reklama

Africké kopřivy: Originální rostliny i do bytu!

Chcete zajímavý dárek k Vánocům? Můžete svým blízkým pořídit do bytu Africkou kopřivu.

Foto: Alexandra Hurtová

Africké kopřivy mohou být zajímavou pokojovou rostlinou, která vám v létě ozdobí vaše balkony či terasy a v zimě bude lahodit vašemu oku uvnitř. Proč se dostávají do podvědomí? Pro svou barevnou zajímavost a pestrost.

Nejen, že si svou krásu udrží celé léto, ale když jim nabídnete dobré podmínky, budou neskonale vděčnou pokojovou rostlinou.

Odkud k nám Africké kopřivy doputovaly?

Svoji domovinu mají v tropické části Afriky a Asie, kde rod Coleus roste v mnoha podobách. Vyskytují se jako jednoleté, ale i vytrvalé byliny, případně i jako elegantní polokeře. Pro vysoký obsah éterických olejů, jsou některé druhy dokonce používány jako koření.

V minulosti byla africká kopřiva chybně považována za pokojovou rostlinu, která dlouho nevydrží. Ale dnes je vše jinak. Stačí jí zachovat její ideální podmínky a na jaře vás odmění velmi dekorativními listy.

S výskytem nových druhů je možné rostliny vysazovat i ven nebo je minimálně v létě přesunout na terasu. Dobře snáší celodenní slunění a v zimě je snadno uschováte doma.

Různé tvary a mnoho barev

Jak už bylo řečeno, právě rozsáhlá barevná škála listů z nich dělá oblíbené druhy. Listy přechází od téměř bílé, přes jemně krémovou, žlutozelenou nebo světle zelenou, růžovou, zlatou barvu až po odstíny červené a fialové.

Mladá rostlinka se při svém růstu promění až v tříbarevnou okrasu s odlišným zbarvením u okrajů listů. Tvarem listy nejčastěji připomínají srdce, někdy jsou na konci zoubkované. Výběr je bohatý, od protáhlých až po jakoby roztřepené a zvlněné.

Jednoletka nebo trvalka?

Pro venkovní výsadbu se africká kopřiva pěstuje obvykle jako jednoletka, ovšem můžeme si z ní přes zimu namnožit sazeničky. Na podzim ji nezapomeňte přenést do vnitřních prostor (pokud ji tam nemáte po celou dobu). Dbejte na dostatek světla. Hodí se spíše do ložnice a prostor, kde je teplota kolem 21 °C.

Čtěte také: Jak správně pečovat o orchidej aneb Klenot za oknem

V zimním období zálivku trochu omezte, a pokud uvidíte, že rostlina strádá, raději ji dopřejte mnohem více světla, než vody. Postupně s přicházejícím jarem zvolte vydatnější zálivku. Jsou-li na rostlině staré a nevzhledné listy, nebojte se kopřivu seříznout a výhonky pravidelně zaštipujte.

Starší kusy při dobrých pěstebních podmínkách mohou dorůst do výšky 30 až 80 cm. U keřovitých typů postupně dochází k dřevnatění spodních částí stvolů.

Nezapomeňte rozmnožovat

Africké kopřivy můžete rozmnožovat způsobem jak vegetativním, tzn. z vrcholových řízků, tak i semeny. Záleží na tom, zda si přejete mít novou rostlinku stejného vzhledu, jako byla mateční.

Semena afrických kopřiv se prodávají obvykle ve směsi barev a vzchází poměrně dobře. Stačí je pouze lehce přimáčknout na kvalitní výsevní substrát, neboť klíčí na světle. Po vysetí substrát lehce zavlažíme rozprašovačem, udržujeme jej po celou dobu klíčení semen vlhký a ponecháme jej na světle při pokojové teplotě kolem 20 °C. Substrát nesmí příliš vyschnout ani být přemokřený.

Jakmile dosáhnou sazeničky výšky alespoň 5-6 cm, přepícháme je do lehčí zeminy a začneme se zaštipováním pro rozkošatění a tvarování.

Pokud se rozhodnete pro množení vrcholovými řízky, pak použijte starší rostliny. Odeberte přibližně 10 cm dlouhé řízky, těsně pod listem staré rostliny a nezapomeňte je zbavit spodních listů. Nechte je zakořenit ve vodě. Po čase je zatlačte do zeminy a důkladně zalívejte.

Pozor na závlahu

Africké kopřivy jsou rostliny spíše vodomilné, proto jejich pěstování v samozavlažovacích truhlících jistě usnadní práci. Pokud máte doma podlahové vytápění a nedostatečně zaléváte, nejspíš shodí pár spodních listů. V tuto chvíli ponořte květináč do větší nádoby s vodou, dokud se zemina nepromáčí.

Nepodaří-li se tato záchrana, nezbývá nic jiného, než pokojovku pořádně seříznout. Bohužel ani přemokřené prostředí ji nesvědčí. Věnujte jí dostatek péče a pravidelně kontrolujte, zda se na listech nezabydlely mšice. Chystáte se ozkoušet vaše pěstitelské schopnosti? Zkuste si domů pořídit Africké kopřivy, bude to dřina, ale stojí to za to.

Alexandra Hurtová

Máte i vy nějaké zajímavé pokojové rostliny, které byste nám doporučili? Jaká je vaše nejoblíbenější pokojovka a proč? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vyčistit troubu a mikrovlnku? Nasypte do nich sůl!

Ucpávání cév? Je tady nová léčba i prevence

StarDance: Nahlédněte s námi do zákulisí soutěže









"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama