reklama

Chcete zhubnout? Pěstujte doma chilli papričky!

Nemáte rádi pálivé? Děláte chybu. Nezhubnete. Chilli papričky umí nastartovat metabolismus a spalují přebytečné kalorie. Pěstujte je doma.

Foto: Profimedia

Nemáte rádi pálivé? Děláte velkou chybu. Nepodaří se vám zhubnout. Vědci prokázali, že jídlo s chilli papričkou dokáže rozpohybovat i ten nejlínější metabolismus. Podívejte se, jak pomáhají pálivé pokrmy našemu tělu a jak si takovou pořádně ostrou papričku vypěstovat doma.

Látky, které se ukrývají v ostrých přísadách, výrazně urychlují trávení. Váš metabolismus se díky většímu množství žaludečních šťáv rozjede na plný plyn a pomůže vám s hubnutím. A kdo je ten skrytý pomocník? Může za to rostlinný alkaloid - kapsaicin.

Zázračná dieta

Vědci v Kalifornii zkoumali chilli papričky. Důvodem toho byl fakt, že když zkonzumujeme ostré jídlo, okamžitě se na našem čele objeví kapičky potu. Polovina zkoumaných lidí jedla tablety s kapsaicinem a druhá pilulky s placebem. Výsledky jsou ohromující. Ti, kteří dostávali rostlinný alkaloid, vydali až dvakrát tolik energie, než lidé konzumující placebo. Závěr je tedy jasný. Při dietě se pálivým pokrmům nevyhýbejte!

Každá dieta má své ALE...

Nemůžete samozřejmě čekat, že po pravidelné konzumaci chilli papriček nebo tabletek s kapsaicinem budete hubnout sami. A že se vaše váha bude automaticky snižovat. Nikoliv... Leda byste se ládovali pouze chilli, a to po celý den, čímž byste ovšem riskovali pobyt v nemocnici se zažívacími problémy či vředy. Chilli je zdravá a chutná pochoutka, ale pouze v rozumných dávkách.

Doplněk stravy, který vás rozpálí

Ideální bude, když se vypravíte do lékárny či do fitness centra, kde jsou k dispozici tablety s chilli papričkami. Jedná se o doplněk stravy na přírodní bázi. Spalovač tuků s thermogenními účinky vám pomůže při shazování přebytečných kilogramů. Kromě kapsaicinu obsahují kapsle i synefrin, zelený čaj a zázvor. Všechny tyto pomocné látky zrychlují metabolismus, zvyšují spalování kalorií a zamezují růstu nových tukových buněk.

Čtěte také: Hitem českých zahrad jsou túje: Jak je správně pěstovat

Chilli papričky také výborně působí na nervový systém. Říká se jim spouštěč dobré nálady. Samozřejmě víc funguje, pokud k chilli máte i chutné kvalitní jídlo.

Pěstujte si vlastní chilli papričky

V hobby marketech a zahradnictví jsou k dostání semínka a sazeničky nejrůznějších odrůd. Jak se vyznat v pálivosti? U jednotlivých druhů najdete velké číslo, které je doplněné zkratkou SHU. Jde o Scoville jednotku pálivosti (Scoville heat units). Odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.

Sladká paprika nepálí, proto u ní najdeme označení (0 SHU). Naproti tomu jedna z pálivějších papriček Habanero má pálivost 300 000 SHU. Opravdovými kousky, které jen tak nerozdýcháte, jsou Trinidad Moruga Scorpion Red (2 009 231 SHU) a Dorest Naga (1 598 227 SHU). Vrcholem je chilli omáčka Danger (6 500 000 SHU).

 

Nakupujte podle stupnice SHU:

  • Pimento 100 - 500 SHU
  • Poblano 1 000 - 2 000 SHU
  • Jalapeño 2 500 - 8 000 SHU
  • Chipotle 5 000 - 10 000 SHU
  • Habanero 100 000 - 350 000 SHU
  • Infinity Chilli 1 067 286 SHU

V obchodech seženete už téměř cokoliv. Nejčastěji se objevují feferonky (500 SHU) a Jalapeno (500 - 2000 SHU). Hodnota kolem 1000 SHU označuje velmi slabou pálivosti. Do 9 000 SHU se dá vydržet v pokrmech. U vyšších hodnot se doporučuje konzumovat v malém množství nebo používat v podobě omáček, které jsou ředěné (rajčaty). Milovníci chilli ale tvrdí, že při tréninku zvládnete i do 250 000 SHU (paprička Habanero).

Vypěstujte si vlastní chilli papričky

Semena chilli papriček se sází na jaře. Poměrně dlouho klíčí. Doba sklízení je 6 až 9 měsíců. Záleží na odrůdě. Nejlépe rostou v rašelinových tabletách, které jsou k dostání v internetových obchodech či v zahradnictví. Stačí je namočit a vznikne z nich ideální květináč na vaše rostlinky. Semena potřebují pravidelnou zálivku a dostatečně vysokou a stálou teplotu.

Pravidlo, že se jim na okně bude dařit nejlépe, neplatí. Za oknem není stálá teplota. Střídá se ostré slunce a chladná noc.

Vzrostlejší rostliny je možné přesadit do skleníků. Ale stejně tak se jim bude dařit i doma v květináči. Jen pozor, aby vás nezaskočila velikost dospělé rostliny. Některé keře dosahují až 1,5 metru výšky a šíře 70 centimetrů. Pokud máme sazeničky v tabletovém květináči, sázíme je takto celé v rašelinovém obalu, aby se neporušily kořeny.

Chilli v kuchyni. Pozor na oči!

Vaříte-li doma s chilli papričkou, určitě si raději vezměte gumové rukavice. Když už se stane, že se vám kapsaicin dostane na ruce, umyjte si je několikrát vodou a mýdlem a potřete rostlinným olejem. Po dvou minutách jej odstraňte alkoholem a ruce si ještě jednou opláchněte hydratačním mýdlem. V žádném případě se při manipulaci s chilli nedotýkejte pokožky kolem očí a jiných citlivých míst.

Při pozření pálivého jídla se vám zužují zorničky a dusíte se? Na chilli papričky se dá zvyknout. Stačí začít s trochu pálivým jídlem a na kapsaicin si časem zvyknete. Pálivost v puse nejlépe neutralizuje mléko a pečivo.

Recept na domácí Habanero omáčku

Budete potřebovat:

  • 12 čerstvých papriček Habanero
  • 1 mango
  • 1 šálek plnotučné hořčice
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku bílého vína
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti

Všechny ingredience si rozmixujeme do hladké pasty v kuchyňském robotu. Přendáme do kastrolu a vaříme asi 5 minut. Ještě za tepla dáme do sklenic a uzavřeme.

Omáčka se hodí na marinování všech druhů mas. Ogrilované maso namáčejte v Habanero omáčce a jídlo doplňte bílým pečivem.

zdroj: semínka-chilli.cz

POZOR! Nezapomeňte, že chilli papričky pálí vždycky dvakrát. (Někdy i třikrát)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jaro za okny. Barevné a voňavé rostliny do truhlíků

Atypické vázy: Popírají gravitaci a klamou tvarem

Zanedbáváte sennou rýmu? Skončíte s astmatem!

 

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama