reklama

Jak zavařit, usušit či naložit ovoce do alkoholu?

Urodilo se vám hodně ovoce a vy nevíte co s ním? Ukážeme vám, jak ho vhodně usušit, zavařit a také naložit do alkoholu.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Když vám vaše zahrada (nebo sousedova) urodí hromadu ovoce, je třeba se rychle rozhodnout, jak s takovou dobrotou naložit, aby nám dělala radost i po sezóně. Naplňujte mrazák, zavařujte, sušte nebo se s námi vrhněte do přípravy alkoholové bowle.

Pokud už vám koláče i sladké knedlíky lezou ušima, je nejvyšší čas se pustit do zpracování ovoce na období, kdy se nám po něm zasteskne. Připravili jsme pro vás 5 způsobů, jak zachovat vitaminy, a jedinečnou chuť, kterou přinášejí sladké plody plné letního slunce.

V hlavní roli sušička na ovoce

Nejde o nijak převratnou novinku, ale praktického pomocníka, který nám dokáže zachovat čerstvost suroviny i pro zimní měsíce. A není nic lepšího, než zpracovat plný košík jablek na pár sáčků křížal. Když je úroda bohatá, mrazák přeplněný a nechcete svou kuchyň přeměnit na konzervárnu, pusťte se do křížal a jiných dobrot.

Usušené vitaminy, minerály a nepřidáváte žádný cukr ani jiné konzervanty.

Sušit můžete v troubě, na sluníčku, na sítech, zavěsit plody na šňůru a dát do průvanu nebo sáhnout po výdobytku moderní doby a přivolat na pomoc sušičku ovoce.

Náš tip: Nejlahodnější dezerty s "kapkou" jogurtu" Ochutnejte!

Pokud doma žádnou nemáte, pořizujte jen kvalitní přístroj, který disponuje dostatečným odvětráváním, jinak budete suroviny spíše dusit. Sušička by měla mít teplotní rozsah od 30 do 60 °C, nízkou spotřebu, děrovaná plata a větrací středovou část. V každém návodu najdete správnou teplotu pro daný druh. Plody se musí předem očistit, vypeckovat nebo nakrájet na plátky, borůvky a brusinky mohou zůstat vcelku, pak už jen stačí dodržovat předepsané hodnoty a za pár hodin máte hotovo.

Připravte si ovocné placky

Velkou lahůdkou jsou ovocné placky. Ovoce je třeba rozmixovat, propasírovat a nalít 3 mm silnou vrstvu na plná plata, která předem potřete olejem. Po usušení je můžete srolovat do závitků nebo nechat tak. Stačí je jen zavřít do mikrotenového sáčku nebo do uzavíratelné nádoby. Pak už se fantazie meze nekladou. Naplňte je tvarohem, různými krémy nebo je mlsejte u televize místo brambůrků.

Jak vybírat ovoce na sušení?

  • Mělo by být čerstvé a zralé.
  • Vždy je dobře omyjte a teprve potom zpracujte.
  • Jablka, hrušky, kiwi, banány, ale také peckoviny by měly být silnější než 5 mm.
  • Na síto rovnáme kousky v jedné vrstvě.
  • Dobře zpracovaná úroda je vláčná, ohebná a bez nadměrně vlhkých částí.
  • Správnost usušení poznáme, když plody rozpůlíme a zmáčkneme, na řezu by se měly ukázat malé kapičky.

Zamrazujeme úrodu

Kdo z vás má nafukovací mrazák, může se pustit i do této varianty zpracování. Hlubokým zmrazením neublížíte ani vitaminu C, ani jiným látkám. Vybírejte jen uzrálé plody, které si dobře prohlédněte, zda nejsou pomačkané a nehnijí. Nejlepší je natrhat si čerstvé, přebrat, omýt, zpracovat a rychle zamrazit.

Před změnami konzistence, barvy a chuti je uchráníte cukrem s malým přídavkem kyseliny citronové nebo stačí čerstvá citronová šťáva. Větší kusy zbavte pecek, jádřinců a stopek. Malé plody nejprve zamrazte na tácu nebo roštech, a pak je sesypte do sáčků, jinak se vám slepí.

Vyzkoušejte: Recept na domácí krémovou zmrzlinu! Která je nejlepší?

