reklama

Jak na svkrny: Babské rady i vhodné prostředky!

Už jste to řešili snad tisíckrát. Skvrny od vína, džusu, žvýkačky či jiné nečistoty a ony nejdou dolů? Máme 10 zajímavých fíglů, jak na ně!

Foto: Profimedia.cz

Máte za sebou bujaré večírky a zjistili jste, že máte na svém oblíbeném svetru skvrnu od červeného vína? Ať už od alkoholu, džusu nebo žvýkačky, pustíme se do boje s odolnými skvrnami na oblečení a uvidíme, kdo se stane vítězem!

Sledujete-li reklamy, nemůžete uvěřit svým očím, kolik super skvělých čističů na skvrny existuje, ale bohužel jste jistě zjistili, že ne vždy se podaří odstranit. Jak si poradit, když se vám stane nehoda s červeným vínem nebo podobně odolnou tekutinou polijete koberec či ubrus? Zkuste s námi sáhnout po osvědčených domácích prostředcích.

Připravte si své vojáky na pořádnou bitvu

V obchodech najdete celou řadu speciálních čističů, které jsou určené na žvýkačky, víno, rez nebo snad inkoust. Chcete-li pro ně vyrazit, pak zavítejte do drogerie. Ale jak už nás jistě dobře znáte, snažíme se věci uklízet, čistit a pucovat prostředky, které mámě běžně doma v kuchyni či koupelně.

Na boj s odolnými skvrnami si připravte:

  • sůl
  • ocet
  • líh
  • minerální vodu
  • žlučové mýdlo
  • glycerin
  • citron
  • čpavek

Buďte pohotoví

Ať už se polijete čímkoliv, zásadní je být co nejrychlejší. Je jedno, zda jde o koberec, ubrus či oblečení, postup je vždy stejný.

Pod skvrnu vložte nepropustnou látku, aby se barevná tekutina nedostala na záda košile či lakovaný stůl. Znečištěné místo podložte dostatečně silnou vrstvou savého materiálu. Ideální jsou ubrousky nebo papírové kuchyňské utěrky. Na barevné ubrousky zapomeňte, mohlo by to dopadnout ještě hůř!

Náš tip: Jak vyčistit troubu a mikrovlnku? Nasypte do nich sůl!

Hadříkem, houbičkou nebo kartáčkem naneste jakýkoliv odstraňovač skvrn. V žádném případě netlačte, abyste povrch nenarušili. Do poničených vláken se špína zažere mnohem lépe. Skvrnu roztírejte od středu ke kraji. Zasažené místo vymáchejte ve vlažné vodě, a pokud je to možné, ihned vyperte obvyklým způsobem.

Není skvrna jako skvrna: Jak na ně?

Víno

Jistě víte, že máte potřísněné místo ihned posypat solí. Ta pohltí veškerou vlhkost a částečně i červenou barvu. Vhodné je následovat sůl minerálkou, která uvolní špínu z jednotlivých vláken. Přebytečnou tekutinu odsajte papírovou utěrkou.

Pokud válčíte se zaschlou skvrnou, pomůže čpavková voda (200 ml vody a 1 lžíce čpavku). Ale vždy si na méně viditelném kusu látky vyzkoušejte, co tento koktejl bude s vaším oděvem dělat. Následně už jen stačí vyprat běžným způsobem.

Pivo

Většinou postačí zavčas vyprat. Kdyby to nevyšlo, použijte 1 díl vodného roztoku čpavku a 1 díl lihu. Tekutinu odsajte utěrkou a povrch otřete čistou vodou.

Káva a kakao

Nikdy nepoužívejte horkou vodu. Většinou pomůže slaná voda. Místo properte v ruce nebo opatrně potírejte hadříkem a solí. Nezapomínejte, že nesmíte tlačit. Tak opakujte, dokud nečistota nezmizí.

Kečup a červená řepa

Okamžitě oblečení propláchněte ve studené vodě. Nejlepší je, nechat látku namočenou klidně několik hodin. Na postižené místo naneste kašičku z pracího prášku a promněte v ruce. Pokud se nepodaří skvrnu odstranit, použijte trochu lihu.

Čaj

Ihned použijte teplou vodu a pokapejte citronem. Následně použijte hadřík a vlažnou vodu a pokuste se skvrnu roztírat od středu do krajů. Dobře funguje i mléko, ale to používejte jen v případě, že můžete textil okamžitě vyprat. Zázračnou směsí je i alkohol s bílým octem, ale to používejte jen na koberec či ubrus.

Krev

Čerstvé skvrny od krve ihned vyperte ve studené (nikdy ne v teplé) vodě s trochou soli nebo octa.

Vosk

Vosk nechte nejprve zatuhnout a následně seškrábejte vše co půjde. Zbytek nečistoty musíte přežehlit přes kuchyňskou utěrku nebo jiný savý materiál, jakým je třeba pijákový papír.

Džus

Látku s čerstvými fleky od ovoce či džusu prolévejte velmi horkou vodou, nebo ji můžete namočit do horkého podmáslí, a pak vyprat. Na zbytky skvrn použijte citronovou šťávu.

Fix

Zajímavým způsobem odstraňování je obyčejný lak na vlasy, který nastříkejte na postižené místo a po 15 minutách působení můžete vyprat v běžném programu. S propiskou zase zatočí lihová lázeň.

Mastnota

Ideální je použít mouku, která tuk vsákne. Ať už na koberci či na oblečení, nechte mouku působit, a pak smeťte či vysajte. Dočistěte vlažnou vodou s trochou pracího prášku.

Žvýkačka a bláto

Na žvýkačku položte led, počkejte, až ztuhne, a pak ji jednoduše sloupnete dolů. Podobně chce svůj čas i bláto. Nevrhejte se na něj okamžitě, ale nechte ho uschnout a následně ho dobře vykartáčujete.

A na závěr nemůže chybět inkoust...

...neměnný evergreen všech návodů. Byť, ruku na srdce, jsme inkoust neviděli, v ruce nedrželi, natož ho doma měli, již několik dlouhých let. Přesto si nemůžeme si neříct, jak na něj: Do vody vymačkejte citron a přidejte sůl. Roztok naneste na skvrnu a nechte chvilku působit. Vše naneste na skvrnu a nechte chvilku reagovat. Savým hadříkem či bílým ubrouskem odstraňte přebytečnou tekutinu. A co nejdříve vyperte v pračce.

Jak se zaschlými skvrnami od vína bojujete vy?

"Mně pomáhá, když skvrnu posypu hustě práškem na praní s trochou vody a nechám celou noc působit. Ideální je pak skvrnu nechat vybělit na sluníčku, ale záleží, jakou barvu má to samotné oblečení." (Vlasta H.)

"Já mám odzkoušeného Dr. Beckamann., který má speciální řadu na skvrny. Každá lahvička je na něco jiného. Vždy funguje spolehlivě." (Danuše P.)

Čtěte také: Jak vyčistit odpad? Zapáchá a ucpává se? Poradíme!

"Na všechny skvrny co znám, zabírá jediná věc, dvousložkový Vanish. Dám ho na skvrny a nechám podle toho jaká je barva oblečení. U bílého klidně přes noc. Pak už jen klasicky vyprat." (Ingrid V.)

"Jako milovnice dobrého vína vím, že pokud se poliji červeným, okamžitě naliji na skvrnu bílé víno a sůl. Po běžném vyprání na oblečení nenajdete žádnou stopu po červeném víně." (Dana N.)

"Mně pomáhá zubní pasta. Skvrnu potřu, nechám zaschnout a následně vykartáčuju. Funguje to prakticky na jakoukoliv skvrnu." (Jitka P.)

"Jedlá soda, plátky citronu a horká voda. Prádlo namočit přes noc. Na bílé můžete nasypat jedlou sodu a vyprat. Výsledek? Sněhobílé prádlo." (Renata Z.)

"Já na červené víno používám teplé mléko. Funguje to!"  (Vláďka D.)

"Mám vyzkoušený kypřící prášek s citronem, ale na skvrny od mrkve podle mě nezafunguje nic!" (Lenka D.)

Máte i vy své vyzkoušené tipy, triky a fígle, jak si poradit s odolnými skvrnami? Podělte se s námi a dalšími čtenáři v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak umýt dokonale okna za 5 minut? Naučte se to!

Tip od babičky: Jak zatočit s vodním kamenem?

5 diet, které zaručeně fungují!




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama