reklama

Jak se navždy zbavit chráněného krtka? Zkuste vibrátor

Jak se navždy zbavit krtka, když je chráněný zákonem? Zkuste ho vyhnat. Víme, jak na to!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Jako děti jste milovali krtka v modrých kalhotkách, ale teď jste vyrostli a to samé roztomilé stvoření vám ničí celou zahradu tak, že byste ho nejraději zabili? Pozor, krtka můžete jen vyhnat. Víme, jak na to.

Krtek patří mezi savce, takže se ho týká Zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. Pokud se rozhodnete přesto svého nepřítele navždy zbavit, hrozí vám pokuta od veterinární správy až ve výši 50 tisíc korun.

Víte, s kým bojujete?

Hnědočerný "roztomilý" savec, který má vynikající čich, sluch a hmat. Že je slepý? Není to tak úplně pravda. Krtek má velmi slabý zrak, ale vidí. Ve skutečnosti by měl být pro naši zahradu užitečný, miluje hmyz, jenže svou stavitelskou šikovností, je schopný zlikvidovat celý pozemek.

Čtěte také: Rady a tipy: Jak skoncovat se slimáky na zahradě!

Než s bojem začnete, smiřte se s tím, že dostat ze zahrady krtka není jednoduché. A to mluvíme jistě za všechny, kteří se o to pokouší nebo už pokusili. Když se vám to podaří, nejásejte předčasně, většinou si najde cestu zpět.

Zvukový plašič na krtka

V blízkosti nor můžete zkusit umístit elektronická nebo mechanická zařízení vydávající zvuk nebo vibrace. Ty krtky skutečně odpuzují. Jednotlivé přístroje fungují na baterky nebo na solární energii. Jsou malé a vypadají jako solární lampa. Občas se na vaši zahradě ozve slabý bzučivý zvuk, ale není to nic nepříjemného, co bychom nemohli vydržet.

Vyžeňte ho k sousedům

Plašičky z PET láhví: Na třech stranách láhev prořízněte a vyhněte plast do strany, aby vznikly lopatky (jako větrníček). Pak do záhonku zapíchněte tyčku, na kterou navěsíte láhev hrdlem dolů. Při větru dělá PET větrník hluk a vibrace se přenášejí do země.

Hadr napuštěný v petroleji: Namočíte starý hadr, kterým přikryjete krtkův kopeček.

Cigaretové nedopalky: Dobře zhasnuté nedopalky nastrkejte do děr.

Dámský vibrátor: Ano, i to údajně funguje. Doodejte do přístroje kvalitní baterky a zastrčte ho do nory. Vibrace je vyženou minimálně k sousedům. (Nevím, která z nás by svého blízkého přítele k těmto účelům propůjčila.)

Hromada dětí: Stačí, když k vám na prázdniny přijede hromada vnoučat, které svým pobíháním a hlukem fungují výborně.

Tvarůžky: Podle všeho krtek nesnese zápach zrajících tvarůžků, které jednoduše nastrkáte do nory. Funguje to jen dočasně.

Lidské vlasy: Se svým skvělým čichem poznají přítomnost člověka, když nastříháte chomáč vlasů do každé díry, odejdou. (V případě invaze, ale také můžete skončit plešatí.)

Kočka: Znalci tvrdí, že je dobré si pořídit kočku. Máte-li však gaučovou dámu, která denně dostává vybrané kočičí žrádlo, krtek ji nebude zajímat.

Sekačky: Jak už jsme říkali, krtek nesnáší hluk, pravidelné sekání tak může být dočasným řešením.

Ukažte nezvané návštěvě, že vaše tráva není dobrá!

Novinkou je i hnojivo na trávu, které obsahuje látky, jenž krtci nesnáší. Hlavní složkou jsou aromatické látky a silice, které nechtěné návštěvě nijak nevoní a zároveň obsahují výživu pro trávník. Speciální hnojivo používejte každé 2 týdny po celou sezónu. Výsledek je vidět už po dvou aplikacích. Dodržujte dávkování, abyste trávník nepřepálili.

Podívejte se na video o speciálním hnojivu:

Pasti, gely, nástrahy

I v oblasti pastí, najdete na trhu celou řadu možností. Jedno však nezapomeňte dodržovat. Nasaďte si před aplikací rukavice. Krtek se svým super čichem pozná lidský pach a na vaši past vám neskočí. Pasti se kladou do obnažených nor a zakrývají se.

Náš tip: Jak se zbavit mravenců: Babské rady a tipy čtenářů

Velmi dobře fungují voňavé jedovaté gely, které se aplikují do čerstvě vyhrabaných děr. Lákavá vůně je pro ně neodolatelná. Pozor na domácí zvířata a mazlíčky, je pro ně stejně jedovatá, jako pro krtka. Všechny pasti i jedovaté kapsle či gely jsou běžně v prodeji, jen si vždy podrobně přečtěte příbalové informace. Mějte na paměti, že zabít krtka je stále nezákonné, tak si dobře ověřte, jakého máte souseda, než začnete vyrážet na lov.

Když už vše selže...

Pokud už jste ztratili trpělivost s vyháněním krtka z vaší zahrady. Možná vás pobaví toto video...

Bojovali jste někdy na vaší zahradě s krtkem? Kdo vyhrál? Použili jste k tomu nějaké osvědčené tipy, nebo máte vlastní recept, jak se ho zbavit? Napište nám do diskuze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak ušetřit za vodu a neomezovat se?

Na návštěvě u pohádkového prince Pavla Trávníčka

Zůstal jsem sám s dítětem. Ženu nehledám!

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama