé vaření: Vyžeňte nudu z kuchyně

Častým problémem je, že nedostaneme bábovku či jinou buchtu z formy. Upečený dezert nikdy nevyklápějte hned po upečení. Nechte jej 5 až 10 minut zchladnout. Pokud se buchtě nechce ven, zkuste na formu položit navlhčenou utěrku ve studené vodě. Uvidíte, že bábovka vyklouzne okamžitě.

U pečení pomáhá proti žmolkům a sraženinám jednoduché pravidlo. Vždy smíchejte sypké a tekuté ingredience zvlášť a až pak je dávejte opatrně dohromady.

Co dělat, když jídlo nechce chutnat jako od babičky

Dělá vaše babička křupavější bramboráky? Některé z nich totiž do těsta přidávají nastrouhanou mrkev nebo polovinu těsta strouhají nahrubo a zbytek najemno. Na lahodné křupavé bramboráky zabírá i strouhanka, kterou dáme přímo do těsta.

Na lepší kůrčičku u kachničky, kuřete nebo bůčku pomůže potřít kůži pivem, mlékem nebo ji pomazat medem smíchaným se špetkou soli či lžící sójové omáčky.

Výborné pečené brambory uděláte za chvilku, když je obalíte v polohrubé mouce.

Rady na závěr

  • Rozpraskané párky nezachráníte. Vařte je v zahřáté vodě, která ale nevře. Doba vaření je maximálně 6 minut a u silnějších párků 12 minut.
  • Abyste měli listové těsto lesklé, potřete ho před pečením rozšlehaným vejcem.
  • Chcete-li mít domácí chléb hezky tmavě hnědý, nepotírejte ho vodou. Mašlovačkou rozetřete po celém povrchu mléko.
  • Do kyprých bramborových knedlíků pokrájejte na drobné kostičky rohlík. 
  • Knedlík nebude slizký, když do těsta přidáte špetku jedlé sody.
  • Pokud nemáte čas a spěcháte s vařením brambor, přidejte do vody lžičku másla nebo trochu světlého piva.
  • Na pevný sníh používejte bílky, které mají pokojovou teplotu a přidejte do nich špetku soli
  • V případě, že vám při vaření došlo záhadným způsobem bílé víno, můžete ho nahradit lžičkou octa smíchanou s cukrem. Nečekejte ale, že pokrm bude stejně kvalitní. 

Stalo se vám někdy, že jídlo, které jste uvařili, skončilo v koši? Podělte se s námi o rady a triky, jak se vypořádat s katastrofou v kuchyni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak správně vařit těstoviny? Pár triků pro vás

3 tipy, jak uchovat bazalku čerstvou po celý rok

Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce


 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © Economia, a.s. O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.