reklama

Vánoční hvězda: Jak o ni pečovat, abychom jí neublížili

Víte, jak pečovat o vánoční hvězdu, abyste ji nemuseli každý rok kupovat znovu?

Foto: Profimedia.cz

Vánoční hvězdy před svátky doslova zaplaví každý obchod. Existuje celá řada barev a druhů. Víte, ale jak o ně pečovat, abyste si každý rok nemuseli kupovat nové?

Pěstování není žádná věda, ale přeci jen existuje pár základních pravidel, které je dobré dodržovat, abychom jí zbytečně neublížili.

Krásná dekorace

Vánoční hvězda pochází z Mexika. Někdy se jí také říká Kristova koruna, pryšec nádherný nebo Poinsettia. V Mexiku o této krvavé barvě vznikla dokonce i legenda. Tuto květinu si zamilovala královna z říše Aztéků. Když zjistila, že byla ve své lásce podvedena, puklo jí žalem srdce a kapky krve zbarvily do ruda květ.

Rostliny existují v několika variantách, jako rostliny s jedním stonkem až po velké bohatě košaté keře. Kvetou od  pozdního podzimu do zimy, někdy ještě i časně na jaře.

Když už rostlinku máte doma

Pokud jste si hvězdu kupovali loni, je nejvyšší čas, dát ji jednoduchý signál. Stačí jí zatemňovat na 12-14 hodin denně. Krátké dny a dlouhé noci způsobí, že hvězda začne měnit barvu listů a připraví se na květ.

Náš tip: Jak správně pečovat o orchidej aneb Klenot za oknem

Rostliny nemají rády, když se s nimi manipuluje, proto je lepší, než přenášet do tmavé místnosti, udělat jí stínění. Postačí papírová krabice či tmavý pytel. Důležitá je stálá teplota okolí, nejméně kolem 20 °C a pravidelná zálivka, dvakrát týdně. Substrát musí být vlhký, ale nepřemokřený.

Jak se o rostlinu starat

V období, kdy kvete, snáší dobře teplotu od 16 do 22 °C. Substrát by měl obsahovat vysoký podíl rašeliny. V době růstu hnojte každých 14dní tekutým hnojivem.

Čtyři nejčastější chyby

1. Nákup bez kontroly:

Ověřte si její zdravotní stav. Prohlédněte, zda není napadená nějakou chorobou či škůdcem, zda zemina v květináči není přelitá nebo přesušená. Rostlina může později zahnívat a plesnivět.

2. Nastydlé rostliny:

Vánoční hvězda nesnáší zimu a průvan. Pozor tedy při nákupu na venkovních trzích či u kusů, které jsou vystavené venku před květinářstvím. Podobně nastydlé mohou být i rostliny, které stojí hned u dveří obchodu. Když  si takovou donesete domů, za pár dní opadají poupata i barevné listy. Zůstane jen holý stonek, který  může obrůst, ale sváteční stůl vám neozdobí.

3. Pozor na převoz:

V žádném případě neodcházejte z obchodu bez dostatečné ochrany proti nastydnutí. Nechte si ji zabalit do několika vrstev papíru. Jinak Poinsettie vymění teplý obchod za nehostinné podmínky. Doma  na to zareaguje opadáním všech listů.

4. Nevhodná péče:

Voda na zalévání musí být odstátá a měla by mít pokojovou teplotou. Zeminu udržujte mírně vlhkou, ale jak už jsme psali, nepřemokřit. Občas ji zvlhčete rosením, nesnáší totiž suchý vzduch.

Co s hvězdou po Vánocích?

Když vám rostlinka po Vánocích odkvete, přeneste ji do chladnější místnosti a snižte zálivku. Seřízněte výšku kolem 10 cm. Tak ji nechte do jara, kdy nastane vhodná doba pro přesazování a prořezávání. Při zastřihávání pozor na mléko, které z ní vytéká, je jedovaté a může způsobit i podráždění pokožky.

Větvičky můžete použít i jako řízky k množení. Ustřiženou větvičku dejte na hodinku do vlažné vody, aby se zatáhlo odtékání mléka, Pak řízek zapíchněte do vlhké směsi rašeliny a písku, přetáhněte přes ni igelitový sáček, a nechte několik týdnů zakořenit.

Co jste možná nevěděli

Jako ozdoba do vázy vydrží řezaná Vánoční hvězda až šest týdnů, když jí ponoříte konce výhonů nakrátko do vody teplé 60 °C nebo směsi alkoholu s vodou v poměru 2:1.

Jakou barvu Vánoční hvězdy máte nejraději? Napište nám diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak v domácnosti ušetřit. Úspora od koupelny po kuchyň

Seriál "Krásné vlasy" se Simonou

Chodíte s výrazně starším mužem? Toto vás čeká!

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama