reklama

12 věcí, které vám v domácnosti nenápadně škodí

Řada věcí v domácnosti vám nevědomky škodí. Tady je 12 z nich.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Zdravý životní styl, mluví se o něm na každém kroku. Kupujeme bio potraviny, používáme kosmetiku bez chemie. Snažíme se tělu dávat jen to nejlepší. Bohužel si často v domácnosti nevšimneme drobností, které nám mohou nepozorovaně ničit zdraví. O které jde?

Některé věci děláme automaticky, proto se není čemu divit, že nás ani nenapadne, jak takové dosypávání kořenek může být pro zdraví škodlivé. A ruku na srdce, jak často měníte kartáček na zuby nebo houbičku na nádobí? Podívejte se, jaké riziko vám hrozí.

Staré plastové nádoby

Pravidelně kontrolujte plastové nádobí. Vše, co je poškrábané nebo nějak poškozené, raději vyhoďte. "Takové nádoby vůbec nepoužívejte v mikrovlnné troubě, protože se z nich mohou uvolňovat různé chemické sloučeniny. Na ohřívání je všeobecně bezpečnější sklo," říká pro msn.com Sonya Lunderová, analytička, která pracuje pro společnost, jenž se zabývá životním prostředím.

Osvěžovač vzduchu

Ve většině výrobků už nebezpečné ftaláty nenajdete, ale aby udržely intenzivní vůni, o čistě přírodní produkty nejspíš také nepůjde. Podle odborníků bychom je neměli používat v malé místnosti. Opakované a intenzivní vdechnutí prý ovlivňuje zdravý reprodukční vývoj jedince. "Při použití osvěžovače, stříknete do vzduchu i celou řadu chemikálií," potvrzuje Lundervá.

Antibakteriální mýdlo

Neoplachovatelná antibakteriální mýdla před několika lety zažívala doslova boom. Dodnes řada z nás nosí malou lahvičku i s sebou. Zvládají likvidovat velkou část bakterií, které se nám během dne zachytí na rukou při cestování metrem, práci s počítačem a dalších činnostech.

Doporučujeme: Bakterie v koupelně. Můžou za ně hlavně vaše (zlo)zvyky

Studie z minulého roku však před nadměrným používáním varují. Podle nich můžou látky v těchto mýdlech přispívat k rezistenci vůči antibiotikům.

Stará běžecká obuv

"Běžeckou obuv bychom měli měnit po každých 300 km," říká fyziolog Jason Karp. Když se totiž takové boty používají příliš dlouho, ztrácí odpružení a špatně tlumí otřesy. Námaha se následně přenáší na svaly, klouby, kosti i šlachy.

Roztřepený zubní kartáček

Věřte, že starý a roztřepený kartáček je velkou hrozbou pro vaše zdraví. Na něm ulpí nejvíce bakterií, obzvlášť pokud máte koupelnu společně s WC. "Štětiny se třepí asi po dvou měsících pravidelného používání. Pacientům doporučuji výměnu maximálně po třech měsících," upozorňuje dentistka Ruchi Sahotová.

Zbytky jídla v lednici

Také si vaříte na víc dní dopředu? Je třeba si uvědomit, co a jak dlouho můžete skladovat. Michael P. Doyle ředitel Centra pro bezpečnost potravin na Univerzite v Georgii doporučuje všechny potraviny, které podléhají rychlé zkáze (obsahující živočišné složky), sníst nebo zamrazit do tří dnů.

Náš tip: 9 potravin, které nepatří do ledničky

"V některých déle uchovávaných potravinách se může vyskytovat nebezpečná bakterie listerie, která způsobuje vážná onemocnění. Dokonce může být příčinou potratu," říká Doyle.

Pozor na řasenku

I v řasence se ukrývá celá řada škodlivých návštěvníků. Dva měsíce po otevření bychom ji měly raději vyhodit. Řasy mají oči chránit před bakteriemi, proto jsou často samy místem, kde se jich nachází nejvíce. "Při každém použití řasenky nějaké ulpí na štětečku, který vracíme do tuby. Při pokojové teplotě mají ideální podmínky pro přemnožení a následně je líčidlem naneseme zpět k oku," varuje oftalmolog Thomas Steinemann z Ohia.

Pouzdro na kontaktní čočky

Ideální je používat jednorázové čočky, ale to je při častém nošení finančně náročné. Alespoň denně používejte čerstvý roztok, aby se předešlo případnému znečištění, což by mohlo mít za následek nepříjemnou infekci oka.

Kořenky nesmí v domácnosti chybět

Snažíme se, aby nám nádoby ladily s designem kuchyně, ale na zdraví se příliš neohlížíme. Je zcela běžné, že když dojde koření, dosypeme nové. Často tak kombinujeme vyčpělé s čerstvým, což sníží kvalitu připravovaného pokrmu. Navíc, když je pravidelně nebudete omývat, ulpí na nich bakterie z vašich prstů.

Lesk na rty

Stejný problém jako s řasenkou. Cokoliv používáme v blízkosti úst, se rychle kazí a měly bychom své rtěnky a řasenky pravidelně obměňovat. Máme-li na rtech nějakou prasklinku či citlivou pokožku, hrozí nebezpečí infekce. Pozorně si přečtěte, jak dlouho se smí po otevření používat.

Kuchyňská houbička

Říkáte si, čím může škodit, když na ni denně nanášíte saponát? Pórovitý povrch skvěle zachytí všechny nečistoty z okolí. A je jasné, že když přijde do kontaktu se zbytky jídla, riziko je veliké. Pokud ji důkladně neopláchnete, vytvoříte ideální prostředí pro množení bakterií. Hygienici dokonce doporučují, aby se vyměňovaly za nové už po týdnu používání.

Prkénka

Dřevěná nepatří do myčky. Ale jak je pořádně umýt? Ideálně jednou za čas je vyčistěte polovinu citronu se solí. V žádném případě nepoužívejte saponát, chemie se do dřeva vpije jako do houby a následně přijde do kontaktu s potravinami. Určitě mějte prkénko zvlášť na maso, zeleninu a ostatní suroviny.

Jak často si měníte zubní kartáček? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Foto návod: Velikonoční dekorace pomocí izolepy

8 věcí, které bychom mužům neměly říkat. NIKDY!

Školní obědy aneb Můj bože, to je mrtvá ryba!


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama