reklama

Jak v bytě udržet optimální vlhkost? Není to jednoduché

Trápí vás suchý vzduch v bytě? Udržet optimální vlhkost v místnosti není jednoduché. Víme, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní bydlení si žádá dokonale nastavenou vlhkost vzduchu v každé místnosti. Nízké hodnoty způsobují zdravotní problémy a naopak hodně vody je ideálním místem pro tvorbu plísní na zdi.

Pojďte se s námi podívat na rady a tipy, jak si v bytě nastavit příjemné prostředí, které nám umožní zdravě dýchat a netrápit se ve vlastním domě.

Jděte zdraví naproti

Nastavení je velmi individuální záležitost. Odborníci tvrdí, že bychom měli udržovat hodnoty v letním období od 40-55 % a v zimním období od 45-60 %. Avšak neexistuje žádné univerzální doporučení, protože vše závisí na účelu pokoje. V koupelně a kuchyni budou hodnoty zcela odlišné, než například v ložnici.

Měřte a sledujte hodnoty

Nejprve je důležité sledovat celkové klima v místnostech. Pokud chcete zainvestovat do vašeho zdraví, na trhu jsou k dostání i vlhkoměry nebo si dobře prohlédněte své termostaty, některé typy mají zabudovaná vlastní čidla a snímače.

Nedostatky zjistíte i pouhým pozorováním. Rosí-li se vám okna, cítíte zatuchlinu z oblečení či z textilií, tvoří se plíseň? Zcela jistě je ve vaší místnosti nadměrná vlhkost. Naopak suchý vzduch může způsobovat dráždění sliznice, kašel, vyrážky, pálení očí, ucpaný nos, škrábání v krku nebo dokonce celkový pocit únavy.

Nepěstujte pokojové rostliny!

Máte možnost používat odvlhčovače nebo změnit některé své nežádoucí návyky. Jak už jsme několikrát zmiňovali, začněte intenzivním větráním, okno otevřete na chvilku, ale pořádně (klidně průvan). Určitě pomohou i malé drobnosti, jako nesušit prádlo uvnitř (nebo si zvolit jednu místnost a větrat), při vaření používat odsavač par a nepěstovat nadměrné množství pokojových rostlin, z kterých se voda odpařuje také.

Čtěte také: Jak na vlhkost a rosení oken? Poradíme!

Velký podíl na zvýšení vody ve vzduchu mají běžné aktivity, dýchání nebo sprchování. Bez nich to však nepůjde. Odvlhčovače a vysoušeče vzduchu jsou poněkud dražším řešením problému, ale když to jinak nejde, musíte sáhnout po elektrických přístrojích, které fungují jako prevence či vysoušeče vlhkého zdiva. Rozdělují se na dva typy, kondenzační a absorpční.

Kondenzační odvlhčovač: Pohlcuje vlhkost a ta v přístroji kondenzuje.

Absorpční odvlhčovače: Vzduch prochází přes speciální materiál, který se průběžně regeneruje. Celkový chod je velmi tichý a účinný. (bez kondenzátoru)

Máte-li méně peněz, můžete vyzkoušet známé plastové krabičky, do kterých se vloží absorpční tableta, přebytečnou vodu pohltí a zkondenzuje do nádobky pod ní. Dobré řešení pro malé sklepy či spíže, kde nemáte přívod elektřiny. V malých místnostech fungovat budou, ve větších se nejspíš nedoplatíte za nové tablety, které mizí rychlostí světla.

Pozor na topnou sezónu

Trápí vás naopak suchý vzduch? Můžete zkusit finty našich babiček a umístit na topení nádobu s vodou. I zde platí, že je nutné pravidelně větrat. Druhou možností jsou zvlhčovače, které mohou být ultrazvukové, parní nebo studené. Jeho přítomnost v místnosti je důležitá hlavně v topné sezóně a v bytě alergika.

Zvlhčovač by měl být zapnutý v uzavřené místnosti a umístěn, na zemi nebo blízko ní. Vlhkost lze nastavit na požadované hodnoty. (ideálně 50-55 %)

Zvlhčovač parní s teplým odparem: Obsahují topné tělísko, ze kterého se po ponoření do vody uvolňuje pára. Ta je většinou teplá, a tak tento typ zvlhčovače vzduch mírně zahřívá.

Čtěte také: Interiér pro alergiky? Poradíme s vybavením!

Zvlhčovač vzduchu se studeným odparem: Uvnitř je umístěné deskovité těleso, které do sebe jako knot nasává vodu z nádržky. Pomocí ventilátoru se z tělesa odpařuje v podobě studené páry a uvolňuje se do vzduchu. Druhou možností je rotující kotouč, který vodu rozprašuje na jemné kapky a následně je ventilátor rozhání po místnosti.

Ultrazvukové zvlhčovače: Ultrazvukový vysokofrekvenční oscilátor rozbíjí vodu na mikroskopické kapky (mlhu). Pomocí ventilátoru se vytlačuje do vzduchu, kde se mění na vodí páru.

zdroj: chytre-bydleni.cz, proalergiky.cz

Kontrolujete ideální vlhkost v místnosti? Máte kvůli suchému či vlhkému vzduchu nějaké zdravotní problémy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co nejvíc škodí játrům? Alkohol to není...

Jak umýt dokonale okna za 5 minut? Naučte se to!

Luxusní dýňový koláč: Tomu neodoláte!

 

 

 

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama