reklama

Jak odstranit umělecká díla dětí ze stěny a nábytku

Už jste párkrát na zdi našli umělecká díla vašich dětí? Poradíme, jak odstranit pastelky ze stěny a nábytku. Pomůže guma i obyčejný chléb.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Také podporujete vaše děti v uměleckých činnostech a už se vám stalo, že svoje nejlepší dílo nakreslily rovnou na zeď? Poradíme, jak vyčistit pastelky ze stěny a nábytku.

Děti si občas spletou zeď s malířským plátnem, ale nemusíte hned panikařit a počítat peníze za malíře. Existuje pár zajímavých a jednoduchých triků, jak vše dostat dolů.

Vlhký hadřík a jedlá soda

Tato šikovná dvojka si poradí hlavně s pastelkami. Vezměte si hadřík, lehce jej navlhčete ve vlažné vodě, namočte do jedlé sody a postižené místo opatrně přetírejte. Klidně tento postup několikrát opakujte, jen netlačte, abyste nenarušili povrch stěny a barevné pastelky tak ještě více nezadřeli do zdi.

Klasická guma

I školní penál ukrývá mnoho pokladů. Jedním z nich je klasická guma. Opatrně gumujte, netlačte, ale spíše přejíždějte. Tak by se měly pustit pastelky, bláto od psa či šmouhy od nábytku. Když budete drhnout dlouho, objeví se na špinavém místě naopak světlý flek, který bude zářit ještě více, než ten původní.

Chlebem

Myslíte si, že jsme se zbláznili? Nikoliv! Stačí jen vzít trochu měkké části z chleba, z které si utvoříte provizorní gumu tak, že jej zmačkáte. Pak už je postup stejný, jako u klasického gumování. Nevěříte? Pak vyzkoušejte, na některé druhy špíny (i mastnotu) to funguje skvěle.

Kartáček na zuby a pasta

Na tento tip jsme koukali, jak na svatý obrázek. Přesto nám to nedalo a vyzkoušeli jsme, jak bude kombinace fungovat. Vezměte si kartáček, na ten vymáčkněte trochu pasty. Do druhé ruky si nachystejte hadřík, který je namočený ve vodě s běžným saponátem a vyrazte do boje. Faktem je, že je kartáček skvělý na počmáranou zeď od voskovek. Pasta odstraní nanesenou malbu za chvilku a hadříkem jen dočistíte.

Doporučujeme: Jak se zbavit skvrno od potu a deodorantů? Víme, co na ně platí

Ani tentokrát se nesmí na kartáček tlačit, jinak se vám začne drolit malba a vzniknou na stěně nehezké mokré skvrny, na které pomůže jen vymalovat nebo vytapetovat.

Speciální houbička

V jedné drogerii jsme dokonce objevili speciální houbičku, na které je přímo namalované, že se hodí na dětské pastelky a voskovky. Většinu tím dolů dostanete, perfektní efekt to není, ale určitě to vydrží do příštího malování.

Doma ji jen rozbalte, trochu navlhčete a postižené místo opatrně přetírejte. Za chvilku začnou barevná díla mizet.

Horký fén

Voskovky jsou věčné téma. Jejich mastnota je přímo ubíjející. Na zašpiněný nábytek existuje jeden trik s fénem. Stačí místo chvilku nahřát a rychle stírat suchým papírovým ubrouskem.

Lihové prostředky

Mastné pastelky a propisku dostanete ze zdi, podlahy i nábytku lihem. Pokud jej nemáte doma, stejně funguje i klasická Alpa. Navíc vám v místnosti zůstane příjemný mentolový odér. Jen pozor na některé povrchy se líh opravdu nedoporučuje. Zkuste si kousek nábytku přetřít na méně viditelném místě a sledujte, jak líh působí.

Žehlička a piják

Dostane-li se vám voskovka na koberec, můžete zkusit starý a ověřený trik našich babiček. Na postižené místo přiložte piják a přejíždějte žehličkou. V lepším případě se vám všechen vosk a barva nachytá na papír a vy budete mít čistý koberec.

Olej

Pastelky z omyvatelných povrchů pomůže odstranit olej. A je jedno, jestli vezmete klasický stolní nebo namočíte hadřík WD 40, kterou se běžně promazávají panty u dveří či oken. Olejem místo na chvíli potřete nebo postříkejte, a pak setřete klasickým hadříkem. Zbytek už je na běžném leštícím prostředku.

Náš tip: Příšerné hračky. Pro děti absolutně nevhodné

Odstranit některá umělecká díla našich děti je celkem dost složité, proto je lepší, když jim v jejich pokojíčku vyhradíte místo, kde svou kreativitu uplatní. Existují velké papíry na stěnu, magnetické tapety a jiné zajímavé materiály, které jsou omyvatelné nebo se na ně používají speciální pastelky, které jdou dobře dolů. Rozvíjejte jejich fantazii, ale tam, kde se dá ukočírovat. Pak se malůvky nebudou objevovat na sedačce, dveřích či snad na stěně v obývacím pokoji.

Už jste se pokoušeli odstranit pastelky ze zdi? Co vám fungovalo? Máte vyzkoušený některý z našich tipů? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vyčistit sedačku? Zvládnete každý materiál

Máma čtyř dětí dokázala zhubnout 100 kg

Jak by měl vypadat ideální soused?









"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama