reklama

9 rad, jak nenaletět zlodějům. Nejen pro seniory

Vysvětlete svým starším rodičům, jak se mají chovat, když kdokoliv zavoní u dveří a něčeho se dožaduje.

Foto: Profimedia

Drzost zlodějů nezná hranic. Svědčí o tom nedávný případ, kdy seniorku okradl muž, který byl převlečený za policistu. Snažil se ji ochránit od obtěžující pouliční věštkyně s tím, že musí k ní domů zkontrolovat, kde a zda má bezpečně uložené všechny cennosti. Z bytu si pak sám odnesl celý její důchod. Jak tomu zabránit?

Najděte si chvilku a pokuste se svým postarším rodičům, babičkám i dědečkům vysvětli, jak se chovat, když u dveří zazvoní neznámý člověk a dožaduje se či nabízí nějaké služby.

Nejčastější finty, které policie zaznamenala

Pachatelé jsou slušně oblečení a zastavují seniory na ulici. Využívají jejich vděčnosti, že se s nimi někdo dá do řeči. Následně je přesvědčují k půjčce nebo prodávají zboží.

Podvodníci také volají podle telefonního seznamu. Představí se jako vnuk dané osoby a poprosí o půjčku na nákup nebo auto. Pro peníze si pošle kamaráda.

Samozřejmě jsou tu i předváděcí akce, na které lákají seniory pod vidinou dárku zdarma, výletu a samozřejmě věci ve slevě. Vlákají z nich vysoké částky za něco, co má hodnotu i 100x menší.

Čtěte také: Budou senioři postrachem silnic?

Další fintou je, že zazvoní u dveří, jako údržbář, který jde zkontrolovat spotřebič, nebo nesou nedoplatek důchodu. Požádají o rozměnění peněz a zjistí, kde je senior schovává. Následně hostitele zabaví a okradou.

Často se převlékají za policisty, kteří chodí kontrolovat, zda mají senioři své peníze na bezpečném místě, protože v okolí řádí zloději a následně je okradou. Vysvětlete rodině, že takové kontroly policistů nejsou běžné.

V neposlední řadě útočí na city, kdy zavolají jako kamarád vnuka, který měl autonehodu a potřebuje pro něj peníze, aby mohl jít na operaci a zaplatit škodu.

POZOR: Varujte babičku včas. Tady jsou triky, které ji připraví o peníze

Zásady bezpečného chování nejen pro seniory

Žádný doprovod:

Nepřijímejte doprovod nabízený neznámými lidmi, i kdyby vypadali důvěryhodně. Ochota "pomocníka" může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl.

Připravte si klíče:

Před vstupem do domu buďte pozorní a nevpouštějte dovnitř nikoho neznámého. Předem si do ruky připravte klíče k rychlému odemknutí a zamknutí dveří, ale i k případné obraně.

Pozor na neznámé osoby:

  • Nevstupujte do výtahu s neznámou osobou, raději počkejte na další výtah.
  • Nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Neschovávejte si peníze pod polštář:

Nemějte doma větší obnos peněz v hotovosti, můžete je ukládat do banky nebo o stejnou službu požádat své děti či vnoučata.

Buďte opatrní:

  • Žije-li v bytě samotná žena, na jmenovku napište mužské jméno nebo příjmení v množném čísle.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, jímž můžete vidět široký prostor za svými dveřmi.
  • Na dveře si instalujte bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

Pozor na falešné opraváře a prodejce:

Zazvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. O jejich návštěvě musí vědět i správce domu, protože jsou vždy předem ohlášené. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o službu nestojíte nebo si schůzku domluvte na termín, kdy u ní bude váš příbuzný.

Nepřehlédněte: Pozor na podvodné kontroly telefonů, varuje ČTÚ seniory

Podomní nabídky výher a loterii odmítejte. V naprosté většině jde o podvod. V případě nabízeného zboží, pokud opravdu stojíte o předváděčku, opět si ke schůzce přivolejte někoho z rodiny.

Nenechte se do ničeho tlačit:

Udržujte dobré sousedské vztahy. Napište si telefonní čísla a v případě potřeby své sousedy povolejte k vám domů. Jejich pomoc bývá nejrychlejší.

Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinný příslušníků, natož cizích lidí k podpisu závažných dokumentů. Máte právo si smlouvy ponechat, jak dlouho chcete. Vždy se choďte poradit s někým, komu věříte nebo zajděte za odborníky.

Bezpečnostní zámek? Ano, ale pravý!

Nedobytnost bytu zvyšte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, celoplošná dveřní závora, zábrana proti vysazení dveří.

Opět buďte opatrní a bezpečnostní dveře si nechte udělat od firmy na doporučení nebo ještě lépe tuto práci přenechejte domovnímu správci a vaší rodině. Pozor na falešné doporučení společenství vlastníků k montáži.

Náš tip: Jsou dvougenerační domy trendy? Ne, žije se odděleně!

"Jen za poslední týden jsme zaregistrovali desítky případů na pražském sídlišti, v lokalitě, kde žije početná skupina seniorů. Prodejci bez rozpaků zazvoní na obyvatele domu a snaží se jim namluvit, že mají k montáží doporučení společenství vlastníků, ačkoliv tomu tak není. Argumentují tím, že lidé mají špatně zabezpečené dveře a instalace nového zámku je nezbytná. Nezřídka pak platí senioři 3 000 Kč za zboží, jehož reálná cena se pohybuje v řádech stokorun," upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT. 

"Vykutálení podnikavci provedou otisk stávajícího klíče, aby získali kopii. Pokud si zloděj dveře otevře sám, pomocí klíče, pojišťovna odmítne uznat škodu a oběti vloupání nevyplatí pojistku," dodává Ivan Pavlíček. 

Naučte své babičky pracovat s mobilem

Nepodceňujte moderní techniku. Věřte, že když přes vaše zákazy pustí postarší rodiče někoho domů, můžete je naučit pracovat s mobilem. Nejen, že vám mohou zavolat, ale když jim pořídíte mobil se snadným fotoaparátem, zvládne si svou návštěvu vyfotografovat a případně požádat o občanský průkaz a údaje si opsat nebo je také vyfotit.

Netvrdíme, že to jde vždy, ale jsou-li technicky zdatní, určitě to bude jistou pojistkou. Podvodníky to buď vyděsí a odejdou nebo získáte potřebný důkaz. Podobně poslouží i nainstalovaná kamera, byť to bude jen atrapa.

Myslete na vše!

Zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna vždy, když opouštíte domácnost, i když jdete třeba jen na chvíli k sousedce.

Pootevřená balkónová okna nebo větrací okénka jsou pro zloděje velkým lákadlem. Balkonové i bytové dveře v noci zamykejte, i když jste doma.

Opouštíte-li byt a dům na delší čas, nestahujte žaluzie. Naopak se snažte udržet dojem, že jste vlastně nikam neodjeli. Rozsvěceje lampičku pomocí elektrického časovače.

zdroj: policie.cz, next.cz

A co vy? Měli jste tu čest potkat se s podomními podvodníky nebo zloději? Jaké finty používají? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co prozradí barva moči: Nemoc i špatnou stravu

Zavařujete okurky? Zkuste to v mikrovlnce nebo myčce!

Patříte mezi seriálové maniaky? Otestujte se!

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama