reklama

Vyžeňte bakterie: Tipy, jak udržet domácnost čistou!

Jak udržet domácnost hygienicky čistou, aby na vás bakterie a viry nemohly? Kvůli chřipkovým epidemiím, angínám a jiným onemocněním se musíme do úklidu opřít hlavně v podzimních měsících.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Teplé letní měsíce vystřídaly chladné podzimní a za zvuku kašlání, kýchání a posmrkávání se o slovo opět hlásí nemoci. Podzimní počasí přeje nachlazení, angínám a chřipkovým epidemiím. Dostatečně se oblékejte, posilujte imunitu pomocí zdravé stravy, vitaminů a otužování a zvláštní pozornost věnujte také úklidu a dezinfekci vaší domácnosti.

Ne nadarmo se říká "čistota - půl zdraví". V nehygienickém prostředí na nás totiž čeká řada nástrah v podobě různých mikroorganismů a bakterií. Je proto vaším úkolem vytvořit těmto nevítaným návštěvníkům co nejméně pohostinné prostředí a ulehčit práci na podzim tolik namáhanému imunitnímu systému. Neříkáme, že máte vše vysterilizovat, ale jednou za čas to chce pořádný generální úklid, poradíme vám, jak na to.

Občas je potřeba dezinfekce

Zbavovat domácnost prachu, špíny a mikroorganismů je pravidelným rituálem povětšinou ženského pokolení. Běžnými čisticími prostředky se zbavíte nečistot, které se nacházejí na povrchu, avšak sílu dezinfikovat nemají. Je proto nutné občas zařadit do běžného úklidu také dezinfekční přípravky.  

Doporučujeme: Příliš hygieny nám škodí: Mýtus nebo fakt?

Přípravky na dezinfekci používejte v pravidelných intervalech a vždy si přečtěte návod na obalu, abyste dosáhli maximálního účinku. Dbejte na řádné dávkování, dodržujte doporučenou dobu působení a poctivě používejte gumové rukavice, abyste ochránili svoji pokožku.

Kde je nejvíce bakterií:

  • podlaha
  • kuchyňská pracovní deska
  • koupelna
  • toaleta
  • kliky na dveřích
  • dálkový ovladač
  • úchytky na spotřebičích či skříňkách
  • odpadkové koše nebo nádoby na tříděný odpad
  • klávesnice

Tyto drobnosti, s nimiž přichází do styku každý člen domácnosti, vyžadují větší pozornost, než si myslíte.

Koupelnu a toaletu čistěte pravidelně

Čistotu na toaletě a v koupelně je třeba udržovat průběžně. Umyvadla, sprchový kout či vanu a kachličky čistěte prostředky k tomu určenými. Aby se však na toaletě nešířily nevítané mikroorganismy, sáhněte po dezinfekčních přípravcích určených k odstranění plísní, bakterií a vodního kamene.

Náš tip: Úklid podle našich babiček? Bez chemie!

Koupelnu s prostory toalety dezinfikujte minimálně jedenkrát za týden, protože se může stát, že časem zpozorujete plíseň šířící se například v okolí umyvadla či mezi kachličkami na stěně. Nejlépe se plísním daří tam, kde je vlhko, teplo a málo se větrá. Možná si jich ani nevšimnete, dokud vám nebo vaší rodině nezačnou zdravotně škodit. Některé plísně totiž produkují toxiny, které způsobují alergie či kožní onemocnění. Záchodovou mísu bychom podle odborníků měli čistit denně.

Tip redakce: Když nechcete používat chemické přípravky, skvělým pomocníkem na vodní kámen je voda s octem a lžičkou jedlé sody.

Na co se nejčastěji zapomíná:

  • Štětka do záchodu: Ideální je do kyblíku či záchodové mísy nalít Savo či jiný silný prostředek a nechat ji odmočit. Následně do nádoby, kam štětka patří, přidejte trochu dezinfekčního roztoku.
  • Prolévejte vodovod speciálním čističem, aby se v něm nešířily bakterie.
  • Možná se budete divit, ale na zrcadle se toho najde také dost. Pravidelně odstraňujte zbytky zubní pasty, která se nastříká při čištění zubů.
  • Pozor i na nádobu, kterou máte na kartáčky nebo si s ní vyplachujete ústa. Vzhledem k tomu, že ji přikládáme k ústům, měla by být vždy v pořádku.
  • Když vynesete koš, dopřejte mu vypláchnutí dezinfekcí či jej postříkejte čistícím roztokem.
  • Prostor pod záchodem je třeba vytírat pravidelně.
  • Při mytí WC myslete i na okolní stěny. Když je místnost malá, může se na ně dostat hodně bakterií při splachování.

Kuchyň: Pozor na kuchyňské náčiní

Kuchyň je v mnoha rodinách nejvyužívanější místností, a proto hygienu domácnosti dodržujte opravdu poctivě. Pomoci by měly přípravky na bázi chloru. Platí, že důraz byste měli klást nejen na čistotu kuchyňské desky a dřezu, ale také je pravidelně zbavovat choroboplodných zárodků.

Nepřehlédněte: 21 tipů: Vyberte si designový odpadkový koš

Při zbavování se bakterií nezapomínejte ani na kuchyňské náčiní, které přijde do styku se syrovým masem (plastové či skleněné prkénko, nůž apod.), ledničku a odpadkový koš.

Na co nezapomenout:

  1. Houbičky a hadříky, se kterými utíráte pracovní plochu a myjete nádobí, pravidelně obměňujte.
  2. Kartáček a nerezová sítka do dřezů můžete jednou týdně strčit do myčky a zapnout intenzivní program.
  3. Utěrky perte na vysokou teplotu nebo je po vyprání na několik hodin dejte do mrazáku.
  4. Na maso používejte prkénko zvlášť a používejte dezinfekci, která je vhodná na toto čištění.
  5. Pravidelně myjte lednici. Využijte octovou vodu a otřete s ní všechny police a šuplíky.
  6. Jednou za 14 dní je nutné zakleknout a ručně očistit sokl kuchyňské linky.
  7. Nezapomínejte vyměnit filtr digestoře, kde se shromažďuje mastnota a nečistoty.
  8. Hodně špíny je na dózách od mouky a ještě více od strouhanky, která přichází do styku s masem. Nezapomínejte je pravidelně oplachovat.
  9. Silikon, který je mezi linkou a stěnou, se musí jednou za čas vyměnit.
  10. Židle u jídelního stolu bývají pořádně špinavé. Kolikrát se jich dotkneme po jídle rukama? Ideální jsou vlhčené ubrousky, které se dostanou do všech mezer a v neposlední řadě sundavací potah jednou za měsíc vyprat.

Pokoje: Hlavně dětské!

Místnosti, kde spíte nebo kde si vaše děti hrají, poctivě uklízejte a zbavujte prachu, který může dráždit dýchací cesty. Při úklidu těchto míst dbejte na správné dávkování přípravků a přiměřenou dobu působení tak, jak je uvedeno na výrobku. Po vydezinfikování vše důkladně omyjte čistou pitnou vodou a pokoj pořádně vyvětrejte. Zapomínat byste hlavně neměli na čištění hraček, které děti tak rády ochutnávají. Plyšové a látkové vyperte tak, jak uvádí výrobce hraček. Ideálně používejte prací prášek a aviváž pro děti, které nezpůsobují alergie.

Doporučujeme: Jak vyčistit monitory, televize a klávesnice

Tip redakce: Nejlepší je na dětské věci nepoužívat chemii vůbec. Buď zvolte přípravky, které jsou na to speciálně určené, nebo hračky jednoduše omývejte dětským mýdlem či šamponem. Nezapomeňte řádně opláchnout vodou.

A v neposlední řadě koberce v pokojích. Pokud máte kusové, které se vejdou do pračky, máte vyhráno. U celého prostoru si jednou za rok pozvěte firmu na čištění koberců, která si s roztoči a špínou poradí. Není to tak drahé a své zdraví tím ochráníte.

Jak svou domácnost před bakteriemi chráníte vy? Používáte klasické prostředky, nebo raději sáhnete po přírodních variantách? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

První kuchyně: 14 věcí, které vám nesmí chybět

Obyčejný čaj léčí víc než rýmu. Pomáhá i na rakovinu

4 tipy, jak správně rozmístit nábytek




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama