reklama

15 důvodů, proč je lepší bydlet na vesnici. Souhlasíte?

Jaké jsou výhody bydlení na vesnici? Našli jsme jich 15. Souhlasíte s nimi?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Mnoho lidí se stěhuje do města za kulturou, práce je za rohem nebo na trase MHD a žijí v anonymitě. Ale bydlení na vesnici má také své kouzlo a my víme jaké.

Před několika dny se na Facebooku objevil zajímavý seznam několika důvodů, proč změnit bydliště. Některé z nich jako "Nejenže víte, jak vypadají vidle, ale umíte je i používat," vynecháme a vrhneme se na skutečných 15 kladů, které vás donutí přemýšlet o tom, zda se z města neodstěhujete

Nepotřebujete kamerový systém. Soused sleduje

I když vám nakukování přes plot přijde vlezlé, když vyrazíte na dovolenou, může se "pozorovací talent" hodit. Zvědavý soused je kolikrát spolehlivější než alarm s kamerovým systémem dohromady. Dobře pozná, kdo k vám chodí, nebo ne, a když se mu něco nebude zdát, zavolá vám.

Menší provoz

Neubudete denně dýchat zplodiny z hromady aut, které městem projíždějí. A s klidným svědomím pustíte děti do školy samotné a nebudete se bát, že by je při každém přecházení ulice mohlo srazit auto.

Příroda je za rohem

Když chcete ve městě vyrazit do lesa nebo k rybníku, musíte cestovat dopravou až za uvítací ceduli. Na vesnici je příroda o hodně blíž. Víkendové vycházky tak budou příjemné a vaše oči si v zeleni odpočinou od stresu z práce. A těch hub, co najdete!

Mekáč je daleko

Tento bod jsme si rádi ze seznamu vypůjčili. Protože je pravda, že se naše děti, potažmo my všichni, neprocházíme denně v blízkosti fastfoodů, a proto náš žaludek odlehčíme o pár kalorií. Ovšem musíme odolat bábovce od sousedky, že?

Neřešíte oblékání

Nechceme z lidí na vesnici dělat nějaké burany. Ale je pravda, že když ráno vyrazí do obchodu pro pečivo nebo se psem na procházku, nemusí tolik řešit oblečení.

Lepší spánek

Také vám kamarádi z města už několikrát říkali, že se jim u vás spí nějak dobře? Nejspíš je důvodem čerstvý vzduch a klidnější okolí, pokud tedy při každé jejich návštěvě nemáte nějaký důvod oslavovat. Alkohol je totiž spolehlivější než prášky na spaní.

Vždy někdo pomůže

Dobré vztahy v ulici se mohou hodit. Ty se však lépe budují na vesnici, kde se dříve či později poznáte s celou ulicí a nemusíte řešit služby na společné chodbě a následné stížnosti na to, že jste špatně vytřeli schody.

Náš tip: Na vesnici nás nenávidí. Jsme pro ně příliš BIO!

Když je potřeba, obvykle stačí říci sousedovi a jako díky postačí nějaká dobrota nebo lahvinka vína. Jediné, co od vás budou opravdu očekávat, že jim také pomůžete.

Nepotřebujete ostré lokty

Většina matek, které bydlí na vesnici, své děti vypustí na zahradu, kde se dostatečně vyřádí. Ve chvíli, kdy vyrazí na hřiště, nemusí jejich potomek čekat frontu na skluzavku, jak tomu často bývá ve městě.

Navíc je jistější, že potkáte jinou maminu, která se s vámi dá do řeči. Šance je tu skoro 100%, když jste na hřišti jen dvě.

Čerstvé suroviny

Je jasné, že ve větších městech najdete na každém druhém rohu farmářské obchůdky, kde domácí vajíčka sežene také. Ale není nic příjemnějšího, než když vám sousedka přinese domácí štrúdl nebo za vaši pomoc nabídne králíka. Čerstvější suroviny nikde jinde neseženete.

Noví přátelé

Na vesnici k sobě mají lidé hodně blízko. Často se s vámi dají do řeči, vymýšlejí různé kulturní akce, a když se griluje nebo staví sněhulák, je u toho vždy alespoň polovina ulice.

Teta na hlídání

S předchozím důvodem souvisí i hlídání dětí. Když se koná nějaká akce, vy si můžete v klidu vypít kávu, protože se o tu vaši ratolest chvilku někdo postará. Stejně tak se najde snáz babička nebo teta, která vám děti pohlídá, kdyby se vám zastesklo po kultuře a chtěli jste si vyrazit třeba do kina.

A co je na tom nejkrásnější? Obvykle za své služby nebudou chtít nic a ještě s sebou přinesou něco dobrého nebo vám během té chvilky vyžehlí prádlo.

Letní večery venku

Z vašich odpovědí na otázku, proč byste chtěli bydlet spíše na vesnici, se nám nejvíce líbila tato. "Možnost trávit letní večery venku, aniž byste za to pořád museli platit." (Jirka H.)

Přirozený pohyb

Dům s sebou přináší radosti i starosti. I když se to nezdá, kolem něj je plno práce. Posekat trávu, zametání chodníku, plení, natírání. Čeká vás hodně pohybu na čerstvém vzduchu. Nakonec budete opálenější, než kdybyste vyrazili k moři.

Fantazie v kuchyni

Netvrdíme, že na vesnici nenajdete obchod, ale jistě není otevřený i v sedm večer. Když vám chybí nějaké drobnosti a máte dobré sousedské vztahy, stačí obvykle jen zazvonit a oni rádi půjčí.

Náš tip: 20 důvodů, proč v létě nejezdit na dovolenou

Pokud ale zjistíte, že k večeři toho doma opravdu moc není a nechce se vám obtěžovat sousedy nebo sednout do auta a jet do obchodu, který je x kilometrů daleko, musíte improvizovat. A to byste koukali, kolik se toho dá vymyslet ze starého chleba.

Nepotřebujete budík

Ze seznamu vtipných odpovědí na Facebooku se nám líbil ještě tento bod. Když bydlíte na vesnici, nepotřebujete budík, protože vás každé ráno spolehlivě vzbudí kokrhající kohout nebo soused se sekačkou či cirkulárkou...

Jaké jsou podle vás výhody a nevýhody bydlení na vesnici? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vesnice mi ničí manžela. Chci se přestěhovat!

Také vám pračka "žere" ponožky? Víme, kde je najdete!

Porod ve vaně: S placentou jsme žili 5 dní




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama