reklama

Jak co nejrychleji prodat byt? Pomůže 6 tipů!

Při dnešní situaci na trhu nemovitostí, bývá složité byt prodat. Poradíme vám, jak uspět, když na prodej opravdu spěcháte. Tady je 6 tipů...

Foto: ISIFA/Thinkstok

Při dnešní situaci na trhu s nemovitostmi je prodej bytu složitý, obzvlášť, když je více nabídek, než poptávek. Jak z toho ven? Existují způsoby, jak svůj byt pro zákazníka zatraktivnit jinak, než snížením ceny. Přečtěte si pár tipů, které vzbudí zájem u potencionálního kupce.

Základem úspěšného prodeje je dobrá příprava. Podívejte se, co byste měli udělat dřív, než vůbec dáte inzerát, či si pozvete nějakého zájemce na prohlídku.

Mějte něco jiného, než ostatní

Cílem je přilákat pozornost. Zvažte, zda by nebylo vhodné dokoupit nějaké doplňky, vrhnout se na terénní úpravy či investovat do nové střechy nebo kvalitních oken. Jakýkoliv "zlepšovák" by měl být praktický a cíleně působit na potencionálního zájemce. Zkuste ukázat, že jste se o dům či byt dobře starali a nabídněte jim i případnou atmosféru příjemného prostředí.

Náš tip: 5 tipů pro bleskovou rekonstrukci bytu či domu

Než se však pustíte před prodejem do rekonstrukce, udělejte si vlastní průzkum trhu. Podívejte se, po čem je největší poptávka a až podle toho zvolte, co v bytě zlepšíte. Zda zákazníci chtějí novou koupelnu, lepší kuchyňskou linku či je zajímá, aby zbytečně z bytu neunikalo teplo nekvalitními okny. Ve chvíli, kdy byt předáte k prodeji, si osobně zkontrolujte, že jsou tyto "nadstandardní věci" zapsány v popisu vybavení inzerátu.

Pořádný úklid

Je nezbytně nutné, abyste před prohlídkou byt a okolí řádně uklidili. Dobrým tipem je odstranit některé kusy nábytku, což místnost opticky zvětší. Ideální je sundat a schovat rodinné fotografie či osobní věci. Tak dáte najevo, že je byt opravdu na prodej a vy s tím nemáte sebemenší problém.

Dokonce si lze najmout interiérového architekta či designéra, který vám pomocí jednoduchých detailů a aranží, vykouzlí z bytu luxusní bydlení, které působí čistě a hezky. Jejich služby se pohybují v řádu několika tisíc korun.

Revize

Nebuďte líní a před prodejem nechte všechny technické věci překontrolovat. Nikomu se nebude líbit, když jim prodáte byt či dům se slovy, že je třeba udělat revizi komínu či kotle, digestoře, satelitu a jiných drobností. Sice vás to bude stát nějaké peníze navíc, ale investice se jistě vyplatí.

Ukažte jim, že je vše v pořádku. Nebo když nestihnete udělat takovou revizi, pak jim slibte, že za včasný odkup jste ochotni všechny tyto služby zařídit na vlastní náklady.

Smlouvejte

Lidé mají rádi slevy či bonusy. Vůbec to neznamená, že byste hned ve dveřích měli slevit o 100 tisíc, ale ukažte, že byt chcete prodat právě jim. Když bude zájemcem rodina s dětmi, nabídněte jim něco navíc, například, že jim uhradíte stěhovací firmu, aby neměli další starosti, předplaťte jim svoz popelnic či jim předejte své parkovací místo se slevou.

Doporučujeme: 17 triků, které váš dům promění v luxusní bydlení

Někdy zájemci slyší na prodej včetně nábytku, pračky či klimatizace, obzvlášť, pokud jde o mladý pár, který nebude mít do začátku příliš peněz.

Přemýšlejte nad tím, co by vám udělalo radost, kdybyste se chtěli nastěhovat do nového bytu. Nechceme, abyste jim za každou cenu podlézali, ale ukažte, že máte opravdu zájem na tom, aby se nemovitost prodala bez komplikací.

Stanovení ceny

Než vypálíte nějakou částku, zajděte si do místní realitní kanceláře, podívejte se na internet a nechte si svůj byt nacenit odborníky. Pak hledejte nějakou zlatou střední cestu, abyste vydělali, ale zároveň byt prodali. Není nutné nabízet pod cenou, jen buďte ve srovnatelné kategorii s okolními nemovitostmi. Něco jiného bude, když do bytu investujete a zrekonstruujete ho, ale i tak se držte v nějakých rozumných mezích, srovnatelných s okolím.

Dělejte ústupky

Předem stanovte takovou cenu, abyste v případě pochybností klienta, mohli s částkou trochu zahýbat. Ukažte svou dobrou vůli. Nejlepší jsou dobré podmínky pro všechny. Nabídněte zájemci dohodu, když si byt koupí a podepíše předběžnou smlouvu, budete i vy ochotni jít s cenou dolů.

Prodávali jste někdy byt? Co vám nejvíce pomohlo jej nejrychleji prodat? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rekonstrukce bytu pro paraglidistu. Povedla se?

Každá podlaha je originál

Jak správně smažit a který olej použít? Překvapí vás to!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama