reklama

Co jste netušili o slavných budovách? Fakta i tajemství

Proč jsou v Buckinghamském paláci zaměstnaní dva hodináři na plný úvazek? To a mnohem víc se dozvíte v článku...

Foto: Shutterstock

Byly navrženy a postaveny k tomu, aby v nich žili a vládli ti nejmocnější lidé světa. Za svými zdmi skrývají moře přepychu i četná tajemství. Chtěli byste pracovat v Bílém domě či bydlet ve Versailles? Po přečtení článku možná změníte názor.

Pojďte s námi nahlédnou za bedlivě střežené brány nejslavnějších budov světa. Do svého paláce vás vpustí i samotná královna Alžběta II..

Bílý dům: Účet prosím

Bílý dům ve Washingtonu, sídlo amerických prezidentů, patří k nejznámějším budovám světa. Má přes 130 pokojů, tenisový kurt, bowlingovou a běžeckou dráhu, kino i golfové hřiště.

Každý prezident může ke komplexu přidat cokoli, co se mu zlíbí. Zároveň tu ale hlava státu bydlí jako v hotelu, protože na konci každého měsíce přijde prezidentovi účet za všechno, co s rodinou spotřebovali, ať už se jedná o jídlo, pití nebo zubní pastu!

Palác Parlamentu: Zbytečný přepych

Rumunský komunistický diktátor NicolaeCeausescu položil v Bukurešti roku 1984 základní kámen svého megalomanského projektu, který je dnes známý jako Palác Parlamentu. Jde o druhou největší administrativní budovu světa (po americkém Pentagonu), která navždy změnila tvář rumunské metropole.

Budova se rozkládá na neuvěřitelných 330 000 metrů čtverečních. Ukrývá dvanáct nadzemních a osm podzemních podlaží. Na stavbě se podílelo na 700 architektů a přes 20 tisíc dělníků, kteří pracovali ve třech směnách čtyřiadvacet hodin denně.

Doporučujeme: Místo kuchyňské linky akvárium. Kde se ukrývají hrnce?

Velká část stavby byla dokončená už roku 1989. Původně měly v paláci sídlit všechny státní a stranické instituce, dnes v něm zasedá místní parlament. Mnoho z více než pěti tisíc místností však není a nikdy nebylo využitých!

Zámek ve Versailles: Můžete se ubytovat

Zámek ve Versailles se nachází asi 17 kilometrů od centra Paříže. Rozlohou je tento palác se svými zahradami větší než ostrov Manhattan. Celá jeho výstavba stála v přepočtu dvě miliardy amerických dolarů.

Věděli jste, že za výjimečných okolností zde můžete strávit noc? Poštěstit se to sice může jen velmi zřídka, ale naděje umírá poslední. Příležitost se naskytne například v podobě speciálních nabídek, jejichž výtěžek je určen na renovaci zámeckého komplexu. Umíte si představit, že byste mohli nasát noční atmosféru tohoto skvostného paláce v soukromí?

Buckinghamský palác: Vždy víte, kolik je hodin

Buckinghamský palác je oficiálním sídlem britské královny. Z jeho 775 pokojů je rovných 188 určeno pro služebnictvo. V paláci najdete mimo jiné kapli, poštu, bazén, jídelnu pro personál, lékařskou ordinaci a kino. V budově se také nachází více než 350 hodin a hodinek, o jejichž bezvadný stav se na plný úvazek starají dva hodináři.

Velký důraz kladou v královské rezidenci na pořádek. Všech zdejších 760 oken umývají každých šest týdnů a jedním z každodenních rituálů je ranní mechanické čištění a urovnávání štěrku na nádvoří. Během dne potom pořádek v prostoru před budovou kontrolují ještě dvě další inspekce.

Rádi byste se dozvěděli další zajímavá tajemství o slavných budovách? Podívejte se na pořad "Deset věcí, které nevíte" na stanici Spektrum.

V kterém z paláců byste rádi přenocovali? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 důvodů, proč je lepší bydlet na vesnici. Souhlasíte?

Přibrala 57 kg za 6 měsíců. Může za to voda

Stařenka 109: Prozradila tajemství dlouhověkosti



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama