reklama

10 neobvyklých čističů skvrn: Sladidlo i lak na vlasy

10 neobvyklých čističů na skvrny: Lak na vlasy, pudr, mléko, umělé sladidlo...

Foto: ISIFA/Thinkstock

Také si nemůžete vzít čisté oblečení, aniž byste ho do hodiny nepokřtili nějakým hodně výživným flekem? Není čas pátrat po původu skvrny, ale začít jednat. Tady je několik čističů, které máte po ruce a ani o nich nevíte.

Přípravků na odstranění katastrofy je k dostání hned několik. Na žvýkačky, na skvrny od vína, mastnotu a další. Ale co dělat, když nejsou doma a vy potřebujete rychle problém vyřešit?

Zubní pasta a rtěnka

Děti rády malují fixami či propiskami. Obrovská zábava, když jim dojde papír a oni se pokusí o veledílo na oblečení. Jak z toho ven? Pořiďte si zubní pastu a krouživými pohyby ji vetřete do skvrny. Po chvilce oblečení properte v čisté vodě. Jestli vám tato finta zabere, hodně záleží na materiálu oblečení a kvalitě fixek. Ale nebojte se celý postup zopakovat několikrát.

Zubní pasta by měla být záchranou i při nechtěném zašpinění od červené rtěnky. Při odstraňování postupujte stejně.

Mléko: Funguje na zelenou

Mléko je zajímavý pomocník, který si poradí s flekem od trávy. Naše babičky dřív používaly ocet, ale ten vyzkoušejte jen na bílé prádlo, protože by vám jinak mohl vyžrat i barvu.

Doporučujeme: Dostaňte zápach z bytu: Rady, které fungují

Na pestré oblečení měly jinou fintu. Špinavé kalhoty namočily přes noc do mléka a následně jej vypraly klasicky s mýdlem či práškem.

Umělé sladidlo: Požírač tuků

Opravdovým mistrem v kategorii běžně dostupných čističů je umělé sladidlo. To si totiž poradí s jakoukoliv mastnou skvrnou od jídla. Když vám ukápne šťáva z masa, okamžitě ji potřete sypkým umělým sladidlem, které do sebe natáhne všechnu mastnotu a vlhkost.

Na zaschlé fleky samozřejmě fungovat nebude, ale když si včas všimnete, můžete svou oblíbenou košili ještě zachránit.

Lak na vlasy a propiska

Kabelka je plná tajemství a dost často se v ní ukrývá i lak na vlasy. Málokdo však tuší, že se dá použít i ve chvíli, kdy si v práci omylem popíšete své oblíbené tričko propiskou. Na nic nečekejte, špínu postříkejte lakem na vlasy, nechte zaschnout a následně vyperte mýdlem a horkou vodou.

Kašička z cigaretového popela

Tato směs je skvělým přípravkem na odstranění fleků od kávy či černého čaje, které nám zůstávají na stěnách hrnků. Připravte si řidší kašičku z popela a trochy vody. Přijde vám to nechutné? Možná, ale počkejte si na výsledek.

Dětský zásyp vsakuje

To je další skvělý tip na odvrácení pohromy. Pokud si pokapete oblečení mastným tukem, posypte ho dětským zásypem. Nechte pudr, aby vstřebal mastnotu a normálně vyperte v pračce.

Chléb jako guma

Chléb nejde používat na oblečení, ale je expertem na mastné skvrny na stěnách či podobně zlikviduje nechtěné umělecké výtvory na tapetě. Vydlabejte měkký střed a udělejte si z něj pevnou kuličku, která se dál používá jako klasická guma.

Šampon na vlasy

Špinavé límečky od košil, zašedlé okraje rukávů nebo podivné tmavé šmouhy na světlých šálách. Jsou to stopy po lidském potu, který se spojil s běžným prachem z okolí. Nejlépe si s nimi poradí běžný šampon na vlasy, který je na tento koktejl mastnoty a špíny zvyklý při mytí vlasů. Vyzkoušejte, překvapí...

Kolové nápoje jsou zázrak

Přišla vaše dcera ze školy s tím, že jí na hlavě přistála žvýkačka? Pokud ji nechcete ostříhat, zaběhněte koupit kolu. Stačí jen nalít na postižené místo a opatrně odlupovat. Bublinky si s lepkavým soupeřem dobře poradí. Pak už jen hlavu umýt klasickým šamponem a je hotovo.

Náš tip: 9 důvodů, proč přestat pít kolové nápoje

Pozor na oblečení. Pokud máte žvýkačku na černém, není problém, ale u světlejších odstínů sice žvýkačku odstraní, ale zanechá tmavou skvrnu.

Tento zázrak v domácnosti využijete i jinak. Zabere na zrezlé šrouby či závity. Nalijte trochu do míst, které nejdou povolit a za chvíli máte vyhráno.

Pěna na holení

Zaschlé skvrny od jídla nijak nedrolte. Nastříkejte si do ruky trochu pěny na holení (ne gelové) a opatrně vetřete na postižené místo. Počkejte, až se pěna zcela vstřebá a zaschne a dejte do pračky na delší program. Funguje to!

Máte i vy nějaké zajímavé tipy na čištění skvrn? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 důvodů, proč je lepší bydlet na vesnici. Souhlasíte?

Kdy a proč pít teplou vodu. 6 důvodů

Přibrala 57 kg za 6 měsíců. Může za to voda

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama