reklama

Stěhujete se? Víme, na co byste neměli zapomenout

Stěhujete se? Podívejte se na pár věcí, na které byste neměli zapomenout!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Stěhování může být hodně psychicky náročné. Prodáváte svůj majetek, opouštíte oblíbená místa, restaurace, někdy i přátele. V takové vypjaté situaci se těžko přemýšlí a některé důležité maličkosti vám mohou utéct.

My jsme se rozhodl, že shrneme vše, na co byste neměli při stěhování zapomenout. Aby to bylo pro vás jednoduší, zkuste si projít tento seznam, třeba v něm najdete něco, co je ještě třeba zařídit.

Navštivte banku

Zjistěte si, zda v novém okolí má vaše současná banka pobočku. Dále se informujte, jestli je možné chodit vyřizovat důležité finanční záležitosti i tam. V neposlední řadě zajděte do banky u starého bydliště a oznamte jim vaše úmysly se přestěhovat, poradí vám, jak postupovat.

Lékařské ošetření

Stěhujete-li se daleko, určitě svého lékaře navštěvovat nebudete. Dobře se porozhlédněte v novém bydlišti, kam byste mohli chodit. Vyhledejte specialisty i obvoďáka. Tam nahlaste jméno svého současného, aby si od něj mohli vyžádat všechny vaše lékařské zprávy dřív, než je budete skutečně potřebovat.

Doporučujeme: Vesnice mi změnila celý život. Odešla jsem z práce

Určitě si ověřte, že berou nové pacienty a ještě se zeptejte, s jakou pojišťovnou spolupracují. V případě, že máte jiné pojištění, budou to pro vás zbytečné komplikace. Buď můžete přejít k jiné nebo dál hledat vhodného lékaře.

Myslete na děti

Než se přesunete jinam, zkuste uvažovat, zda by děti nemohly dochodit rok ve staré škole či případně pokračovat dál. Pokud ne, berte je do budoucí školy na návštěvu, aby si našly nové kamarády ještě dřív, než tam začnou chodit každý den.

V novém místě je přihlaste na nějaké zajímavé kroužky, kde poznají nové lidi, koneckonců to platí i pro vás. Zajdete-li na hřiště, určitě potkáte jiné rodiny a kdo ví, třeba si získáte další přátele, které vám život v novém prostředí usnadní. Ukážou zajímavá místa, vezmou na společenské akce v okolí, doporučí obchody a představí další sousedy.

Likvidujte zásoby

Asi měsíc před samotným přesunem začněte vyprazdňovat mrazák. Něco můžete darovat, ostatní zkonzumujte. Podobně je to i se spižírnou. Projděte si všechny věci, jak jsou na tom data spotřeby, pokud jsou potraviny prošlé, nemilosrdně je vyhoďte, ostatní se pokuste opět snít. Převážet konzervy nebo mražené jídlo je dost složité a zbytečně těžké na přenášení.

Poproste přátele

I když si myslíte, že vše zvládnete sami, určitě jim raději řekněte. Nejde jen o to, že vám odtahají krabice, ale budou i psychickou podporou. Protože věřte, že balení věcí a odchod ze starého bytu či domu, nebývá nic příjemného.

Zajistěte si odvoz

Nemáte-li auto, pak jistě budete shánět firmu, která vaše věci převeze. Pamatujte, že jim musíte zavolat dostatečně dopředu a mít všechny věci zabalené do krabic, kartonů či přepravek. Oni vám sice slíbí, že se s nimi nic nestane, ale věřit tomu zcela nemůžete.

Náš tip: 10 dobrých rad, jak se snadno a rychle přestěhovat

Ujistěte se, zda budete brát všechen nábytek, jestli se vám vůbec do nového místa vejde. Pokud ne, můžete se domluvit s majitelem vašeho původního bytu, zda tam věci necháte, prodáte je na inzerát nebo si je někde uložíte ve skladech. To však s sebou přináší další starosti a finance za pronájem navíc.

Co udělat, abyste stěhování zvládli?

Přinášíme několik drobných tipů, které vám s odchodem ze starého bydliště pomohou.

  • Nejprve si společně s rodinou či přáteli zajděte na svá stará oblíbená místa, která zůstanou ve vašich vzpomínkách.
  • Nafoťte si svůj starý byt, oblíbené hřiště, cokoliv, co vám udělá radost.
  • Udělejte rozlučkovou party pro své kamarády, sousedy či kolegy.
  • Vyfoťte se s celou rodinou před starým domem či bytem, to samé udělejte v novém. Tyto dvě fotografie dejte vedle sebe tak, abyste vždy mohli zavzpomínat.
  • Naposledy se projděte se psem blízkým parkem.
  • Vezměte si od všech kontakt a domluvte si nejbližší termín návštěvy. Je jedno, zda přijedete vy či oni k vám. Intervaly záleží na tom, jak daleko se váš nový dům nachází. Ale i tak můžete být se všemi v kontaktu po mailu, na sociálních sítích nebo si jen tak zavolejte.
  • Zapamatujte si, že i když se stěhujete, staré místo zůstane zaryté ve vaší paměti.

Kolikrát jste se už stěhovali vy? Jak jste to zvládli? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mladá rodina si plní sen: Staví si dům na stromě

Jak vyřešit osvětlení? Realizace od kuchyně po koupelnu

Vousy, knír, plnovous: Vážně jsou muži takhle sexy?













"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama