reklama

Nejkrásnější místa na svatby: Kde se v Praze vdát?

Kde vstoupit do manželského života, abyste měli opravdu zajímavé vzpomínky i fotky? Našli jsme pro vás v Praze několik míst, která jsou sama o sobě zárukou výjimečného zážitku.

Foto: Isifa/Thinkstock

Ať už to v budoucnu dopadne jakkoli, svatba je rozhodnutí, které ovlivní velkou část vašeho života. Proto je fajn ji mít se vší parádou. Takovou, na kterou jen tak nezapomenete.

Našli jsme pro vás v Praze několik míst, která jsou sama o sobě zárukou výjimečného zážitku. Kde vstoupit do manželského života, abyste měli opravdu zajímavé vzpomínky i fotky? Poradíme vám.

Pražské Benátky

Nastoupíte jako nevěsta se ženichem a vystoupíte jako novomanželé. Svatební obřad proběhne na lodi pod velením kapitána, oddávat vás však bude úředník z radnice. Pro menší svatbu je ideální celodřevěná loď Vodouch, replika historických přívozů z 19. stol století, velké svatební party pak poskytne zázemí salónní rychloloď Nepomuk, která je úplně nejstarší osobní lodí na Vltavě.

Doporučujeme: Kamarádka strčila nevěstu do bazénu, ta ochrnula

Plavbu po Vltavě zahájíte přímo na Královské cestě. Z Křižovnického náměstí sejdete pár schodů k přístavišti Judita a ocitnete se ve skrytém vodním podzemí Starého města. Na palubě lodi minete poslední dochovaný oblouk románského Juditina mostu a nejstarší pražský vodočet – šerednou hlavu Bradáče. S výhledem na Karlův most, malou Stranu a Pražský hrad od hladiny Vltavy doplujete okolo Staroměstského jezu a majestátního kola Velkopřevorského mlýna až do samého srdce kanálu Čertovka, který odděluje ostrov Kampa od pevniny a protéká mezi domky zvanými Pražské Benátky. Míjí přitom staré mlýny, mosty, šlechtické paláce i honosné měšťanské domy. Budete křižovat řeku podél nejromantičtějších a nejmalebnějších míst přímo v srdci Prahy, kde se snoubí starobylá architektura s unikátním kusem přírody, a mezitím se oficiálně stanete manželi. Co může být romantičtějšího než vyplout na svatbě vstříc své budoucnosti?
Cena: od 12 000 Kč za hodinu

Vrtbovská zahrada

Tato italská perla mezi pražskými barokními zahradami leží na svahu vrchu Petřína. Projdete vraty do úzkého průjezdu starobylého malostranského paláce, a náhle se před vámi nečekaně otevře kus slunné Itálie.

Unikátní barokní terasy, působivé sochy, půvabné fresky vzrostlá, pečlivě pěstovaná zeleň – to vše tvoří zahradu, která je považovaná za nejkrásnější svého druhu na sever od Alp. Působivé balustrády doplňují sousoší, reliéfy a fresky, citlivě umístěné v zahradě a inspirované mořem i starověkou mytologií: antičtí bohové, Atlant, putti na mořské nestvůře, mušle, vodní vílami a tritóni – to vše v harmonii barev a tvarů, doplněné výhledem na cibulovitou střechu nedalekého kostela svatého Mikuláše. Jedinečné, harmonické dílo bylo právem zapsané na seznamu UNESCO. Svatební den prožijete v romantické a intimní zahradě, přestože budete přímo uprostřed rušného centra Prahy. Civilní obřad probíhá v sala terreně a trvá většinou 15 minut. Následující hodinu mohou novomanželé využít k fotografování. Zahrada se během obřadu neuzavírá pro veřejnost.
Cena: základní balíček 12 584 Kč

Trojský zámek

Jestliže milujete honosné baroko, zámek Troja je pro vás to pravé. Jeho červeno-bílé zdi záři novotou po citlivé povodňové rekonstrukci a připomínají jahodový dort se šlehačkou. Velkolepé dvojramenné schodiště vyzdobené sochami vede do půvabného francouzského parku s okrasnými i ovocnými stromy, přírodním bludištěm, fontánami a terakotovými vázami.

Čtěte také: Nejmladší manželé: Nevěstě byly 3 měsíce, ženichovi rok

Vzít se můžete v Císařském sále s monumentální freskovou výzdobu, Čínském salónku, zámecké kapli nebo pod širým nebem v zahradě. A na procházku můžete vyrazit do vedlejší zoo. Máte-li Troju z ruky a toužíte po honosné svatbě, můžete si ji užít na zámečku Libeňském nebo Letenském.
Cena: od 20 000 Kč

Trojanův mlýn

Kopcovitý terén civilizací téměř nedotčené přírody, syrová krása původních budov a všudypřítomný klid vytvářejí neopakovatelnou atmosféru Trojanova mlýna. Najdete ho uprostřed přírodní rezervace Tiché údolí kousek od Suchdola. Trojanův mlýn nabízí ideální místo na svatbu pro ty, kteří si nepotrpí na naleštěné příbory a jehlové podpatky, ale rádi si užijí svatební den ve stylu uvolněné zahradní party v krásné přírodě s historickou kulisou mlýna a selských stavení. Velkou výhodou je naprosté soukromí.

Dvousetletá tradice osídlení mlýna a jeho jedinečná stále živá historie se odráží v historickém sále sál i zimní zahradě s otevřeným krbem. Pohoštění je možné uskutečnit venku či v prostorné mlýnici. Stavení obklopuje rozlehlá a tajuplná zahrada a rozsáhlé pozemky s rybníkem, kde lze přespat ve vlastních stanech. Neopakovatelnou atmosféru potom doplňuje vstřícná paní majitelka, s níž si naplánujete svatbu na míru při posezení u kávy.
Cena: 10 000 - 15 000 Kč podle rozsahu a služeb

Průhonický park

Záhony růží v anglickém parku před zámkem, malované novorenesanční fasády, které připomínají ze všeho nejvíc filmové kulisy a výhled z nádvoří do pohádkové krajiny... Není divu, že romantická historická stavba a malebná přírodní zákoutí přitahují filmaře jako magnetem a Průhonický park i zámek jsou na seznamu památek UNESCO.

I vy se budete cítit jako v pohádce, když vyslovíte své osudové „ano“ na malém nádvoří Průhonického zámku pod širým nebem, kde máte překrásný výhled na zámecký park. Svatební obřady se pořádají také v Rytířském sále zámku.
Cena: Rytířský sál 17 600 Kč, nádvoří  9 900 Kč

Stará čistírna

Starou čistírnu odpadních vod najdete v Praze Bubenči. A budete velmi překvapeni. Zapomenutou budovu v polovině 80. let objevili nadšenci, kteří jí začali znovu vracet zašlý lesk.

Náš tip: Vybíráte svatební šaty? Pozor na tyhle chyby

Památkově chráněný areál nyní patří mezi významné objekty průmyslové architektury. Netradiční industriální interiér z doby české průmyslové secese vás okouzlí na první pohled. Do vzdušné haly s 16 m vysokým stropem se vejde více než 300 svatebčanů. A rozhodně se nebudou nudit. Mohou si užít romantickou prohlídku podzemních prostor osvětlených září svíček a parní strojovny s dodnes funkčními parními stroji od firmy Breitfeld & Daněk z roku 1903, které jsou při zvláštních příležitostech uváděny do chodu.
Cena: 12 000 - 220 000 Kč podle rozsahu a služeb

Dvůr Hoffmeister

Pokud hledáte místo pro kompletní svatbu se vším všudy od ubytování, přes obřad, slavnostní oběd až po večerní oslavu, Dvůr Hoffmeister je ideální. Obklopí vás atmosféra moderního luxusu a prvorepublikové noblesy. Restauraci zdobí obrazy osobností, které maloval slavný malíř a karikaturista Adolf Hoffmeister. Bonusem je mistr kuchař se zkušenostmi ze světové gastronomie. V nabídce nechybí ani možnost uspořádání pohodlného rautu s grilováním pod širým nebem.

Další lákadlo potom představuje koňská farma, zahrada jako stvořená pro romantické obřady a pohodlné ubytování v nově zrekonstruovaném statku z dob první republiky. Dvůr Hoffmeister najdete v obci Čičovice, pouhých 8 km od letiště Václava Havla. Svatební obřad je možno uspořádat v čičovické kapli Nalezení Sv. Kříže, která leží 500 m od Dvora Hoffmeister.
Cena: kaple 4000 – 5000 Kč, jídlo 650 – 2550 Kč za osobu

Horkovzdušný balón na Prahou

Nedržte se při zemi! Milovníci dobrodružství si mohou užít svatební obřad s větrem ve vlasech, přímo na palubě horkovzdušného balónu. Let ve výšce 500 m trvá 1 až 2 hodiny a nabízí dokonalý komfort, přípitek sektem, občerstvení či služby stewardky. Maximální kapacita bývá okolo 15 osob.

Agentur, které podobnou atrakci nabízejí, je hned několik. Letět můžete nejen nad Prahou, ale také nad hrady Karštejn či Křivoklát, zámkem Konopiště, nad Českým rájem nebo Třeboňskými rybníky.
Cena: od 3000 na osobu

foto: Praha-levne.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 věcí, které jste nevěděli o svatební noci

Svatba na zahradě: Co vše je třeba zařídit?

Budete se vdávat? 7 věcí, které zařiďte co nejdřív

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama