reklama

Přírodní repelenty proti komárům. Tyhle zaberou!

Jak bojovat s otravnými komáry? Tady je několik přírodních repelentů, které zabírají a jako bonus, pár babských rad!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Komáři, krev sající tvorové, kteří nám otravují život. Bodnutí nepříjemně svědí, natéká a zdobí tělo i několik týdnů. Jak se jich zbavit? Podívejte se na tyto přírodní repelenty, které fungují.

Nechcete-li sáhnout po klasickém repelentu, jehož nejčastější aktivní složkou je DEET, která tělu škodí (působí na mozkové buňky a přináší neurologické poškození, jako například poruchy paměti, bolesti hlavy, slabost, bolesti kloubů a svalů a dušnost), musíte se spoléhat na ty přírodní přípravky proti komárům. Tady je několik tipů.

Česnek

Komáři nesnáší jeho pach, proto můžete vyzkoušet rámy oken potřít rozkrojeným stroužkem česneku. Podobně ochráníte i terasy a pergoly, jejichž trámy namažete úplně stejně, jako okna.

Česnek je velmi dostupným pomocníkem, který jim páchne a celkem spolehlivě je odežene, ovšem někdy je problém s tím, že páchne i lidem. Pokud tedy nechcete používat chemické prostředky, začněte si na jeho vůni pomalu zvykat.

Bylinky

Ať se to zdá možná šílené, na hmyz a hlavně komáry funguje "aromaterapie". Mezi nejúčinnější zbraň patří levandule, která se dá používat několika způsoby. Nasušte si ji a rozmístěte po terase nebo si ji nastrkejte do kapsy či se potřete levandulovým olejem. Pozor, nepoužívejte ji v případě, že máte nízký tlak nebo jste v prvním trimestru těhotenství.

Náš tip: Na hmyzí bodnutí pomáhá moč, říkaly babičky. Co ještě?

Podobně je na tom i máta. Vědci z univerzity v Iowě přišli na to, že její vůně je účinnější než chemické insekticidy. Natrhejte ji a nechte sušit v mističce přímo na stole zahradního posezení. Výborně zafunguje, když listy promnete v ruce, potřete si jimi předloktí a oblast krku.

Co ještě zabere?

  • skořice: Výtažek z kůry skořicovníku zabíjí otravný hmyz prý dokonce efektivněji, než nejběžnější účinná složka repelentů  DEET.
  • meduňka: Funguje stejně jako máta.
  • jalovec: Ideální nechat rozdrcený ležet v misce, na stole nebo v kapse.
  • rozmarýn: Hrst posekané rozmarýny zalijte litrem vroucí vody a až do vychladnutí nechte louhovat. Přidejte polévkovou lžíci čistého vinného octa, důkladně zamíchejte a přecedte. Vše nalijte do rozprašovače a postříkejte si tělo či oděv. Skladujte v ledničce.

Repelent z karafiátu

Z Polska, kde s komáry každoročně také svádí nekončící souboj, přichází recept na repelent z karafiátu. Karafiátový květ zalít vroucí vodou, nejlépe do termosky, aby teplota vydržela co nejdéle a nechat do druhého dne louhovat. Pak vzniklý nálev přecedit a používat jako repelent.

Citronová tráva

Milujete-li asijskou kuchyni, jistě dobře víte, o co jde. Je příjemná, osvěžující a skvěle dochutí polévku s kokosovým mlékem. Toto nadšení však nesdílí dotěrný hmyz, nesnáší ji. Kupte si esenciální olej z citronové trávy a zapalte aromalampu, uvidíte, že je brzy odpudíte ze své terasy a do domu vám ani nepáchnou.

Sojový olej

Odborný časopis The New England Journal of Medicine propaguje sojový olej, který je prý stejně efektivní proti komárům, jako klasické repelenty, jen vám neničí zdraví, naopak zvláční pleť, a dokonce zpomaluje růst tělesného ochlupení. (250 ml okolo 110 Kč)

Nimbový olej

Esenciální olej z rostliny zederach hladký patří k tradičním léčebným prostředkům v Indii. Jeho účinky proti hmyzu potvrdily i americké výzkumy. 

Čtěte také: Jak poznat lymskou boreliózu?

Může se přímo aplikovat na pokožku nebo pár kapek přidejte do tělového mléka. Možná jeho oříškovo-česneková vůně je právě tím, co odpuzuje. (60 ml stojí asi 340 Kč)

Babské rady

Už naše babičky dobře věděly, jak si poradit s otravným hmyzem. Tady je několik zajímavých tipů a rad, jak s hmyzem zatočit.

  • Francovkový nálev: Do jednoho decilitru francovky dáte lžičku hřebíčku, skleničku uzavřete a necháte louhovat. Po týdnu lze používat jako repelent.
  • Sedíte-li venku, namažte se vepřovým sádlem.
  • Kolem posezení vysázejte afrikány nebo rozložte pelyněk.
  • Na stole v popelníčku zapalte cigaretový tabák, který je bude odpuzovat.
  • Stačí dát odpoledne do misky cca 1dcl octa a nechat jej v místnosti, např. v ložnici. A chvíli před spaním misku odděláte a potmě vyvětráte.
  • Fantasticky fungují i kolečka citrusů, do kterých zapícháte hřebíček.

Máte nějaké zajímavé tipy a rady, jak si vyrobit přírodní repelent na komáry? Co funguje nejlépe u vás? Jak se před nimi chráníte? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co udělá porod s tělem a jak dlouho to trvá?

7 věcí, které bychom neměli dávat do myčky

Jak si doma vyrobit odličovací ubrousky


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama