reklama

Mladý pár si sám postavil krásný dům jen za 2,5 milionu

Sám postavil velký dům, žena doladila luxusní interiér. Celá stavba, s pozemkem a vybavením vyšla jen na 2,5 milionu. Pojďte s námi na návštěvu a podívejte se na moderní dřevostavbu.

Foto: beauty-photo.cz

Vyrazili jsme na návštěvu za mladými manželi, kteří se rozhodli, že si svůj dům postaví a zařídí sami. Nejen že vše zvládli za neuvěřitelných 11 měsíců, ale ještě ke všemu přišla stavba, včetně pozemku a s veškerým vybavením "jen" na 2,5 milionu korun.

Když se spojí trpělivost, dřina a vkus, může vzniknout příjemné a luxusní bydlení. Nízkoenergetická dřevostavba rostla za pochodu, Ivo musel každý den normálně do práce, Martina se starala o jejich malého syna a ještě obíhala všechny úřady. A jak to dopadlo?

Manželka zařídí dokumenty

Na začátku, v září 2012, vznikla u mladého páru domluva, muž postaví dům, žena zařídí všechny potřebné dokumenty, což v dnešní době znamená téměř srovnatelnou dřinu. Když se rodinka 5. října 2013 nastěhovala do hotového, nemohli tomu ani uvěřit. Terénní úpravy stále probíhají, ale my se můžeme podívat na moderní dům s doslova "vymazleným" interiérem.

Bez podpory rodiny by to nešlo

Organizace, technologické postupy a vše okolo domu si Ivo plánoval sám. Ještě dnes vzpomíná na to, o jak náročnou práci šlo, protože chodil normálně do zaměstnání. "Tělo si vždy nějak odpočinulo, ale psychicky to zvládnout, to už bylo náročnější," vzpomíná Ivo. Na vysněný dům měl čas jen po pracovní době a o víkendech.

"Na práci, kterou jsem nezvládl sám, jsem měl dva zdatné pomocníky, tátu a tchána. Spolupráce někdy nebyla jednoduchá, ale bez jejich pomoci by to bylo hodně složité. Na největší akce jsem pozval pár kamarádů. A nesmím zapomenout ani na babičky, které nám při poměrně rychlé výstavbě hlídaly synka a zásobovaly nás jídlem," doplňuje Ivo. 

"Nejsem žádný inženýr"

Ivo tenkrát neměl s výstavbou žádné zkušenosti. Veškeré činnosti a práce se učil za pochodu. Nejtěžšími úkoly bylo zasadit stavbu do terénu, vyměřit všechny výšky (pozemek má převýšení 3,5 m), vylít betonové pásy, ztracené bednění a dokončení finální betonové desky.

Interiér musel být na 110 %

S vnitřním vybavením nebyl až zase takový problém, jelikož Ivo se zabývá zakázkovou výrobou nábytku. A co může být větší radost, než si sám vybavit vlastní dům.

"Byl v tom jen jeden háček, jelikož mám docela náročnou manželku, co se designu a kvality týče, muselo vše být na 110 %. Značnou měrou se o interiér zasloužila právě ona," vypráví Ivo.

Čtěte také: Ráj vyvolených: Královská dovolená Kate a malého prince

"Před realizací a při výrobě spousta lidí nevěřícně kroutila hlavou, co blázníme s růžovým nábytkem. Dnes při návštěvách mnoho z nich samo od sebe uznalo, že v kombinaci s antracitovou dlažbou a obklady je to hezké. Samozřejmě se najdou i tací, kterým se to nelíbí," s úsměvem dodává Martina.

Sen zvítězil nad praktičností

V kuchyni si na první pohled všimnete prostorného ostrůvku, který je prakticky umístěný s varnou deskou hned u dřezu. Prim hraje bílá deska, dřevěný vzor a fialové horní skříňky.

"Netajím se tím, že původně jsem měla vysněnou bílozelenou kuchyň, ovšem brzy po výběru materiálu jsem dala za pravdu manželovi, že tato varianta byla správná. Fialová barva patří k mým nejoblíbenějším, navíc výhodou je její dobrá sladitelnost například se šedou, hnědou a bílou barvou. Proto jsem i obývací část doladila do stejného designu a barev," užívá si interiér Martina.

Společně si vysnili velký jídelní stůl pro početnou rodinu a bílou dlažbu, která zrovna na údržbu jednoduchá není.

"Musím konstatovat, že všechny prvky v domě nejsou praktické, ale zvítězila u mě touha. Bílá dlažba, kuchyň v lesku i zmiňovaná šedá koupelna, na které je vidět každá kapička, jsou velkým oříškem, obzvlášť s malým dítětem, ale když je vše uklizené, je to radost," dodává maminka tříletého syna Kryštofa.

Dostali nás do kolen

Vypravili jsme se na focení s určitou představou, jak moderní interiér bude vypadat, ale realita byla překvapivě ještě lepší. Nejen že jsme si zamilovali růžový nábytek v koupelně (ano, i pan fotograf), ale také celkovou pohodovou atmosféru, která na vás dýchne už u vchodových dveří.

Náš tip: Fotogalerie: Proměna staré garsonky v luxusní byt?

V domě se najde řada detailů, které během návštěvy objevujete. Kromě zajímavých kousků nábytku, vás baví i drobnosti, jako veselá tapeta v dětském pokoji, jedna fialová židle vedle pěti bílých nebo nápadně velké lustry, které ve skutečnosti nejsou tak drahé, jak vypadají. A dámy, nejvíc vás nadchne vychytávka v šatně. Hned u vchodu je stěna plná náušnic, náramků a řetízků. Vše šikovně uložené, zavěšené a přehledné.

Pokud nás mladý pár pozve za pár měsíců opět na návštěvu, přineseme vám fotogalerii terénních úprav, kde hlavní roli mají převzít velké kameny z lomu.

Jak se vám moderní domek líbí? Troufli byste si na něco podobného nebo už své zkušenosti máte a víte, jaká je to dřina? Co byste páru vzkázali? Napsat jim můžete v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

13 věcí, které vás ve vašem domě mohou zabít!

Týden v módě: Agáta Hanychová v průhledném topu

Děsí vás pilulky? Zkuste novinku v antikoncepci

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama