reklama

Jak zazimovat balkonovky? 4 nejčastější chyby!

Pusťte se do zazimování balkonovek, je nejvyšší čas!

Foto: Profimedia

Nechcete-li své překrásné balkonovky vyhodit, musíte je včas zazimovat. Drobné mrazíky naše rostliny už potrápily, proto se stěhováním neotálejte. Poradíme vám, jak na to.

Nezapomeňte na základní pravidla a vyvarujte se chyb, jinak vám rostliny do jara nevydrží. Co s nimi udělat, aby z nich v dalším roce byly překrásné ozdoby našich balkonů a teras?

Jaké rostliny zazimovat?

Pokud máte vhodné podmínky, určitě se nebojte zazimovat pelargonie, fuchsie, verbeny, durmany či vějířovky. Obecně platí, že k zazimování jsou vhodné balkonové květiny, jejichž stonky časem dřevnatí.

Přezimování druhů, jako jsou například petunky, surfinie, lobelky a další jednoletky, smysl nemá. Po sezóně z nich můžete sklidít semínka, která se dají v únoru zasadit a celé rostliny hoďte na kompost.

Radikální řez!

V první řadě všechny očistěte od suchých a shnilých listů, aby porost nebyl hustý a nedával tak šanci houbám a plísním. Nezapomínejte na kvalitní a velmi radikální řez. Před stěhováním zkontrolujte listy a kořeny, zda nejsou napadené škůdci. Nejčastěji se na listech objevují mšice. Pokud ano, vhodně je ošetřete dřív, než se choroby přenesou na ostatní rostlinky.

Chyba č. 1

Každý druh si zaslouží jinak radikální řez. Zaleží i na množství oček, celkovém stavu rostlin i na teplotě, při které budou rostliny přezimovávat. Po úpravě nezapomeňte odstranit všechny zbytky listů napadaných na substrát, jinak začnou hnít.

Náš tip: Udělejte si z bytu domov. Použijte pokojové rostliny

Škůdci a choroby, které neodstraníte, se přes zimu rozmnoží. Některé z rostlin do jara nevydrží. V průběhu zimy kontrolujte celkový stav květin. Pokud se přesto objeví škůdci, napadenou rostlinu rovnou vyhoďte.

Začínáme stěhovat

Bohužel balkonovky nám nemohou dělat parádu celou zimu, proto je nutné je přenést na místo, kde zvládnou svůj odpočinek a na jaře opět vykvetou. Určitě zvažte, zda se vám přezimování vyplatí. Pokud nemáte vhodné podmínky (zimní zahrada, sklep, skleník), je vhodnější si na jaře pořídit nové a silné sazenice.

Chyba č. 2

Tím, že přenesete rostliny z chladného prostředí do přetopené místnosti, je nezachráníte. Velké teplotní rozdíly balkonovky nesnášejí a do jara vám nevydrží. Nejlepší je počkat do odpoledne, kdy vysvitne sluníčko a rostlinu ještě zahřeje, a pak ji přenést do chladné místnosti, na chodbu, verandu či do zimní zahrady.

Čtěte také: Tipy na nenáročné pokojové rostliny. Tyhle vydrží vše!

Balkonové rostliny nechte ideálně přezimovat na světlém místě s teplotou 5-15 °C. Prostory by měly vzdušné, suché a světlé.

Sklep není vždy ideální

Také jste slyšeli, že dokonalým prostorem pro zimní spánek rostlin je sklep? Když se to vezme za špatný konec, můžete svým květinám naopak uškodit.

Chyba č. 3

Sklep by měl mít pro přezimování květin alespoň okno, aby mohly květiny vegetovat. Pokud bydlíte v paneláku a chystáte se uložit rostliny do sklepa, volte raději hlízy begonií, ostatní druhy by vám nemusely tmavou zimu přežit.

Zalévat či nezalévat

Každý z nás chce svým květinám dopřát jen to nejlepší.

Chyba č. 4

Před zimou zálivku omezte, jinak hrozí, že vám rostliny začnou uhnívat. Platí jednoduché pravidlo. Čím je teplota v místnosti nižší, tím méně zaléváme. Pokud je teplota v místnosti pod 10 °C, stačí dodávat zálivku jen 2x do měsíce a to v hodně malém množství.

Od konce ledna rostliny přestěhujte na světlejší místo s intenzivnějšími slunečními paprsky, přidáme zálivku a začínáme pomalu přihnojovat.

Jak o své balkonovky pečujete přes zimu vy? Máte nějaké zajímavé rady a tipy, jak se o ně starat v "zimním spánku"? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Designové květináče. Rostliny postavené na hlavu a do lodiček

Jak si vyrobit draka. Jednoduchý obrázkový návod krok za krokem

Buňka nebo člověk: Odkdy je interrupce vraždou

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama