reklama

Proč mít doma více rostlin? Tady jsou 3 důvody!

Rostliny v interiéru mají více výhod, než si dokážeme představit. Proč mít doma hodně květin? Tady jsou 3 nejdůležitější důvody.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Rostliny jsou důležitým průvodcem našich životů. Poskytují řadu výhod. Fungují nejen jako estetický prvek, ale také dokáží pročistit vzduch a zklidnit vystresované tělo.

Každý interiér si zaslouží svého zeleného léčitele. Tady jsou tři nejdůležitější důvody, proč do bytu vpustit více květin.

Čističky vzduchu

Není novinkou, že rostliny mění oxid uhličitý na kyslík, výjimkou nejsou ani pokojové květiny. Kyslík ovlivňuje každou část vašeho těla. Dopřejte si dokonalý relax pro celý organismus v podobě zelené dekorace. Blahodárně působí na váš mozek a funguje jako dobrý antistresový prvek v kanceláři.

Čtěte také: Test: Poznáte truhlíkové květiny podle fotografií?

Věděli jste, že NASA používá rostliny na Mezinárodní vesmírné stanici, aby pomohly s kvalitou ovzduší? Některé druhy zbavují prostředí toxinů, jako je benzen, formaldehyd a další. Vpusťte do svého prostoru svěží a přírodní filtry.

Vlastní ingredience na vaření

Toužíte si vypěstovat vlastní ovoce a nemáte zahradu? Mnoho lidí ani netuší, že existují zakrslé formy banánovníků, fíkovníky, citrusy či sazenice ananasu nebo avokáda. Vše, co takové rostliny potřebují, najdou u vás v obývacím pokoji.

Představte si, že ráno jdete, utrhnete si listy stévie do čaje, připravíte si z čerstvého avokáda pomazánku nebo si do práce donesete svěží nápoj z vlastní máty a citronů, které jste si vypěstovali v kuchyni. Budete přesně vědět, odkud ovoce pochází, a co víc, nebude nijak stříkané či urychlované.

Útulný domov

A co ještě by květiny měly vnést do vašeho domu? Harmonii a útulné prostředí. Rostliny jsou živé bytosti, a když se jimi obklopíte, budete se cítit lépe. Do celé místnosti vyzařují zdravou energii.

Ve chvíli, kdy si zvolíte voňavé druhy, získáte tak přírodní a okouzlující aroma. Zapomeňte na chemické osvěžovače vzduchu, kupte si mátu, citronovou trávu, bobkový list, bazalku. Nejenže krásně voní a mohou se použít jako skvělá ingredience do pokrmů, ale ještě budou z bytu odhánět dotěrný hmyz.

Čtěte také: Praktický návod, jak správně osázet kamenné koryto na zahradě

Když do svého interiéru vpustíte zelené hosty, získáte lepší vzduch, vlastní čerstvé ingredience do kuchyně a přírodní osvěžovač vzduchu bez chemie. Stačí jim věnovat jen několik minut denně.

Jak správně květinu v interiéru umístit?

Při výběru rostliny je třeba myslet na to, do jakého prostoru ji chceme umístit. Některé snesou ostré slunce, jiné potřebují slunné stanoviště, ale ne přímé osvětlení, a jiné patří do stínu.

Dále se zajímejte o vhodnou zálivku. Obecně však platí - pravidelně zalévat, ale menším množstvím vody. Květiny nemají rády přemokřenu půdu. Vždy jim zajistěte podmisku, do které odteče přebytečná voda. Dopřejte jim dostatečně vlhké prostředí pomocí pravidelného rosení rozprašovačem.

Kolik květin jste si domů pořídili vy? Máte nějakou oblíbenou? Kam podle vás pokojová květina rozhodně nepatří? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejčastější chyby, které děláme při zařizování bytu

Zahrada ve stylu Provence: Dekorace dýchají romantickou atmosférou

7 způsobů, jak změnit život právě TEĎ


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama