reklama

Jak pěstovat houby doma a sklízet je celý rok? Poradíme

Houby u vás ještě nerostou? Nemusíte zoufat. Vypěstujte si houby doma a sklízejte je po celý rok.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Patříte k milovníkům hub, ale v lese se vám nedaří žádnou najít? Pokud u vás nerostou nebo prostě nemáte ten správný houbařský zrak, nemusíte zoufat. Vypěstujte si je doma a můžete je sklízet celý rok. Jak na to?

Stačí jen zajistit vhodné podmínky a pochutnáte si na hlívě, žampionech, penízovce a dalších skvělých houbách. Způsobů pěstování hub je několik. Podívejte se, jaké máte možnosti.

Nakupujeme

Sadbu seženete zrnitou nebo tzv. kolíčky. Zrnitá je univerzální pro všechny druhy hub. Kolíčky se prodávají v sadě po několika kusech. Ty se nejlépe hodí pro sadbu do dřeva, kdy se dají do vyvrtané díry a zatmelí.

Další možností jsou už připravené balíky se substrátem a podhoubím. K tomu všemu je přiložený podrobný návod, jak se o tuto sadbu starat.

Doporučujeme: Velký houbařský test. Udělejte si ho, než bude pozdě

Houby potřebují speciální podmínky. Většinou jde o tzv. metodu šoku, kdy nejprve houbám dopřejete vyšší teplotu 24-29 °C a následně je po přesně určeném čase přemístíte do chladného prostředí o teplotě 14 °C. Tak se probudí podhoubí a vy brzy začnete sklízet.

Najděte si vhodný strom

Trošku komplikované, protože se bez vlastních stromů neobejdete. Mezi vhodný porost patří břízy, duby, smrky, jedle nebo borovice. Většinou postačí i několik kusů, nemusíte mít kilometrový les. A jak se pustit do pěstování? Jednou možností je zakopání odřezků z nejrůznějších hub, které si z lesa přinesete, ale tím zase ochudíte místo, odkud houby pochází nebo si sazeničky kupte ve specializovaných internetových prodejnách či v hobbymarketech.

Náš tip: Jak nejlépe zpracovat houby? Sušit, mrazit, nakládat?

K dostání jsou práškové směsi připravené z podhoubí nebo zárodky několika druhů lesních hub. Vše následně zasaďte ke stromům do hloubky asi 10-20 cm. Tento způsob pěstování hub je ale možný jen od jara do podzimu.

Sadba do dřeva

K pěstování se použijí špalíky dřeva. Nejlepší je olše či habr. Na jehličnany raději zapomeňte, ty odborníci nedoporučují vůbec. Vrtačkou si připravíte díry, do kterých dáte sadbu a zatmelíte. Vždy dobře čtěte návod na obalu sadby. Ve dřevě vám houby porostou mnohem déle, než například v substrátu, ale není to zase nic složitého.

Houby do krabice

Nejčastěji seženete připravené boxy pro pěstování žampionů, hlívy ústřičné, penízovky či houby shiitake. K tomu, abyste mohli sklízet, vám většinou postačí nějaká místnost a sklep.

A o co jde? Koupíte si asi dvoukilový kvádr substrátu s podhoubím, který je uzavřený v plastovém obalu. Z těchto kvádrů můžete vypěstovat až 700 g plodnic týdně. Záleží, jaký druh houby si domů přinesete. Podrobný návod dostanete u výrobce. Každá houba potřebuje trochu jiné podmínky.

Většinou je postup dost podobný. Kvádr vyndáme z obalu a dáme ho na dostatečně prosvětlené místo a zaručíme vzdušnou vlhkost 90 %. Jak toho docílit? Klidně jej umístěte do terária či akvária. A nezapomeňte zajistit teplotu okolo 22 °C.

Pěstování v pytli

Sežeňte si velký polyetylenový průhledný pytel, do kterého smícháte substrát s nasekanou slámou a tu do něj přimícháte a zalijete horkou vodou. Necháte den odstát. Následně substrát vysypte a promíchejte se sadbou. Vše vraťte zpět a zavažte. Uložte do tmavší místnosti s vyšší teplotou okolo 25 °C. Po dvou týdnech pytel proroste podhoubím. Pak pytel umístěte do chladné místnosti okolo 12 °C. A na závěr vyřežte tak 15 děr, kterými budou prorůstat houby.

Nepřehlédněte: Rychlá večeře: Vyzkoušejte skvělé recepty z hub

Není na tom nic těžkého. Jen je třeba si o každé houbě zjistit patřičné informace. Některé potřebují průhledné pytle, jiné zase zcela neprůhledné. Pak už jen sklidíte a můžete připravovat různé houbové dobroty.

Jaké houby máte nejraději? Už jste zkoušeli je pěstovat doma? Dařilo se? Jaký druh je nejvhodnější pro domácí pěstování? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak bydlí hlavní hrdinka seriálu Ulice Vilma Nyklová?

Jídla, po kterých budete mít větší hlad než předtím

10 důvodů, proč nenosit podprsenku



reklama
reklama
reklama
reklama
reklama