Pozor na způsob zamrazení. Moderní mrazící boxy uchovávají potraviny v až -23 °C, a takové vám vydrží i několik měsíců. Při teplotě -12 °C můžete ovoce uskladnit jen na 3 týdny. Pokud máte funkci SUPERCOOL, určitě ji na 15 minut zapněte před tím, než potraviny vložíte dovnitř. Mrazák se podchladí a suroviny kvalitně zamrazí.

Rady, které se vyplatí

  • Plody by měly být upravené před zmrazením stejně, jako kdybyste je měli ihned spotřebovat.
  • Před uzavřením ze sáčku odstraňte přebytečný vzduch. Jinak se potraviny budou vysušovat, objeví se skvrny a začne oxidační proces, který ničí důležité látky a vitaminy.
  • Každý balíček si označte štítkem s názvem a datem zamrazení.
  • V mrazničce skladujte balíčky 6-12 měsíců s teplotou pod -12 °C.

Pečený čaj, lahůdka pro kamarády

Pečený čaj je jedinečnou pochoutkou, která se bude hodit do každé domácnosti. Místo barviv a konzervantů se v něm ukrývá aroma a chuť čerstvého ovoce. Pečený čaj znaly i naše babičky, přesto v posledních letech zažívá nebývalou popularitu. Někdo si ho snadno může splést s domácí zavařeninou, ale stačí přidat horkou nebo studenou vodu a lahodný nápoj je na světě.

Recept na Babičin pečený čaj

Budete potřebovat:

  • 2 kg ovoce
  • 1 250 g cukru krystal
  • 2 citróny
  • koření (hřebíček, anýz, skořice apod.)
  • 2 dcl rumu, vodky, griotky (není nutné)

Postup:

  1. Ovoce si důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Ve větší míse spolu smícháme ovoce, cukr, citrón (oloupaný a nakrájený na kousky), přiměřeně koření a podle chuti alkohol.
  3. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy přesypeme do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřeme.
  4. Pekáč necháme za občasného míchání v troubě asi 45 minut. Čas je orientační, lepší je troubu několikrát kontrolovat.
  5. Mezitím si připravíme skleničky, do kterých plníme ještě horkou směs. Ty potom zavíčkujeme a obrátíme na 5 minut vzhůru nohama.

Vitaminy naložené v alkoholu

Naložit jakýkoliv druh úrody do alkoholu je dobrý nápad. Získáte tak zajímavý drink, který překvapí. Nejčastěji se nakládá úroda do vodky, rumu nebo koňaku. Bowle nejen dobře vypadá, ale skvělé chutná. Kromě netradičního drinku, nasáklé kousky výborně doplní zmrzlinový pohár.

Většina plodů vydrží takto naložená velmi dlouho. Jednotlivé kousky nakrájejte a vypeckujte, aby dobře nasákly. Nezapomínejte ani na cukr, bez kterého byste dostali podivnou směs mdlé chuti. Množství záleží na vybraném druhu ovoce.

Jak připravit alkoholovou dobrotu?

Višně: Nakládají se nejčastěji do rumu, ale také i do jiného destilátu. Na 1 kg višní, použijte 350 g cukru. Omyté višně naskládejte do sklenice a každou vrstvu zasypte cukrem. Nakonec vše zalijete alkoholem.

Jahody: Stačí je jen opláchnout a odstopkovat. Po vrstvě je skládejte do sklenice, kterou opět zasypte cukrem a zalijte rumem. Na 1 kg jahod přijde asi 200 g cukru (podle sladkosti jednotlivých plodů). Vše musí být ponořené a uskladněné v chladu.

Ovocný mix: Do hrnce nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu, cukr a vanilku. Za občasného míchání nechte projít varem. Připravte si různé druhy, hrušky (zbavte jádřinců), meruňky (stáhněte slupku, odpeckujte), třešně (odpeckujte), jablka (zbavte jádřinců). Dejte do hrnce s cukrovou směsí a krátce povařte. Naskládejte je do velké zavařovací sklenice a zalijte alkoholem (rum nebo brandy). Sklenice dobře uzavřete a 60 minut sterilujte v páře. Zavařenou dobrotu nechte alespoň 4 týdny v chladnu odležet.

Máte nějaké zajímavé tipy, jak naložit s velkou úrodou ovoce? Své nápady a tipy nám můžete psát v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Krájení a vaření zeleniny. Těchto chyb se vyvarujte

Foto recept: Jak si na grilu připravit domácí hamburger

5 masek na pleť z ledničky. Lepší než krémy

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama