reklama

Espresso, piccolo nebo ristretto? Naučte se druhy kávy!

Je piccolo českým výmyslem či nikoliv? Vyznejte se v kávě a nenechte se ošidit.

Foto: Profimedia.cz

Káva se stala rituálem, kterým začínáme náš den. Na každém rohu potkáme kavárny, které nabízejí lahodný teplý nápoj hned v několika podobách.  Na "kafe" zveme naše přátele, kolegy nebo si ji vychutnáváme v soukromí našich domovů. Známe ale dobře její druhy?

Samotná chuť kávy je opředená historií a kulturou. Měli bychom si dopřávat nápoj z kvalitních zrnek, připravený opravdovými profesionály. Seriál o kávě vás seznámí s historií, druhy káv, naučíme vás umění dokonalého baristy nebo se naučíte techniku zdobení cappuccina, Latte art. Oddejte se lahodné chuti a napijte se s námi dobré kávy.

Espresso

Malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 g kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak okolo 9 barů a teplota vody 80-90 °C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 vteřin. Záleží na kvalitě kávovaru. Káva se po delší době přepaluje a zanechává v nápoji nepříjemnou pachuť a škodlivé látky.

Ristretto

Italové si v kavárnách objednávají nejčastěji právě ristretto. Jeho příprava je ze stejné dávky kávy, jako espresso, ale doba průtoku je jen 18 vteřin. Do šálku vám nateče asi 15-20 ml nejsilnějšího kávového extraktu. Čekají vás dva loky silné kávy a nekonečný požitek z plného aroma.

Piccolo: Existuje či nikoliv?

Čekali jste, že vám budeme popisovat, jak se připravuje? Omyl. Nic takového podle odborníků neexistuje. Nebudeme tvrdit, že se s tím nesetkáte. U nás je zcela běžné, že vám v kavárně nabídnou malou silnou černou kávu, označenou v nabídce jako piccolo.

S pojmem jste se mohli setkat i v Londýně, kde ale dostanete kávu s mlékem, něco jako je španělské Cortado nebo italské Macchiato. Na téma, zda je či není piccolo si přečtete řadu odborných článků. Dokonce se můžete zapojit do projektu "Piccolo neexistuje!".

Co říká na piccolo Aleš Richter,  coffee specialista a manažer projektu Škola baristy:

Baristé s oblibou říkají jedinou větu, a to že piccolo neexistuje. Bohužel u českých zákazníků stále ještě převládá tento název a ani sami nevědí, co vlastně chtějí. Piccolo z italského překladu znamená malý. Spojení piccolo espresso používali hned po revoluci turisté z Itálie, aby si u nás objednali svoje malé espresso a ne tu velkou nezdravou kávu, která se u nás bohužel ještě stále servíruje.

Protože jsme se po revoluci snažili být hrozně světoví, začali jsme používat spoustu cizích názvů a mezi nimi i "piccolo" a většině zákazníkům to také zůstalo. Naštěstí si už pomalu zvykají na to, že si stačí objednat espresso a trvat na správné velikosti. Osobně doporučuji si při objednání pomáhat ukázáním velikosti kávy pomocí prstů, protože se často setkávám s tím, že číšníci vůbec nevědí, jak má správné espresso vypadat.

Gianfranco Coizza, majitel restaurace Aldente o piccolu...

V Itálii nikdo neví, co je piccolo. Pijeme espresso nebo ristretto. Espresso má u nás velikost, jako tady piccolo. Ristretto je úplně malinká káva. V Aldente dáváme espresso do malé skleničky, aby byla krásně vidět pěna, která je hlavním ukazatelem kvality kávy.

Lungo

Neboli prodloužené espresso. Mnoho kaváren si s lungem neumí poradit. Jednoduše vám přes kávu protlačí více vody a to je špatně. Hrneček se plní až minutu a káva se přepaluje. Dostanete tak vylouhované škodlivé látky s nepříjemnou chutí. Správně se připravuje klasické espresso do 30 vteřin a šálek se doplní horkou vodou. Některé kavárny vám nabídnou espresso a konvičku s vodou, abyste si lungo "prodloužili" podle své chuti.

Espresso doppio

Tento nápoj se lidem se slabým srdcem nedoporučuje. Připravuje se z dvojité dávky, tedy 14 g mleté kávy. Doba přípravy je stejná jako u espressa: 20-30 vteřin, jen má větší objem, zhruba 50-70 ml dolévané vody.

Cappuccino

Správné italské cappuccino tvoří 1/5 espressa, 2/5 našlehaného mléka a 2/5 horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 °C. Pěna musí být jemná, krémová a bez bublinek. V Itálii milují cappuccino hlavně k snídani. Profesionálové vám při lití mléka na povrchu namalují různé obrázky.

Caffé macchiato

V kavárnách se stává, že ji zaměňují s caffé latte. V překladu z italštiny znamená macchiato "skvrnitý" neboli s trochou mléka. Vždy chtějte espresso s lžící mléčné pěny, servírované v klasickém šálku. Máte-li problém se čtením italských názvů, poproste o "makijáto".

Latte

Mléčná káva se připravuje z prodlouženého espressa (Lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale mnohem menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velkého šálku. Francouzi ji nazývají caffé au lait, Australané flat white. Záleží, do kterých končin docestujete, ale vždy byste si měli pochutnat na lahodném nápoji, plném mléčné pěny. 

Latte macchiato

Mezi milovníky kaváren je oblíbené a připravuje se z espressa a velkého množství našlehaného mléka. Nejprve se do vysoké sklenice lije mléko a následně espresso. Při zachování postupu, dosáhneme krásného efektu tří vrstev: mléko, káva, pěna.

Americano

Klasické espresso doplněné horkou vodou v typickém poměru 1:5, kdy souboj vyhrává voda. Celý objem vody nesmí být přetlačován přes kávu, ale pouze doléván, jinak dostanete tekutinu, která se nedá pít.

Čtěte také: Černá káva - škodí, nebo ne? Radí Docent Kohout

Irská káva

Představujete si pod tímto názvem klasického turka zalitého panákem alkoholu se šlehačkovou čepicí? Přesněji byste měli chtít nápoj o objemu 2,4 dcl, který obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a panáka pravé irské whisky. Vršek zdobí dva centimetry vysoká vrstva s čerstvě ušlehané smetany. Požitek, kdy se spojí smetana s horkou sladkou kávou, je nezapomenutelný.

Moka (Mocca) káva

Káva se připravuje na mnoho způsobů a jedním z nich je i moka. Potřebujete moka konvičku neboli Bialettcu. Do spodní části se nalije určité množství vody. Dále je v konvičce sítko, do kterého nadávkujete kávu. Nakonec přijde horní část konvičky, která se našroubuje. Pára postupně vytlačí vodu nahoru a z pístu začne vytékat silné espresso.

Turecká káva

Že by "káva s lógrem"? Správná turecká káva se připravuje v malé džezvě, plechové konvičce s dlouhým ouškem. Do džezvy dáme dvě lžičky hodně najemno namleté kávy a zalijeme studenou vodou. Nádobu zahříváme, až kávová směs přeteče skoro přes okraj. Na chvilku odstavíme a tento proces opakujeme třikrát.

Alžírská káva

Klasická filtrovaná káva s pravou šlehačkou, přelitá vaječným likérem, který se pozvolna mísí s kávou a padá na dno sklenky.

Cortado

Milovníci dobré kávy se s tímto pojmem jistě už v českých restauracích setkali. Pokud je i vám cortado povědomé, přináším vysvětlení. Jedná se o španělský název pro espresso s trochou mléka.

Frappé

Příjemně studený našlehaný nápoj z kávy. Podává se s ledem, popřípadě s mlékem a cukrem.

A co vy? Jaké kávě dáváte přednost? Patříte mezi zastánce pojmu piccolo nebo byste si kávu nikdy takto neobjednali?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zabrání káva onemocnění cukrovkou?

Jak na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme

Vychytávky, které vás naučí snídat

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama