reklama

Jak se zbavit roztočů? Pomůže mráz a dostatek světla

Roztoči, malé potvory, které nám dokážou pěkně zkomplikovat život. Jak se jich zbavit a co na ně platí? Poradíme!

Foto: Thinkstock

Roztoče najdeme v každé domácnosti. Pokud si myslíte, že je vyženete běžným úklidem, pak se bohužel mýlíte. Jak je tedy z našeho domova vystěhovat?

Tyto malé potvůrky nejsou viditelné pouhým okem, proto je boj s nimi opravdu náročný. Spolehlivě o nich však vědí alergici, kteří jejich přítomnost poznají na vlastní kůži.

Jak poznáte alergii na roztoče?

Určitě nelze čekat nic příjemného a obzvlášť od nechtěných nájemníků, kteří se mohou vyskytovat vlastně kdekoliv po bytě. Alergie na roztoče se projevuje těmito příznaky:

  • otoky očí
  • slzení
  • zánět spojivek
  • dušnost
  • bolest hlavy
  • ekzémy
  • vyrážky
  • astma
  • zduření nosních sliznic

Roztoči patří mezi největší nepřítele. Samy o sobě nejsou pro člověka nebezpečím, za problémy mohou jejich výkaly. Právě ty nejvíce ohrožují naše zdraví.

Boj nebude snadný

Roztoči přímo zbožňují vlhko, teplo, tmu a místa, kde mají dostatek potravy, tou jsou pro ně odumřelé šupinky pokožky, nehtů a vlasů. A pokud si tato fakta shrneme, dostaneme jejich nejoblíbenější ubytování, postel! Matrace, povlečení, deky, polštáře, tam všude se budou mít jako v bavlnce. Hned v těsném závěsu jsou koberce s dlouhým chlupem, sedací nábytek či plyšové hračky.

Proti nim nepomůže ani pravidelné luxování matrací. Malé potvory se drží v hloubce, kam síla běžného vysavače nedosáhne. A dostat je z dek a polštářů je možné pouze vypráním na hodně vysokou teplotu. Některé materiály vám tento luxus ovšem nedovolí a problém je na světě. Jak se tedy vrhnout do boje s větrnými mlýny?

Jak se zbavit roztočů? Optimální vlhkost

A jsme u tolikrát zmiňované optimální vlhkosti, která je jakýmsi limitujícím faktorem pro existenci plísní a roztočů. Proč nás trápí nadměrná vlhkost v bytě?

  • Více se sprchujeme.
  • Prádlo se častěji suší v bytě.
  • Více používáme neporézní materiály. (laminátové podlahy, umělý nábytek atd.)
  • Zateplujeme domy a špatně větráme.
  • Spoříme elektrickou energii. (nezapínáme digestoř apod.)
  • Nedostatečně a špatně větráme.

Všechny tyto faktory přispívají ke zvýšení vzdušné vlhkosti, což je přesně dokonalé bydlení pro roztoče, kteří milují vlhkost 60-80  %. Klesne-li vzdušná vlhkost pod 50 %, roztoči vysychají a umírají.

Na roztoče mrazem a slunečními paprsky

Zasadit roztočům smrtelnou ránu není vůbec jednoduché. Upravte si podmínky v bytě tak, aby nebyly vhodné pro rozmnožování. Jedná se hlavně o již zmiňovanou vlhkost a také teplotu. Roztoči se nevyskytují na suchých a studených místech a pravidelným průvanem je pořádně naštvete.

Náš tip: Jak na vlhkost a rosení oken? Poradíme!

Vhodná teplota

Bytové prostory nepřetápějte. I v zimě se snažte držet teplotu okolo 22 °C. Každé ráno v celé domácnosti krátce a intenzivně vyvětrejte průvanem.

Zvláštní a účinnou metodou je vymrznutí. V zimě nechte byt jednorázově vymrznout. Sice vám to trochu zvedne náklady za topení, ale máte jistotu, že jste záškodníky vypudili. Pokud takovou možnost nemáte - co vytáhnout na mráz alespoň postelové či gaučové matrace? Vyzkoušejte!

Postele a lůžkoviny

Nezapomínejte se pravidelně starat o lůžkoviny. Matraci otáčejte a větrejte, aby se z ní dostala vlhkost, která se nakumuluje z pocení. Vhodnou  prevencí je občasné vyprání lůžkovin v pracím prášku s dezinfekcí. Ložnici často větrejte a lůžkoviny perte alespoň na 60 °C (pokud to materiál dovolí).

Zajímavostí jsou i povlaky, které nepropouští roztoče. Mají takové složení, že nepronikne ani šupinka kůže, ani roztoči, čímž zabrání, aby se tam nechtění hosté usadili. Povléknout můžete i staré lůžkoviny. Alergeny s celou rodinkou zůstanou uvnitř a na povrch se za žádnou cenu nedostanou.

Věděli jste, že se roztoči usídlí v nové matraci do čtyř měsíců? Zničit je můžete i ohřevem matrací. Tyto služby poskytují specializované firmy. Stejně účinné jsou i lampy s UV zářením.

Dětské hračky a koberce

Trpí-li vaše děti alergií na roztoče, měli byste jejich plyšové hračky dávat jednou týdně na šest hodin do mrazáku. Pokud je následně vyperete, zbavíte se i alergenů.

Čtěte také: Jak v bytě udržet optimální vlhkost? Není to jednoduché

V případě, že se doma neobejdete bez koberce, zvolte ty s krátkým chlupem, na které postačí vysavač. Uklízejte s takovými, které mají speciální filtry a nevyfouknou alergeny zpět do vzduchu. Ideální jsou centrální vysavače, které nečistoty odvedou mimo obytný prostor.

Dostatek světla

V poslední řadě myslete na dostatek světla. Každé ráno vytáhněte žaluzie a nechte sluneční paprsky vykonat svou práci.

Kdybyste se přeci jen chtěli vrhnout na velký úklid a boj s roztoči ukončit, můžete si koupit speciální spreje, které se jen aplikují na povrch, nechají působit a následně vysají.

Tipy, které pomohou

  • Prach vždy vytírejte vlhkým hadrem či napuštěným ubrouskem.
  • Po probuzení nechte postel odestlanou, aby se dobře vyvětrala.
  • Roztoči nenávidí eukalyptový olej, můžete ho používat při stírání prachu.
  • V boji pomůže i čistička vzduchu.
  • Doporučujeme odstranit z ložnice koberce a další zbytečné textilie.
  • Věci, ve kterých se drží prach, uchovávejte ve skříních či v uzavřených pytlech na oblečení.
  • Pomoci může i ložnice v patře. Mnohem méně se práší.
  • Ze sedací soupravy záškodníky běžným čištěním nedostanete. Na trhu je k dispozici speciální sprej proti roztočům nebo si objednejte firmu, která se na tento typ úklidu specializuje.

zdroj: chytre-bydleni.cz, kralovske-spani.cz, proalergiky.cz

Máte i vy zkušenosti v boji s roztoči? Co na ně funguje? Trpíte alergií na roztoče? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak pečovat o pračku a sušičku, aby dlouho vydržely?

Nejkrásnější africká kavárna: Futuristické místo plné emocí a jedinečné vůně!

Růžová v padesáti? A proč ne, když máte odvahu a vkus




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama