reklama

9 tipů, co s jablky: Dekorace, křížaly, horký mošt...

Nevíte si rady, co s velkou úrodou jablek? Máme pro vás 10 tipů, jak je zpracovat, od dekorace po křížaly

Foto: Profimedia

Máte velkou zahradu plnou jabloní a každý rok trnete, co s celou úrodou budete dělat? Připravili jsme pro vás 9 zajímavých tipů, jak zpracovat jablka.

Využijte jejich potenciál a vyrobte si zajímavé dekorace, chutné koláče nebo vyzkoušejte některé zajímavé recepty na jablkové chutney či lahodný teplý mošt.

Chutney z jablek

"Čatní" nebo také "čatný" je tradiční pochoutkou indické kuchyě, používanou k dochucování pokrmů. Představte si ho jako hustou omáčku připravenou z ovoce a zeleniny, doladěnou rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí a dalšími zajímavými přísadami. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou a více sladkou. Příprava je časově náročná, ale určitě stojí za námahu.

Budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • lžičku pálivé papriky
  • lžičku zázvoru
  • lžičku kari
  • špetku soli
  • rozinky
  • půl hrnku cukru

Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. Vše spolu s kořením smíchejte s oloupanými a nastrouhanými jablky a vařte asi 30 minut. Poté přidejte půl šálku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C.

Jablečná omáčka se hodí hlavně k masům. Zkuste ji podávat s drůbežími steaky, budou se výborně doplňovat.

Jablečný mošt je lahůdka

Lahodné plody podzimu jsou skvělé i v tekuté formě. K výrobě jablečného moštu se hodí zralé a pěkné kusy, nahnilé vyhoďte. Počítejte s tím, že jeden kilogram jablek vydá od 0,5 do 0,7 litrů čerstvého moštu. Většina moštáren chce, abyste si přinesli své vlastní uzavíratelné nádoby. Cena za 1 litr se pohybuje od 3 do 10 Kč. Můžete si své lahodné mošty za příplatek nechat sterilovat, aby déle vydržely.

Na horký mošt si připravte:

  • 1 l moštu
  • celou skořici
  • 7 kousků hřebíčku
  • 1 lžičku citronové kůry

Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Kdo má rád, může si pro větší zahřátí přidat do nápoje trochu rumu.

Pochoutka našich babiček: Křížaly z jablek!

Už jste o nich určitě slyšeli, sušené stroužky nebo plátky jablek, které mají sladkou až kyselou chuť, podle jednotlivých odrůd. O původu sušeného ovoce toho není moc známo, ale historici se domnívají, že pochází z Arménie a Persie. Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají většinou žlutohnědou barvu.

Jak na přípravu:

Jednotlivé plody dobře omyjte a oloupejte (není zcela nutné). Jablka rozpulte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na tenké několikamilimetrové plátky. Záleží na vaší chuti. Můžete je sušit v sušičce nebo je klidně na plátky vyskládejte na pečící papír a pozvolna je sušte v pootevřené troubě nejprve na 50 °C, následně na 70 °C a dosušujte opět na 50 °C.

Náš tip: Tarte tatin: Lahodný jablečný koláč z Francie

Křížaly uchovávejte v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě. Dodržíte-li ideální podmínky (teplotu 15 °C), měly by vám vydržet 1-2 roky. Důležitá je pravidelná kontrola, zda nenavlhly.

Jablečný salát s křenem

Určitě tuto pochoutku vyzkoušejte, je plná vitaminů a pomáhá vaše tělo ochránit před virózou a nachlazením.

Na křenový salát s jablky budete potřebovat:

  • 1,5 dl smetany
  • 150 g křenu
  • sůl
  • 150 g jablek
  • cukr

Křen s jablky si nastrouhejte na jemném struhadle. Pořádně zamíchejte a zalijte smetanou. Salát podle chuti oslaďte a osolte. Podáváme hezky vychlazený.

Další zajímavé saláty s jablky najdete ZDE >>

Jablečná žemlovka: Vzpomínáte?

Také jste jezdili hrozně rádi k babičce na návštěvu, protože vám připravovala tu nejlepší žemlovku? Ochutnejte náš recept.

Budete potřebovat:

  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 5 jablek
  • mletou skořici
  • 2 vejce
  • 10 rohlíků
  • 50 g rozinek

Na náplň si připravte:

  • 300 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo

Tvaroh smíchejte se žloutkem a vanilkovým cukrem. Z bílku ušlehejte tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimíchejte a přistrouhejte citronovou kůru. Jablka oloupejte, rozpulte a zbavte jádřinců, pak je nakrájejte na tenké plátky.

Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájejte na plátky a vložte do mísy. V mléce rozkvedlejte 2 vajíčka a vanilkový cukr a polijte tím nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se vám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidejte ještě trochu mléka.

Čtěte také: Nevíte, co s jablky? Zkuste naše chytré recepty

Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažte máslem. Dno pokryjte vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnejte plátky jablek, posypte skořicí a rozinkami, popřípadě můžete ještě trochu pocukrovat. Na jablka rozetřete ušlehaný tvaroh a opět navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájejte tenké plátky másla, nebo povrch pokapejte rozpuštěným máslem. Žemlovku pečete dozlatova v troubě při 150 °C asi 50 minut.

Jablečná pěna

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg jablek
  • 2 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • šlehačku
  • ovoce na dozdobení

Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na kostičky. Vše dejte do kastrolu s 1 dl vody a rozvařte na kaši.

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh, do něhož postupně zašleháme citronovou šťávu a cukr. Do této hmoty vmíchejte vychladlá jablka. Podávejte v miskách, které jste předem vychladili a dozdobte šlehačkou a ovocem.

Dekorace u jablek

Symbolem podzimu jsou dýně, šípky, sušená kukuřice, ale také jablka. Když vyberete nějaké krásné kusy, které dobře vyleštíte, získáte dokonalou dekoraci. Postačí vám jen barevné květináče, které ozdobíte stuhami a na vrh položíte červená jablka, podložená barevným podzimním listím.

Druhou dekorací může být tento věnec. Stačí si plody nakrájet na plátky a usušit v troubě při 50 °C nebo jen na radiátoru. Pak jednotlivé kousky navlékněte na silnější provázek. K dokončení použijte stuhu, šišky a jiné zajímavé drobnosti. Určitě nic nezkazíte se sušenou skořicí. Jednotlivé plátky využijete i při výrobě adventních věnců, budou dokonalou ozdobou.

Jablečná přesnídávka pro děti

Máte rádi dětské přesnídávky nebo chcete svým dětem dopřát jen to nejlepší? Zkuste jim podle našeho receptu připravit lahodnou jablečnou přesnídávku se skořicí, která bude hotová za pár minut.

Budete potřebovat:

  • 1 vanilkový cukr
  • 4 jablka
  • mletou skořici
  • cukr krystal

Jablka nakrájejte na plátky (můžete i oloupat). Jednotlivé kousky vložte do hrnce, lehce podlijte vodou a poduste doměkka. Nechte vypařit vodu, přidejte vanilkový cukr, trochu skořice a cukr krystal podle chuti.

Cukr necháme jemně zkaramelizovat a ovocnou směs rozmixujeme. Přesnídávku můžete hned servírovat.

Jablečné víno

Patří mezi nejlehčí ovocná vína. Na mošt jsou vhodné všechny odrůdy s pevnou dužinou. Při výrobě postupujeme co nejrychleji, aby neměl vzduch dlouho přístup k moštu, znehodnotilo by se tak celé víno. Lahodný nápoj je možné připravit i bez přicukrování, ale takové je velmi slabé a rychle se kazí.

Čtěte také: Využijte jablka. Chytří pomocníci do kuchyně i na zahradu

Cukr přidáváme podle toho, zda chceme vyrobit slabší nebo silnější víno, v množství 1 až 1,5 kg cukru na 10 l moštu. Po dobu kvašení je možné přidat ještě 1/2 kg cukru. Samozřejmě nesmí chybět ani vinné kvasinky.

Návod na výrobu:

Sušené kvasinky si připravíme 3 dny před přípravou vína. Do 2 dcl moštu přisypeme kvasinky a necháme 2 dny rozmnožit. Cukr převaříme v 1 litru jablečného moštu. Po vychlazení jej nalijeme se zbylým množstvím do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme, přidáme namnožené kvasinky. Nádobu uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme. Po šesti týdnech víno opatrně stočíme do jiného demižonu, aniž bychom zvířili kaly.

Jak využíváte v kuchyni nebo pro dekoraci jablka vy? Napište nám zajímavé rady a tipy do diskuze pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Foto návod: Vyřezejte si s námi dýňového netopýra!

Modelky krev a mlíko: Tohle je hudba budoucnosti!

Zamykáte se v ložnici? Co dětem ukazovat a co už ne

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama