reklama

Speciální misky: Nechte naklíčit mandle, hrách i čočku

Představujeme speciální klíčící misky. Naklíčená semena připravíte doma!

Foto: ISIFA/Thinkstock

V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další dobroty v sobě ukrývají vitaminy a minerály v takové koncentraci, že vás "nakopnou" na celý den. Jistě, koupit si je v obchodě je snadné, ale my se podíváme na to, jak si je vypěstovat v domácích podmínkách. Nejde o žádnou vědu!

Fakt, že naklíčené luštěniny a obiloviny mají a o 500 % více vitaminů, nám přišel až neuvěřitelný. Pokud si je zařadíte na jídelníček, zlepší se vám trávení a imunita. V každém kousku najdete tolik vitaminu B, jako do svého organismu běžně nedostanete za celý den. Samotné klíčky tělo zásadují, což je v době, kdy jsou nezdravě upravené potraviny pro tělo kyselou zátěží, skvělá zpráva.

Co a proč klíčit

Luštěniny

Asi nejběžnější na klíčení jsou právě luštěniny jako hrách, fazolky, čočka nebo cizrna. Takto připravené se dál vaří na různé kaše, polévky nebo pomazánky. Na webu varimezdrave.cz jsme našli zajímavou poznámku. Naklíčené luštěniny bez další úpravy tělo ochlazují, proto je raději zařaďte na jídelníček v letních měsících.

Jejich naklíčením se částečně rozštěpí bílkoviny, škroby i látky, které běžně způsobují nadýmaní. V této podobě jsou pro tělo lépe stravitelné.

Obiloviny

Nevěříte, že i obiloviny se dají konzumovat předklíčené? Pak jste jistě neochutnali puding či kaši z takto připravené špaldy nebo žita. Jen je třeba vodu z klíčení odstranit, protože se do ní uvolňuje kyselina fytová, která tělu naopak minerální látky odebírá. Předklíčené obiloviny obsahují hodně vlákniny.

Řeřicha

Mladá a šťavnatá nať řeřichy je požitkem. Je pikantní a lze ji použít tam, kde běžně dáváme pažitku. Bohužel je třeba počítat s tím, že na rozdíl od luštěnin a obilovin klíčí a roste pomalu. Ale vyplatí se čekat. Tělu dodá hořčík, draslík, železo, vápník a obrovské množství vitaminu C. Nezapomeňte na ni ani při detoxikaci ledvin či močových cest.

Není třeba čekat

Abyste zhruba tušili, jak dlouho vám zvolené semínko bude klíčit, podívejte se do následující tabulky, kterou pro vás připravil web living.iprima.cz:

  • čočka 3-5 dní
  • sója 3-5 dní
  • slunečnice 1-3 dny
  • mandle 1 den
  • pohanka 1-2 dny
  • dýně 1-2 dny
  • ředkvička 7 dní
  • mungo 4-5 dní
  • řeřicha 4-5 dní
  • vojtěška 4-5 dní
  • pšenice 2-3 dny
  • cizrna 2-3 dny
  • proso 2-3 dny
  • hrách 2-3 dny
  • mandle 1 den

Začínáme s klíčením

Pokud už jste si vybrali, co vám bude nejvíce chutnat, je třeba semínka namočit do vody a důkladně proprat. Všechny nečistoty vyplavou na povrch a vy je snadno odstraníte.

Do vody je dáváme také proto, abychom nastartovali celý proces klíčení. Doba namáčení je asi 8-12 hodin. Výjimkou je řeřicha, které postačí pouhých 20 minut.

K dispozici je hned několik způsobů, jak semena nechat naklíčit. Buď zvolíme běžný způsob s navlhčenou vatou a nějakou mělkou nádobou nebo vyzkoušejte speciální klíčící misky.

Když použijete vatu

Mnoho z nás si metodu klíčení na vatě vyzkoušelo už na základní škole, ale pro jistotu ještě ve stručnosti připomeneme. Nejčastěji se hodí pro řeřichu, která by sítovým klíčidlem propadla. Postačí vám miska na vodu pod květináče, do které vložíte vatu.

Náš tip: Na vesnici nás nenávidí. Jsme pro ně příliš BIO!

Následně semínka na takto připravený povrch nasypejte a vatu zvlhčete rozprašovačem na květiny. Semena nesmí ve vodě plavat, jinak začnou zahnívat. Pak už si jen denně vzpomeňte na svoje "políčko" a trochu jej poroste. Za pár dní můžete sklízet.

Klíčící misky

Vyrábějí se v keramické, plastové, skleněné i silikonové podobě. Skládají se z misky, na kterou je umístěné plato nebo chcete-li sítko a nechybí ani poklop. Šikovný člověk si takový systém vytvoří i z klasické PET láhve.

Nejjednodušší stojí okolo 200 Kč. Zatoužíte-li pěstovat ve velkém, poohlédněte se už po takových, které mají více pater. Za tuto "biofarmu" zaplatíte od 500 Kč a více.

Všechny misky fungují na podobném principu. Do spodní části se nalije voda. Na misku přijde sítko, na které se nasypou předem namočená semena a celá nádoba se uzavře, aby klíčky měly dostatek vlhka a tepla.

Misky občas uložte do tmy, získáte tak křehčí surovinu. Ideální teplota na správné vyklíčení je okolo 20 °C. Když je vyšší, mohou začít semena hnít a při nízké teplotě jejich klíčení trvá delší dobu.

Máte nějaký recept s naklíčenými semeny? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nádobí, které usnadní vaření, pečení i ohřívání v mikrovlnce

Nedáte očkovat dítě? Můžete za to jít "do tepláků"!

Podle čeho poznáte, že jste dobrá v posteli?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama