reklama

Toužíte po vlastním jezírku? Máte nejvyšší čas začít!

Chcete si na zahradě zřídit jezírko? Máme pro vás pár užitečných rad do začátku!

Foto: biotopy.com

Stále váháte nad vybudováním zahradního jezírka? Na zahradě bude krásnou dekorací nebo si z něj vytvoříte přírodní koupací bazén, který bude ideálním místem k relaxaci pro celou vaši rodinu.

Jak vybudovat zahradní jezírko a co vše budete potřebovat? Chce to dostatek informací, odborníka a našetřené peníze. Připravili jsme pro vás rady a tipy, které se vám budou hodit, když se do práce pustíte sami.

Jezírko jako dům

Velikost jezírka je jednou z nejdůležitějších věcí, které si musíte ujasnit. Mělo by se přizpůsobit kapacitě celé zahrady a pozemku. Stejně tak se zamyslete nad hloubkou jezírka, na které bude záležet výběr ryb, rostlin a také fakt, zda budou moci venku přezimovat. Hloubka jezírka ovlivňuje růst rostlin a zdravotní stav ryb, které chcete pěstovat. Nechcete-li ryby na zimu lovit, potřebujete nejhlubší část alespoň 1 m.

Jezírko se dá vybudovat téměř kdekoliv, ale všeobecně se doporučuje místo, které mu zaručí polostín. Hodně slunce, znamená ideální podmínky pro tvorbu řas.

Před prací si nakreslete plánek

Ujasněte si velikost, polohu, hloubku a jezírko si jednoduše zakreslete do své zahrady. Do plánku si zapište, kde přesně jezírko vybudujete. Pro představu si načrtněte tvar jezírka a pokud chcete koupací biotop, rozmyslete si, kam umístíte pobřežní zóny a naopak, v jaké části se chcete koupat.

Doporučujeme: Chcete na zahradě biotop? Více se dozvíte ZDE >>

U této varianty nezapomeňte, že plocha na koupaní potřebuje stejně velkou plochu, kde se bude jezero čistit a regenerovat. Ve všech odborných příručkách vám radí, že pokud chcete mít fungující biotop, je lepší předat budování do rukou odborníků. My se pustíme do jednoduchého zahradního jezírka.

Buďte připravení

Zůstanete-li skromní, klidně se do práce pusťte sami. Vyznačte si tvar jezírka pomocí dřevěných kolíků nebo ideálně poslouží i zahradní hadice a začněte hloubit výkop. Nezapomeňte břeh už rovnou stupňovat. Je třeba vytvořit různé hloubky, které budou sloužit rostlinám a také jako úkryt pro ryby, kde se budou vyhřívat a třít.

Lopatou nebo motykou začistěte strany a hrany, které by měly být bez ostrých záhybů a kamenů. Usnadníte si tím pokládku fólie.

Celý výkop pokryjte jemným pískem ve vrstvě 5 centimetrů, na který přijde geotextilie, jež zabrání prorůstání kořenů rostlin a pomáhá s hydroizolací.

Fólie přijde až na geotextilii

Na jezírko se používá speciální hydroizolační fólie, která se dobře tvaruje do připraveného výkopu, když ji chvilku nahřejete na slunci. Pozor, pokud máte krásně zelený trávník a rozložíte na něj černou plachtu, slunce ho propálí a zničí. Proto fólii často přesouvejte nebo si s prací pospěšte.

Jak koupit dostatečné množství fólie? Metrem změřte dvě nejdelší strany (do rozměru se počítá i hloubka a boční stěny), k tomu ještě na každé straně přidejte 50 cm jako rezervu. Pokládka vypadá jednoduše, ale musíte si pohrát se záhyby a plachtu dobře urovnat.

Pozor na rub a líc

Fólie má rub a líc, nezapomeňte ji tedy položit správně, protože ta strana, která by měla být v kontaktu s vodou, je hrubší, aby se na ni zachytily bakterie. Jsou velmi důležité k vytvoření přirozeného prostředí a pomáhají čistit vodu. Při skládání postupně napouštějte jezírko vodou, pomůže vám s vyhlazováním fólie.

Pokud máte malé jezírko, můžete si koupit hotové plastové nádoby, které se prodávají v různých tvarech a stačí je jen zapustit do země. Problém ale nastane ve chvíli, kdy se vám nebudou líbit černé plastové kraje, které kvůli kolmosti už nezamaskujete.

Naopak jezírková fólie je vyrobená z PVC a pro menší jezírko stačí tloušťka 1 mm. Pro větší rybník zvolte alespoň 1,2-2 mm. Máte-li strmé svahy, můžete je zamaskovat kokosovou rohoží nebo zakoupit fólii, která má texturu malých drobných kamínků.

Nezapomeňte na filtr a osázení jezírka

Luxusní jezírka si zaslouží filtraci, čerpadlo a vzduchování. Počítejte s vysokou investicí, kdy se nejlevnější funkční filtry pohybují okolo 6 000 Kč a je nutné, aby součástí byla UV lampa, která se popere s řasami a bakteriemi. Máte-li u svého jezírka kaskádu nebo fontánku, nezapomeňte na čerpadlo, abyste vodu dostali do požadované výšky.

Čtěte také: Akvária jako vkusný doplněk bytu: Které se líbí vám?

Do jezírka přijdou rostliny dle vkusu každého z nás. Je nutné znát nároky a vlastnosti jednotlivých rostlin. Některé chtějí více světla, jiné čistou vodu, dostatek prostoru a správnou hloubku. Kolem jezírka si vyskládejte kameny, které celý efekt ještě podtrhnou. Není nic jednoduššího než vyrazit do nejbližšího lomu.Výborným prvkem je osvětlení hladiny nebo části rostlin.

A na závěr samozřejmě ryby. Ty smí do vody až za 3 týdny po jeho napuštění, kdy se ve filtru usadí startovací bakterie, které zakoupíte ve specializované prodejně. Ať už si domů přinesete koi kapry, jesetery, butterfly nebo jiné druhy, vždy je v sáčku položte na hladinu, po půl hodině do sáčku přidejte trochu vody z jezírka a po další půl hodině ryby teprve vypusťte ven. Neučiníte-li tak, mohou dostat šok a uhynou.

Máte na své zahradě jezírko nebo po něm toužíte? Jaký styl se vám líbí? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Praktický návod, jak správně osázet kamenné koryto na zahradě

Galerie: Luxusní a stylové lampy za slušnou cenu!

Milujte svou alergii! Může vás zachránit před rakovinou


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama