reklama

17 triků, které váš dům promění v luxusní bydlení

Jak rychle a levně proměnit dům v luxusní bydlení? Tady je 17 triků!

Foto: Thinkstock

Luxusní vzhled si většina z nás nemůže dovolit. Mnoho lidí se obává, že nemá dostatečné finanční prostředky na to, aby si své bydlení zmodernizovali a vylepšili. Existuje ale několik jednoduchých triků, které z vašeho hnízdečka udělají stylové bydlení.

Nemusíte utratit spoustu peněz, abyste si pořídili originální nábytek nebo koupili drahé designové tapety. Vše je to o citu a fantazii. Stačí se do toho pustit a nebát se!

Odstraňte staré záclony

Moderní interiéry si žádají prázdná okna nebo zajímavé materiály. Sundejte staré rolety a pořiďte si nové záclony či závěsy. Můžete na ně uvázat stuhy, které je budou držet stranou a zároveň poslouží jako nový doplněk. Máte-li vymalováno tmavou barvou, volte světlé textilní doplňky a naopak.

Nábytek z druhé ruky

Porozhlédněte se v okolí, zda nenajdete nějaký antikvariát, výprodej nebo klasický blešák. Řada lidí se zbavuje celkem slušného nábytku jen proto, že chce nový. Některé kusy budou potřebovat přelakovat nebo přebrousit, ale to už jistě hravě zvládnete.

Vyhoďte koberec

Vyměňte starý koberec za lino. Dnes patří mezi levnější podlahové krytiny a navíc se nabízí v mnoha hezkých designech. Budete-li ho chtít pozvednout, přikupte kusové koberce s dlouhým chlupem.

Přetřete si dveře

Nebaví vás interiérové dveře nebo je na nich vidět, že si toho už příliš mnoho pamatují? Kupte si barvu a klidně je přetřete. Hodně změní výměna klik, ale to už se bavíme o větší investici, než je nákup laku.

Rámujte

Stěny potřebují oživit. A co jiného, než jim dopřát obrazy či fotografie. Vyberte si v bazaru zajímavé rámy a doma je trochu upravte, přebruste, nalakujte nebo můžete použít techniku patinování. Zvolte správný motiv, dokonalý rám a zázrak je na světě.

Stylové osvětlení

Ani v tomto případě nebudete sahat hluboko do kapsy. Právě osvětlení velmi změní celkový ráz pokoje. Zvažte, zda si nekoupíte novou lampu či opět pátrejte po bazarech, najdou se tam opravdové skvosty. Když budete chtít něco nového, zkuste světla, jejichž stínítka jsou papírová. Je to moderní a hlavně levné.

Omezte dekoraci

Líbí se vám moderní interiéry? Pak přesně proto, že jde o jednoduchost a jakýsi minimalismus. Zkuste doma omezit množství dekorativních předmětů nebo je alespoň slaďte do jedné barvy či materiálu.

Přidejte regály

Prázdné stěny nejsou katastrofou, ale chcete-li změnu, nakupte pár zajímavých regálů. Umístíte na ně všechny doplňky a váš domov získá řád. Fantazii se meze nekladou, mohou být dřevěné, kovové či skleněné. Nebo se pusťte do něčeho originálního a vytvořte si v předsíni poličky z dřevěných palet.

Zrcadla jsou v módě

Ano, opět se budeme rozplývat nad zrcadly. Ale musíme neustále připomínat, že jde o velmi opomíjené doplňky, přitom místnost promění k nepoznání, obzvlášť pokud se jim dá mohutný a zajímavý rám. Není třeba lepit na zeď jen ploché a obyčejné zrcadlo, nebojte se experimentovat.

Čekejte na vhodnou příležitost

Většina obchodů s nábytkem a doplňky přichází s posezónním výprodejem. Pokud tedy nemusíte vlastnit poslední výstřelky módy, najde se tam celá řada židlí, křesel či stolečků, které se budou na oživení interiéru hodit. Kombinujte různé materiály, tvary, barvy i styly.

Opravujte

Prasklou či natrženou sedačku můžete zakrýt zajímavým přehozem a textilií s výrazným vzorem. Poškrábaný nábytek bude hračka, stačí přebrousit nebo jej rovnou přetřete nějakou zajímavou barvou. Jednoduchou technikou je i ubrouskování. Jednotlivé kousky se nalepují na připravený povrch, výborně tím zamaskujete všechny nedostatky a vady.

Konferenční stolek, který se vám nelíbí, můžete polepit starými novinami, kousky nalámaných dlaždic, zrcadlovou mozaikou nebo na něj nalepte designovou tapetu.

Nová kuchyň moc nestojí

Kupovat si novou kuchyň je finančně náročné, přitom stačí vyměnit přední dvířka. Buď mohou být kompletně nová, nebo je přebruste a nalakujte. Málokdo ví, že i na dveře od kuchyňských skříněk se dají nalepit tapety. A co vám hodně změní ráz kuchyně? Nové úchyty na zásuvky a ke skříňkám.

Linoleum do koupelny? Proč ne

Než mít v koupelně staré a oprýskané dlaždice, nebojte se použít lino. Dnes si vyberete z mnoha vzorů, které působí velmi útulně, a co je hlavní? Lino určitě více hřeje. Ručníky srolujte, dejte na poličku, nakupte svíčky a na stěnu pověste fotografie z dovolené. Koupelna nemusí působit sterilním dojmem.

Nakupte květiny

Poproste kamarádku, zda vám nedá zakořenit kousek zajímavé pokojovky nebo se vydejte na veletrh či do zahradnictví. Nejen květináče, ale i řezané květy dodají vašemu domu příjemnou a útulnou atmosféru. A chcete-li v místnosti zanechat kousek své kreativity, vyrobte si vlastní květináče z betonu, dřeva nebo si pomalujte obyčejné a levné keramické nádoby.

Poštovní schránka

I tento typ jsme tu chtěli uvést, protože se nám nápad líbí. I s exteriérem je třeba si vyhrát. Natírejte, sázejte kytky nebo si pořiďte zajímavou poštovní schránku. Ano, nešálí vás zrak. Můžete společně s rodinou nějakou vyrobit a přitlouct ji před vrátka na kůl. Pod to nezapomeňte dát vlastnoručně vyrobené číslo popisné a jmenovku. Pokaždé, když se budete vracet domů, vás to jistě zahřeje u srdce a potěší.

Je to jednoduché, že? Malujte, tapetujte, lepte, vyrábějte. Postačí pár levných drobností a je to tu! Krásné, originální a hlavně neokoukané bydlení.

A co vy? Jak často přestavujete a vylepšujete svůj byteček či dům? Máte-li nějaké zajímavé nápady, jak vaše obydlí posunout a levně zmodernizovat, můžete se s námi podělit v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zútulnit balkón či terasu: Rady a tipy pro vás

Mladý pár si sám postavil krásný dům jen za 2,5 milionu

Žili jsme spolu třicet let, opustil mě kvůli studentce



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama