reklama

Kuchyň podle Feng Shui: Oheň versus voda!

Feng Shui spojuje kuchyň se zdravím a blahobytem. Jakékoliv problémy v této místnosti mohou mít výrazný vliv na celou rodinu. Podívejte se, jak vše správně rozmístit.

Foto: Profimedia.cz

O Feng Shui

Ve volném překladu znamená Feng Shui Vítr-Voda. Ve své podstatě je založené na dlouhodobém pozorování starých čínských mistrů a na základních přírodních a vesmírných zákonech.

Cílem je využít energie prostoru a jeho uživatelů k vytvoření harmonického prostředí, kde se budou jeho obyvatelé cítit dobře. Základem je práce s energií Čchi. Tak jako mají lidé energii, najdeme ji i u rostlin a neživých předmětů. Může být dobrá nebo špatná, živější nebo klidnější, ale také vodní, dřevěná, ohnivá, zemitá a kovová, tedy energie pěti elementů.

Jakou energii předmět vyzařuje, je určeno jeho velikostí, pravidelností, tvarem, barvou či materiálem. Pak už stačí vědět, která světová strana se pojí s jakou energií a vše sladit s individuálními potřebami. Dalším z principů, který Feng Shui využívá je i Jin a Jang

Kuchyň je podle Feng Shui nejdůležitější místností v domě. Nazývá se srdcem domova, protože ovlivňuje energii celé domácnosti a jejich členů. Jde o to, aby jídlo bylo připraveno s pozitivními emocemi. Jak na kuchyň, kde vás čeká klid a harmonie?

Pokud věříte na energii a moc živlů podle Feng Shui, jistě vás bude zajímat, kam situovat kuchyňskou linku, sporák či jaké materiály zvolit pro pracovní desku.

Kam ji situovat?

Základním pravidlem je, aby nebyla umístěná pod ložnicí ani naproti dveřím do koupelny či ložnice. Nejideálnější je, když ji vidíte hned po vstupu do chodby. Zařídit ji jako součást obývacího pokoje není podle Feng Shui dobrým řešením, protože  v každé z těchto místností probíhají zcela odlišné činnosti.

Čtěte také: Feng Shui: Co musíte vědět, než s tím začnete

V kuchyni neustále vzniká něco nového a hluku se nevyhneme, v obývacím pokoji naopak chceme relaxovat a odpočívat. Je velmi důležité tyto dvě místnosti od sebe jasně vymezit fyzicky nebo alespoň opticky, například rozdílnou malbou nebo jinou podlahovou krytinou.

Pořádek musí být

Pamatujte, že i v kuchyni musí být dostatek světla a prostoru. Může zde vládnout mírný, ale zvládnutelný chaos. Nenechávejte v místnosti nic nefunkčního a rozbitého. Pozor také na nostalgii. Máte-li hrnek po babičce, který nepoužíváte, bude vám spíše překážet, a tím pádem nemusí být pro váš domov zrovna pozitivní.

Voda versus oheň

Nejlepší umístění pro vaše království je ve východní nebo jihovýchodní části domu. Ohnivé a vodní prvky by nikdy neměly být v jedné linii. Pokud se tak stane, je dobré užít harmonizační prvek s energii dřeva, ať už se jedná o dřevěnou pracovní desku, prkénko nebo sadu dřevěného nádobí. To platí i pro ostatní spotřebiče, které využívají vodu (myčka, lednička). Udržujte mezi nimi a sporákem dostatečný odstup.

Raději dejte přednost plynovému hořáku, protože vám vytvoří přímý oheň. Neinstalujte ho směrem ke vchodovým dveřím nebo před okno. Ideální stanoviště je v prostoru nebo směrem k obytným místnostem.

Pro celkovou stabilitu je důležitá energie země. Může ji zastupovat dlažba, obklady či kamenná pracovní deska. Vyhýbejte se umělým materiálům, které by do harmonie vnesly zbytečný chaos.

Zajímavost: V kuchyních podle Feng Shui nenajdete mikrovlnnou troubu, protože ohřívá jídlo zcela nepřirozeným způsobem.

Středobod jídelny

I v této části bychom se měli cítit uvolněně a klidně. Jen tak vaše tělo dokáže vstřebat všechny potřebné živiny z jídla. Středobodem by měl být dřevěný jídelní stůl, který přinese do vztahů a rodiny pevnost a stabilitu. Pokud máte raději minimalistické materiály (sklo, kov), zkuste jejich tvrdost ovlivnit alespoň ubrusem či prostíráním.

Raději volte kulatý či oválný tvar, který zlepší komunikaci mezi členy domácnosti. Důležitá je i opora, kterou docílíte tím, že máte za zády zeď nebo vysoké židle. Směrem k jídelnímu stolu by neměly mířit žádné ostré hrany nábytku či polic. Při jídle byste neměli vidět na vchodové dveře ani na rušivé tvary doplňků. Ideální barva stěny, kterou sledujete při jídle, by měla být v odstínech žluté či červené, podporují chuť k jídlu. Bílá naopak pomůže navodit pocit čistoty a klidu.

Náš tip: Jak zařídit interiér ve stylu Feng Shui? Prohlédněte si galerii >>

Feng Shui také doporučuje mít jednu židli u stolu navíc, kdyby náhodou někdo přišel. A nezapomeňte, že by se alespoň jednou za den měli u stolu sejít všichni členové rodiny. Vždy pro ně připravte jídlo na stůl, symbolizuje to hojnost a pocit dobrého bydla, nikdy neservírujte jednotlivé porce už na talíři.

Zajímavost: Pokud máte v oblibě bílou kuchyňskou linku (energie kovu), vězte, že evokuje řád a přísné dodržování pravidel. Může se pak stát, že pod tíhou odpovědnosti zachovat její čistotu, nebudete mít požitek z vaření ani jídla. Uvolnění a radost se v žádném případě nedostaví.

Řezané květiny raději ne

K příznivě plynoucím energiím velkou měrou přispívají květiny. Raději volte ty v květináčích, než řezané a zapomeňte na doplňky v podobě sušených květů či snad umělou dekoraci. Nejlépe je umístěte do rohů kuchyně tak, aby se celý interiér opticky zakulatil.

6 tipů k dokonalosti

  1. Udržujte hořáky sporáku v čistotě. Podpoříte tím svou finanční situaci a peníze k vám budou plynout častěji.
  2. Za hořáky umístěte zrcadlo nebo lesklý povrch, výrazně se zlepší vaše finanční situace. (Netušíme však, kdo to bude leštit)
  3. Kuchyň v domě by měla být v přízemí, aby zemské energie mohly do interiéru proudit bez zábran.
  4. Vyvarujte se zbytečných zákoutí, ukrývá se v nich negativní vliv.
  5. Hrnce a pánvičky by měly být ukryté v kuchyňské lince. Když budou pověšené, navodí v místnosti nepříznivý chaos.
  6. Feng Shui zavrhuje i na první pohled viditelný odpadkový koš či nože. Vše by mělo být ukryté.

Rozhlédněte se po kuchyni. Je tam zastoupeno všech pět elementů: dřevo, oheň, země, voda a kov, ve vyváženosti a harmonii? Pokud to vaše království splňuje, pak věřte, že vaši rodinu obklopuje pozitivní energie štěstí a domácí pohody.

Máte i vy doma interiér zařízený podle Feng Shui? Co je podle vás dle jejich pravidel nejdůležitější? Myslíte si, že vhodné rozmístění může ovlivňovat naši psychiku? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

11 způsobů, jak z domu vyhnat rakovinu

Test: Není s vámi trochu nuda?

Za gynekologa ženu, nebo muže? Jak to vidíte vy?



zdroj: feng-shui-stavby-interiery.cz, living.cz


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama