reklama

Vědci to dokázali! Vypěstovali svítící květinu Avatar

Svítící rostliny jsou realitou. Jsou velmi náchylné a nevydrží dlouho, ale opravdu fungují!

Foto: Profimedia.cz

Umíte si představit, že byste si pro navození romantické atmosféry nemuseli už zapalovat svíčku? Stačilo by vám pořídit si rostlinu, která nese jméno Starlight Avatar. I když se zdá být pouze fantazií režiséra kvalitního sci-fi filmu, jde o skutečnou pokojovku, kterou se snaží vytvořit molekulární biologové. A podařilo se!

Česky bychom název mohli přeložit jako Hvězdný svit Avatar. Autor tohoto zázraku jej pojmenoval podle slavného filmu a zároveň jemný svit skutečně připomíná hvězdné nebe. Od ledna si tento skvost můžete koupit na internetu.

Skutečnost, žádná fikce

Za vším stojí společnost Bioglow, kterou vede vědec Alexander Krichevsky. Že vám květina připomíná světlušku či rozzářený plankton na hladině moří? Nebudete daleko od pravdy. Nový druh zářivé rostliny skutečně vypěstovali z části genů zodpovědných za bioluminiscenci (schopnost samostatně svítit) ze světélkujících mořských bakterií, které přenesli do kultivovaných odrůd tabáku křídlatého.

A proč právě takové zvláštní pokusy o svítící rostliny?

Autoři tohoto projektu si totiž myslí, že pokud by vyrobili dostatečně silně zářící květiny, mohlo by lidstvo získat přírodní zdroj pouličního osvětlení, reflexních odrazek podél silnic či jiné využití. Společnost považuje Avatar za čistý a udržitelný zdroj světla.

Bohužel jsou zatím velmi slabé. Jak upřesňuje web Dailymail, ve tmě musíte Hvězdný svit chvilku hledat, stejně jako, když se díváte na svou oblíbenou Polárku. Za čas se světlo zintenzivní a je velmi příjemné.

Starlight Avatar

V současné době se prvních pár desítek rostlin objevilo na internetové aukci ve speciálních boxech, kde se nechávají růst do té doby, než je jim nádoba malá, pak se musí přesadit. Potřebují maximální vlhkost, teplotu až 26 °C a nesnesou přímé slunce. I když se kvůli nim přetrhnete, přežijí maximálně 2-3 měsíce, pokud porušíte jejich vhodné prostředí, zajdou už za pár dní.

Pánové z vědeckého ústavu jsou teprve na začátku vývoje, ale slibují, že se na rostliny více zaměří. Chtějí širší nabídku barevných odstínů, pestrost odrůd, větší intenzitu světla a samozřejmě delší životaschopnost. Zatím je jim v patách tým Antonyho Ewance, který přichází na trh se stejným zázrakem, zvaným Arabidopsis.

Jak by se vám líbilo mít doma tento zářící skvost a přenést se tak trochu do filmu Avatar? Myslíte si, že mají takové květy budoucnost? Jak by se daly využít? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Malý domek bez hypotéky? Je v něm vše, co potřebujete

8 věcí, které bychom nikdy neměli dávat do mikrovlnky!

10 orgánů, které v těle nepotřebujeme



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama