reklama

Může se hodit aneb 10 věcí, které z domu vyhodit

10 věcí, které skladujeme zbytečně a měli bychom je rychle vyhodit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Při každém jarním úklidu nám vznikají tři hromady. Na jedné jsou věci, které používáme, druhou tvoří nepotřebné haraburdí a na té poslední leží věci, které by se mohly ještě hodit. Podívejte, s čím byste se měli nekompromisně rozloučit.

V domácnosti se povaluje celá řada věcí, které prostě nikdy nevyužijeme. Jak si udělat jasno v tom, co je důležité a čeho se zbavit okamžitě? Vzpomeňte si na minulý rok, kdy jste si například dali stranou boty, které mají nejlepší za sebou, ale chtěli jste je využít na zahradu. Kolikrát jste si je vzali na nohu? A takových drobností se vám v domě povaluje víc.

Staré mobilní telefony

Uložili jste si do šuplíku všechny své staré mobilní telefony? Tak pokud nechcete mít soukromé technické muzeum, zbavte se jich. Asi si říkáte, co budete používat, když se váš současný rozbije. V mnoha případech už vám v servise dají dočasně náhradní. Pokud byste přesto chtěli mít doma nějaký v záloze, stačí jeden.

Igelitové tašky a kabelky

Každý z nás má nějakou přihrádku či místo, kam shromažďuje igelitky či tašky. Přiznejte se, kdo z vás si je následně vezme do obchodu? Málokdo! Vždycky si na ně vzpomeneme až ve chvíli, kdy pokládáme nákup na pokladní pás. Pořiďte si látkové skládací tašky a mějte je v autě, v kabelce, prostě všude. Staré igelitky vyhoďte do plastu. Ve spíži by byly jen ideálním místem pro uhnízdění molů či jiných škůdců.

Doporučujeme: Jarní úklid podle našich babiček? Levně z bez chemie!

A ruku na srdce, dámy, kolik kabelek se vám doma kupí a vy je vůbec nepoužíváte? Seberte odvahu a ty zbytečné prostě přesuňte do popelnice.

Romantika až na půdu

Milujete romantiku a zapálené svíčky v domě nesmí chybět? Většina z nich je uhořelá jen do poloviny a končí někde v krabici, protože jste dostali nové či jste potřebovali sladit barevnost s novou výmalbou. Nejspíš je už nikdy nevytáhnete. Zbavte se jich nebo je odneste do školy či na jiné kreativní kroužky, kde z nich mohou vytvořit něco zajímavého.

Plechovky, krabice a jiné obaly

V prvním případě nám doma nejčastěji končí plechovky se zbytkem barvy, které se za rok už nebudou moci použít, protože ztuhnou nebo vyschnout. Okamžitě s nimi do nebezpečného odpadu. Krabice a plastové kelímky po pomazánkách či podobné hlouposti se vám budou jen zbytečně kupit. Chcete-li si něco nechat, pak jen to, co využijete na balení dárků, ostatní bez milosti zničte.

Staré oblečení a boty

Sliby, že zhubnete a oblečení vám zase bude, si radši nedávejte. Zbytečně vás budou stresovat a plnit šatník.

Náš tip: 10 kroků, jak zvládnout jarní úklid

Stejně tak si neodkládejte staré boty. Klidně si nechte jedny na práci na zahradě nebo pro jiné "špinavé" činnosti, ale se zbytkem do kontejneru.

Nepotřebné povlečení

Roztrhl se vám povlak na polštář nebo nejde vyměnit zip na peřině, nic z toho si nenechávejte.

Propisky, které nepíšou

Radši je hned vyndejte ze šuplíku a slovy, že v nich jen příště vyměníte náplň, se neunavujte. Sice je to plýtvání, ale většinou si přineseme s křížovkou z novinového stánku další, a to nemluvíme o reklamní propisce, kterou dostanete téměř všude.

Vyvětrejte knihovnu

Nemáte kam dát nové knihy? Pak se proberte těmi starými. Své oblíbené si nechte a ostatní pošlete dál. Můžete uspořádat malý blešák pro známé nebo je nabídněte antikvariátu. Lepší encyklopedie či slovníky dobře prodáte i na internetu. Za některé učebnice budou rádi i ve školách. Knihy, které jsou v havarijním stavu a nejedná se o nějaký spis z 16. století, s klidným svědomím vyhoďte.

Hrníčky a porcelán

Sbírali jste jako malí hrníčky z dovolené nebo z výletů? Pokud této zálibě nepropadáte ještě dnes, budou vám nejspíš pořádně překážet. Nemáte-li chalupu nebo pergolu, kam byste je mohli nastěhovat, pošlete je do popelnice.

Dětské hračky

Také jste minulý týden šlápli na nějaké autíčko nebo se přerazili o panenku? Protřiďte dětem jejich hračky. Není důvod, aby jich měly plné krabice. Ty, které jsou v lepším stavu, uvítají školky, dětské domovy či herny nebo je zkuste prodat na dětské burze, ostatní vyhoďte do plastů či popelnic.

Kam staré věci vyhodit?

  • Staré mobily: Prodat nebo odnést do servisu či do sběrného dvora (malé elektronické přístroje).
  • Pneumatiky: Měl by si je nechat servis, kde jste si kupovali nové. Pokud je máte z internetu, dost často bývá ve městech či na vesnicích svoz nebezpečného odpadu, kde vám je vezmou.
  • Oblečení a boty: Ve městě jsou na oblečení připravené speciální kontejnery. Věci z nich končí na ubytovnách, v rozvojových zemích nebo na různých charitách.
  • Plechovky: Opět patří do nebezpečného odpadu. Některé sběrné dvory disponují těmito speciálními kontejnery nebo města či vesnice dělají pravidelný svoz.
  • Staré knihy: Odneste je do antikvariátu nebo na burzu.

Jak často děláte doma generální úklid? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Místo zeminy zeolit: Rostliny mohou pěstovat i alergici

7 způsobů, jak chytře schovat větší břicho

Nečekaná souvislost: Oči mohou pálit od kloubů




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama