reklama

Jak o svátcích nevyhořet? Rady a tipy od hasičů!

Vánoce mají být svátky klidu. Ale hasiči by mohli vyprávět, jaké nehody s požárem se zrovna na Štědrý den mohou stát. Podívejte se, co dělat, abychom nevyhořeli!

Foto: Thinkstock

Světýlka, svíčky, voňavý kominíček. To je pravá atmosféra Vánoc, ale také možná hrozba nebezpečného požáru. Na co si dávat pozor?

Plný žaludek a náročné přípravy umí člověka unavit natolik, že na Štědrý den usne u zapálené svíčky. Příčinou požárů je lidská neopatrnost a neznalost. Nejčastěji hasiči vyjíždějí k požárům, které jsou způsobené neopatrnou manipulací se svíčkami nebo prskavkami a to v blízkosti ubrusů, koberce či záclon. Jak o Vánocích nevyhořet?

Pozor na levná světýlka

O Vánocích mají z blikajících světel největší radost děti a dodavatelé elektřiny. Málokdo si ale uvědomuje, že právě za nekvalitním vánočním osvětlením se ukrývá potencionální hrozba. Špatné kabely, levné produkty, to vše může způsobit požár rodinného domu.

Čtěte také: Cukroví: Zůstaly vám vaječné bílky? Upečte si ořechové chipsy!

Pokud si nenecháte poradit a jdete raději za levným zbožím na tržnice, nemůžete si být jistí ničím. Mezi nejnebezpečnější patří barevná blikající světýlka. U těch odborníci radí, pokud je máme doma, měly by se na noc vypínat. Někteří dokonce doporučují, vytahovat je z elektrické zásuvky.

Kde světýlka nakupovat?

Ani v kamenných obchodech nemáte jistotu, že jde o bezpečné zboží. Koupit kvalitní blikající elektroniku je někdy opravdu hodně těžké. Větší šanci máte ve specializovaných prodejnách. Vodítkem spolehlivosti by měla být renomovaná firma. Pokud značku znáte z jiného osvětlení, pak se nemusíte strachovat.

A jsme u ceny. Není vždy pravda, že co je drahé, musí být kvalitní, ovšem u vánoční elektroniky tomu tak opravdu je. Nemůžete chtít, že zboží a ještě k tomu elektronika, bude za pár stovek bezpečná. Dalším vodítkem je spotřeba elektřiny. Nižší číslo vám napoví, že půjde o kvalitnější výrobu i materiál.

Máte doma mlsného mazlíčka? Pak pozor. Jedno kousnutí ublíží nejen jemu, ale také může dojít ke zkratu a případnému požáru. I instalování na stromeček neberte na lehkou váhu. Některé ozdoby mohou kabely narušit.

A co je nejčastější problém? Špatné umístění

 Pokud máte osvětlení venku, jistě vám kabely vedou oknem dovnitř. Pozor na případné přeskřípnutí. Když si kupujete světla, musí odpovídat normám a požadavkům. Pokud chcete světla venkovní, měl by být i kabel odolnější. Vždy si vyžádejte paragon a návod v českém jazyce, který si pečlivě přečtěte.

Pozor na svíčky a prskavky

Hořící svíčka nebo prskavka je otevřený oheň, to je jasné a s takovým by se mělo umět zacházet. Věděli jste, že až do vzdálenosti 10 cm od plamene, dosahuje teplota přes 200 °C, což stačí k zapálení papíru či textilií? Zapálená svíčka musí stát na nehořlavé podložce, bránící přímému kontaktu s podkladem. Umísťujeme je v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a rozhodně je nedáváme k oknům do průvanu.

Pod stálou kontrolou by měla být zapálená i aromalampa, u které hrozí, že se hořlavina dostane na podložku. Pokud používáte klasické svíčky na stromeček, musí být opatřené nehořlavou podložkou, která zachycuje žhavý vosk a brání přímému styku s jehličím. A co je hlavní, takový stromek musí být pod neustálým dozorem.

Když dojde k problému či požáru

Pokud světýlka přestanou svítit, vytáhněte celé zařízení ze zásuvky. Vždy je vytahujte pravou rukou. Když už vám stromeček začne hořet, nepřemýšlejte od čeho, začněte hasit. V případě, že jde o požár od světýlek, nejprve vypněte proud. Nikdy si do ruky neberte vodu ani pěnu. Jedině práškový hasicí přístroj si s takovou elektrickou katastrofou poradí.

Náš tip: Zachumlejte se: Nejkrásnější deky a polštáře na letošní zimu

V případě požáru se snažte zachovat klid. Nejprve chraňte životy a zdraví, až potom můžete zachraňovat majetek. Jestli je to možné, snažte se požár uhasit nebo alespoň zabránit jeho dalšímu šíření. Využijte k tomu nejen hasicí přístroje, ale kus látek, které nejsou z umělých látek. Vždy dbejte na to, aby vám oheň nezatarasil únikovou cestu. Dále se snažte, abyste se nenadýchali toxických zplodin. Držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou textilní rouškou.

Požár ohlaste na tísňovou linku 150 nebo 112. Uveďte, co se stalo, kde k tomu došlo, zmiňte důležité okolnosti, které mohou napomoci zásahu záchranářů.

zdroj: hzscr.cz

Museli jste někdy řešit krizové situace s požárem o Vánocích? Jaké bezpečnostní opatření dodržujete, aby se podobný malér nestal u vás doma? Na stromku máte žárovky, klasické svíčky nebo snad prskavky? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vyřešit osvětlení? Realizace od koupelny po ložnici

Erotické pomůcky pro pány, dámy i pro oba. Tipy na žhavý vánoční dárek

Vyrobte si jedlý dárek. Úžasný bylinkový ocet!


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama