reklama

Svatba na zahradě: Co vše je třeba zařídit?

Toužíte po svatbě na zahradě? Víme, co je třeba zařídit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Toužíte mít svatbu pod širým nebem? Pokud jste si nenajali svatební agenturu, pak vás čeká pořádná dřina. Ale víme, jak svatbu na zahradě snadno připravit a na co nezapomenout.

Určitě požádejte své přátele o pomoc, protože budete potřebovat zařídit spoustu věcí a přímo v den obřadu už nebude na žádné přípravy čas. Tady je plán, jak se ze svatby venku nezbláznit.

Termín a žádost

Nejprve zajděte na místní úřad a zeptejte se na volný termín. Počítejte s tím, že svatba mimo obřadní síň je vždy dražší. Kolik vás bude stát, záleží na konkrétním úřadě. Obvykle se však budete pohybovat v částkách 1000-5000 Kč.

Příprava trávníku

Určitě je dobré mu dopřát pár měsíců před svatbou pořádnou dávku hnojiva, pravidelnou zálivku a sekání, aby se dostatečně zpevnil. Uvědomte si, že po něm bude hopsat spoustu lidí a jestli bude mokro, dostane pořádně zabrat. Den před obřadem nechte trávník posekat.

Zázemí pro obřad

Chcete-li si své "ANO" říci na zahradě, měli byste připravit místo pro obřad. Užitečný je stolek pro oddávajícího, kde se budete podepisovat a mohou zde být odložené sklenice na přípitek. Myslete i na pár nazdobenějších židlí pro rodiče a babičky, které by po celou dobu nevydržely stát. Sada stolek a pár židlí se dá zapůjčit okolo 4000 Kč.

Doporučujeme: Jaká je ideální česká svatba? 30 hostů a peněžní dar

A pokud chcete romantiku, bude se hodit svatební oblouk, který se dá půjčit již za 1000 Kč. Nazdobíte si jej podle sebe. Svatební salony mají k dispozici i dřevěný altánek se slavobránou, ale ten vás přijde už na 15 000 Kč a více.

V neposlední řadě je tu koberec. Ten se doporučuje v případě, že má nevěsta dlouhou vlečku nebo špičaté podpatky. Na víkend jej pořídíte za 500 Kč.

Přístřešek a posezení

V žádném případě nevynechejte party stany, které vás ochrání před silným sluncem či případným deštěm. Uvědomte si, že pod něj musíte posadit nejen hosty, ale také umístit raut, bar či případně kapelu.

Stan 3x6 metrů zakoupíte v rozmezí 3500-6000 Kč, záleží, jaký typ si zvolíte. V některých případech je lepší si jej půjčit. Obvykle se budete pohybovat někde kolem 4000 Kč na víkend.

Následuje posezení. Chcete-li svatbu hodně formální, určitě si budete muset půjčit i židle a stoly, aby vše bylo stejné a nazdobené. Pokud byste rádi ušetřili, lavice a zahradní nábytek seženete jistě po známých a sousedech. Ideální jsou i vysoké stolky, které poslouží jako odkládací, když už se hostům nebude chtít sedět.

Klidně přátelům nabídněte pár dek ve stínu nebo vyhraďte jednu místnost v domě, kde si budou moci odpočinout od sluníčka.

Občerstvení a pití

Nejlepší jsou rautové stoly, ale počítejte s tím, že budete muset jídlo nějak chladit. Skvělé je i grilování nebo opékání většího kusu masa.

O pití by se vám měl také někdo starat a doplňovat, co je třeba. Ideální je víno, soudek s pivem a točená limonáda pro děti. Nezapomeňte na dostatek ledu. V takovém případě je dobré, mít půjčenou ledničku s mrazákem od známých, ať se nemusí někam neustále běhat. Chcete-li se zbavit starostí, oslovte cateringovou firmu, která má k dispozici chladicí boxy a další vymoženosti na uchování jídla a pití.

Náš tip: Kam nosit barevné nehty a jaké teď letí?

Velkou výhodou je i jednorázové nádobí a příbory. Neděste se, dají se zakoupit i hezké plastové sklenice, které od šampusových téměř nepoznáte. Pokud si najmete firmu, ta by si své nádobí měla přivést.

Hudba a tanec

Nechte dostatek prostoru na tancování. Zatoužíte-li po levnější variantě, postačí vám DJ, který má ve svém balíčku i nějaké zajímavé hry pro hosty, aby se nenudili. Na den vás vyjde od 3500-8000 Kč. Pak je tu ještě možnost kapely, která potřebuje více místa a většinou si říká přibližně o 1000 Kč na hodinu, tedy za večer vás bude stát od 4000-12000 Kč, podle počtu členů. Nejlevnější způsob je vlastní přehrávač, ale doporučujeme předem připravit playlist, ať se o hudbu nemusíte v průběhu dne starat.

Další dobré tipy

  • Na večer připravte deky, může se ochladit.
  • Nezapomeňte do stanů přivést osvětlení.
  • Pokud máte dostatečně velkou zahradu, můžete nachystat pár odpočinkových zón, pro hodně unavené hosty. Ideální je stan nebo houpací síť.
  • Určitě se bude hodit dostatek prodlužovacích kabelů na bar, pro catering, hudbu či na osvětlení.
  • Pro hosty zajistěte ubytování nebo rozvoz domů.
  • I když je svatba venku, nezapomeňte na květinovou výzdobu.
  • Určitě obejděte sousedy a řekněte jim, že půjde o hlučnější večer. Zároveň je požádejte, zda by mohli tentokrát sobotní sekání či řezání dřeva vynechat.
  • Vhodné je i upozornit úřad, protože obzvlášť na vesnicích bývá noční klid. Zažádáte-li o prodloužení, neměli byste mít problém s rušením.

  • Pro ty, co k vám jedou poprvé, umístěte na cestu směrovky. Stejně tak můžete označit, kde je toaleta, kde si mohou odložit a podobné logistické záležitosti.
  • Na pomoc budete potřebovat přibližně sedm lidí: na grilování, doplňování rautu, kontrola baru, odnášení nádobí, řízení celého dne a další věci.
  • Pokud hrozí přeháňka, mějte dostatek deštníků nebo zajistěte, aby hosté mohli na toaletu dojít suchou nohou.
  • Zabezpečte dostatek repelentů proti komárům, vonné svíčky či elektrické odpuzovače.

Jaké výhody vidíte na svatbě na vlastní zahradě? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

17 zajímavostí o mobilu, které nejspíš slyšíte poprvé

Jste náladová? Naučte se toho využít ve svůj prospěch

Dospělý syn odmítá pracovat. Mámo živ mě!










"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama