reklama

Jak nenaletět makléřům při koupi bytu? Poradíme

Chystáte se kupovat byt nebo dům? Jak nenaletět realitním makléřům? Podívejte se na 5 triků, které na vás budou při prodeji zkoušet.

Foto: Profimedia.cz

Byt či dům kupujete obvykle jednou za život. Nejedná se o žádné malé částky a většinou jsou to vaše celoživotní úspory či případně hypotéka. Realitní makléři využívají nepozornosti kupujícího. Podívejte se na 5 triků, které na vás budou při prodeji zkoušet.

Realitní makléři, kteří nabízí nemovitosti v milionových hodnotách, jsou jako číšníci nebo automechanici. Narazíte na vzdělané a férové, najdete ale i vychytralé a mnohdy i podvodné. Jak jim nenaletět a podle čeho poznat kvalitního poradce?

Trik č. 1: Nepřiznat ležáka

Prodejci se v žádném případě nechtějí přiznat, že byt nebo dům už nejde delší dobu prodat. Proto se snaží aktualizovat internetové inzeráty, abyste nepoznali, jak dlouho se nabízený objekt nedaří udat. Nebojte se tedy zeptat, od kdy je nemovitost na prodej.

Čtěte také: Malý domek bez hypotéky? Je v něm vše, co potřebujete

V případě, že je u nemovitosti dobře nastavená cena, doba prodeje by neměla přesáhnout jeden měsíc. Pokud nabídka visí na inzertních serverech delší dobu, buďte ještě ostražitější a pátrejte, v čem by mohl být háček.

Trik č. 2: Čtvereční metr nesedí

Jeden a tentýž byt běžně nabízí více realitních kanceláří, uváděné metry čtvereční se ale liší nejen co do počtu, ale také cenově. Co byste měli požadovat při prohlídce, abyste si ověřili reálnou velikost bytu?

Na internetových stránkách katastru nemovitostí si můžete objekt zdarma vyhledat. Z výpisu k bytové jednotce lze odvodit velikost. Přesné rozměry jinak najdete v prohlášení vlastníka nebo například v kupní smlouvě. Tyto dokumenty jsou k dostání na příslušném katastru nemovitostí a za poplatek.

Jediným spolehlivým řešením je si byt pořádně přeměřit a ověřit si tak, za jakou cenu za metr čtvereční byt kupujete.

Trik č. 3: Správný úhel fotky naláká

Ani zveřejněné fotografie v inzerátech stejného bytu nemusí vypadat totožně. Jedna realitní kancelář má sotva dvě, další ilustruje stejný objekt třeba deseti vyretušovanými snímky. Co jednou vypadá jako koupelna, může jindy připomínat spíž s umyvadlem.

Často chybí fotografie všech místností. Proto ještě před prohlídkou prohledejte všechny servery, zda není váš vysněný byt v nabídce jiných společností. Na fotkách se také soustřeďte na okna v pozadí. Jsou-li za nimi vidět jiné domy, víte, že o krásném výhledu si můžete nechat jen zdát. Pozor také na zatažená okna. Je možné, že tím chtěl prodávající nebo makléř něco schovat.

Trik č. 4: Odhad bude v pohodě

Pokud si chcete vzít 90% nebo 100% hypotéku (a nemáte vlastní finanční rezervu), raději si předem a na vlastní pěst zařiďte ocenění nemovitosti certifikovaným odhadcem, ať nakonec nemáte problém s financováním.

Cena odhadu záleží na typu nemovitosti a pohybuje se v rozmezí 3500-6000 Kč za bytovou jednotku. Rozdíl mezi odhadem a prodejní cenou může být i několik set tisíc. Nakonec vás mohou vyděsit i provozní náklady, které nemovitost měsíčně spolkne. Ptejte se vždy majitele, za co všechno a kolik měsíčně platí. Tuto částku musíte připočítat k měsíční splátce hypotéky.

Trik č. 5: Rychle, rychle! Za dveřmi je další zájemce

Klasický trik je vyhrožování dalšími kupujícími, kteří už se třesou, že vás přeplatí. Nenechte se do ničeho tlačit. Nikdy nevěřte informaci, že je nutné podepisovat nebo rezervovat hned.

Náš tip: Vlastní bydlení nebo pronájem: Co je výhodnější?

Pokud tedy při prohlídce vidíte, že realitní makléř majitele v životě neviděl, nemá s ním uzavřenou smlouvu o zprostředkování a o bytě neví zhola nic, neváhejte se obrátit přímo na prodávajícího.

Na co všechno se při prohlídce ptát?

Jste-li první zájemce, většinou je makléř prodávajícím vpuštěn do bytu poprvé až s vámi. Logicky tak nebude schopný zodpovědět vaše dotazy. Ale přesto se ptejte:

  • Kdy a v jakém rozsahu proběhla rekonstrukce a také, kdo ji prováděl, zda profesionální firma, nebo majitel sám?
  • Jak funguje společenství vlastníků jednotek, případně družstvo?
  • Nechte si ukázat zápis z poslední schůze společenství vlastníků či družstva. Získáte představu o tom, co se plánuje.
  • Nechte si poslat evidenční list bytu. Zjistíte z něj provozní náklady.
  • Chtějte vidět list vlastnictví, ať si před podpisem smlouvy ověříte, že prodávající je skutečně na katastru zapsaný. (Ověříte si případná věcná břemena nebo exekuce.)

Jak poznat dobrého makléře?

  • Zná prodávajícího a má s ním uzavřenou smlouvu o zprostředkování prodeje.
  • Má k dispozici všechny důležité informace.
  • Před podpisem rezervační smlouvy poskytne i další smlouvy, které budete podepisovat.
  • Má pro vás také k nahlédnutí list vlastnictví, kde si můžete ověřit skutečného vlastníka a nejrůznější omezení k nemovitosti.

Pomoci s vyjednáváním vám mohou také "antirealitky", které stojí výhradně na straně kupujícího a obstarají za něj vše potřebné. Najdete je na stránce radceprovasinemovitost.cz. Placené bývají ze slevy, kterou pro vás vyjednají nebo několika procenty z finální ceny nemovitosti.

Máte i vy zkušenosti s realitními makléři? Jednali jste s profesionálem, nebo jste naopak narazili na podvodníka? Jaké další triky podle vás používají? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kuchyně slavných: Tady vaří Madonna, Cher a Rihanna

Ples v Opeře 2014: Přehlídka luxusu, přepychu nebo provinčního nevkusu?

5 chyb, které děláme při vaření a tloustne se z nich



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama