reklama

Jak pořádně vyčistit kuchyňská prkénka?

Používáte dřevěná prkénka? A víte, že v nich je o 200 procent bakterií více, než na záchodě? Poradíme, jak je pořádně vyčistit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Na začátek trošku děsivých statistik. Věděli jste, že na kuchyňském prkénku je o 200 % více bakterií, než na tom záchodovém? Nejčastěji se v něm usídlí salmonela, listerie či E. coli. Jak ze svého oblíbeného prkénka udělat bezpečné náčiní? Poradíme!

Pokud stále dáváte přednost dřevěným prkénkům před těmi plastovými, měli byste jim jednou za čas dopřát generální čištění. Dobré je také mít jedno na maso, druhé na zeleninu, další na uzeniny a jiné suroviny.

Ocet: Skvělá dezinfekce

Když už jste četli titulek, jak vyčistit prkénka, jistě vás jako první napadl ocet. A je to skutečně tak. Než byste je dávali pod tekoucí vodu a jar, je lepší po každé práci je otřít namočeným hadrem do octa nebo si udělat roztok vody s octem do rozprašovače a vždy jím prkénko postříkejte.

Kyselina octová je nejlepší dezinfekce. Když krájíte na prkénku maso, nechte ocet pořádně dlouho působit a následně jen opláchněte v teplé vodě.

TIP: Ať už si vyberete jakýkoliv způsob čištění, vždy na závěr použijte ocet, abyste celou desku důkladně vydezinfikovali.

Citron: Zbaví vás skvrn a zápachu

Když krájíme cibuli, česnek či jiné aromatické suroviny, z prkénka jsou cítit ještě několik měsíců. Citron vás zbaví nepříjemného zápachu, skvrn a krásně je vybělí.

Doporučujeme: Jak vyčistit troubu a mikrovlnku? Nasypte do nich sůl

Vezměte si půlku citronu a celý povrch s ním potřete. Do prasklin a mezer kápněte trochu šťávy. Nechte asi 15 minut vsáknout. Kromě krásně vyběleného dřeva získáte i pořádně vydezinfikovaného kuchyňského pomocníka. Citron se dostane tam, kde normální saponáty ne a zbaví vás bakterií. Citronová šťáva si poradí i s plastovými prkénky či dřevěnými vařechami a jiným kuchyňským náčiním.

Sůl: Dostane se do hloubky

Sůl se vrhne na čištění důkladně. Nejlepší je v kombinaci s citronem, kdy si prkénko polovinou potřete, nasypete sůl a necháte působit. Následně opět půlkou citronu trochu zapracujete sůl a opláchnete pod horkou vodou.

Díky hrubším částečkám soli se dezinfekce dostane do všech zářezů od nožů a bakterie nebudou mít žádnou šanci.

Jedlá soda: Vyčistí i zářezy od nože

Zázračná jedlá soda vám pomůže čistit prkénka hloubkově. Máme několik možností. Jednou z nich je smíchat lžičku jedlé sody s půllitrem teplé vody, přendat do rozprašovače a celé prkénko pořádně postříkat. Nechte dostatečně dlouho působit (klidně 30 minut), a pak houbičkou pod tekoucí vodou stírejte.

Náš tip: Jak vyčistit nerezové plochy? Pomohou dětské ubrousky

Druhým způsobem je pasta, kterou si připravíte z lžíce jedlé sody, lžíce soli a lžíce horké vody. Touto kašičkou dřevěnou plochu důkladně drhněte, pak nechte chvilku vsáknout a opláchněte horkou vodou. Zbaví vás nehezkých fleků a hlavně zápachu.

Sůl můžete smíchat i s citronovou šťávou, vyrobíte si tak dokonalé bělidlo a leštidlo, které z vašeho prkénka vytáhne jeho zašlou slávu.

Olej: Zaručí delší životnost

Nepatří mezi čističe, ale pomůže vám, aby prkénko zůstalo déle nové, nepraskalo a nedostalo se do něj tolik bakterií. Když si koupíte nové prkénko, natřete ho pořádně olejem a nechte přes noc vsáknout. Toto bychom měli opakovat jednou ročně, vždy po důkladném očištění a vyschnutí.

Tipy na závěr

  • Časté mytí vodou a saponátem dřevěný povrch naruší a do mezer se snadněji budou zachycovat bakterie.
  • Dřevěná prkénka či náčiní se lépe čistí, když je na chvilinku namočíte do vody, nesmí se však nacucat.
  • V žádném případě je nedávejte do myčky, rozlepí se a navíc pochytí všechny vůně z čistících tablet a gelů.
  • Nepoužívejte klasické přípravky na leštění dřevěných povrchů. Raději smíchejte lžičku běžného bělidla s dvěma litry vařící vody, místo drhněte a následně hned vysušte papírovým ubrouskem.
  • Dokonce i peroxid vodíku (3%) bude skvělým pomocníkem a nejlepší dezinfekcí. Prkénko nejprve postříkejte trochou octa, přetřete papírovou utěrkou a pak si hadřík namočte do trochy peroxidu a celé prkénko s ním přetřete.

Máte i vy nějaké zajímavé tipy, jak pořádně vyčistit kuchyňská prkénka? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 věcí, které bychom neměli dávat do myčky

Jak si doma vyrobit odličovací ubrousky

Vařit můžete i z melounu: Recepty na celé menu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama