reklama

Neplýtvejte vodu na zahrádce: Poradíme, kde ušetřit

Jak neplýtvat vodou na zahrádce? Fígl s motykou, vidlemi a další rady.

Foto: Thinkstock

Tropická vedra potrápila nejednu zahrádku. Trávník už místy připomíná spáleniště a květiny tiše prosí za trochu stínu a vody. Zalévání jsme si za poslední dny užili až dost. Zásoby ze sudů se vypařily a vy nechcete utrácet za závlahu z hadice? Poradíme, jak ušetřit vodu, přitom udržet zahrádku v kondici.

Středně velká zahrada se zasázenou zeleninou potřebuje až 20 konví, což je okolo 200 litrů. Kdo chytá dešťovku do sudů, dobře ví, že téměř celý padne na jedno použití. Cena za kubík vody se pohybuje okolo 70 Kč, pokud nemáte velké zásoby, vyjde vás zahradničení v letošním létě pořádně draho. Poradíme pár rad, jak rostlinám dodat vlhkost, přesto zbytečně neplýtvat cennou vodu.

Podružný vodoměr

Jednoduché a účinné opatření. Necháte si namontovat druhý vodoměr, který bude pouze pro zahradní účely. Ušetříte na stočném, které se v tomto případě neplatí.

Doporučujeme: Jedlá zahrada aneb Co uzraje v našich podmínkách

Jedinou podmínkou je, že vypotřebujete alespoň 30 kubíků za rok. Kdo má zavlažování, napouští bazén nebo myje auto, jistě ho využije v plném rozsahu. A když na požadovaný odběr nedosáhnete, nic se neděje, jen doplatíte i stočné.

Fígl s motykou

Během období sucha se půda zcela udusá, z té se snadněji odpařuje tolik vzácná voda. Nejlepší je, když si vezmete motyku a proškrábnete horní vrstvu, vodu u kořenů udržíte snáz. Takto připravený povrch bude schopný lépe přijímat i sebemenší srážky či rosu.

Nakupte mulčovací kůru

Ideální je k rostlinám v období sucha přihrnout posekanou trávu, to však nelze, když nemáte zavlažování. V tento čas je jistě trávník vysílený a sekání mu nijak neprospěje. Pokud tedy nemáte doma zelený porost, který je třeba zakrátit, nakupte alespoň pytle mulčovací kůry. Přihrnutím mulče k rostlině jí zaručíte zastínění a schopnost udržet vlhkost u kořenů.

U zeleniny pozor, mulčovací kůra by mohla pomoci k tvorbě nechtěných plísní. V tomto případě je lepší použít slabou jutu, kterou k rostlinkám jednoduše natáhnete.

Zalévat každý den není třeba

Když jednou za čas zahradu pořádně prolijete, bude to pro ni lepší, než ji denně jen lehce pokropit. Tak se bude moci voda dostat do velké hloubky, kde si ji kořeny postupně odčerpají. Ve vedrech nepolévejte rostliny z vrchu, mohou na listech vznikat různé plísně a choroby.

Vždy vyberte čas, kdy slunce zapadá, a zalévejte pořádně ke kořenům. Nezapomínejte druhý den půdu trošku narušit motyčkou nebo vidlemi, tak se vláha udrží mnohem déle.

Kvalitní zavlažování

Rozhodnete-li se investovat do zavlažování, pak vybírejte kvalitní systémy, které jsou vybavené čidlem pro zjištění aktuálního stavu srážek. A zase platí, zalévejte v noci, kdy půda trochu vychladne a zároveň bude mít čas vstřebat závlahu. Nemusíte systém pouštět každý den, ale dopřejte trávě i rostlinám delší zavlažování.

Sprcha nebo bazén

Nevíte, zda si pořídit bazén, či sprchu? Zvažte, jak často takové osvěžení využijete. Bazén sice napustíte jen jednou, ale během horkých dnů se musí dopouštět. Když jej nevyužijete, přikrývejte ho, aby se voda zbytečně neodpařovala.

Náš tip: Jak zalévat ve vedru, abychom zahradě neuškodili?

Sprcha je skvělým způsobem, jak se ochladit, navíc vám solární panel pomůže připravit teplejší sprchování na večer. Máte-li podružný vodoměr, přesuňte veškerou hygienu v letních měsících ven. Vybírejte sprchové hlavice, které mají rozptýlený proud nebo jen mlžení. Soukromí vám zajistí paravan.

Jaké jsou další možnosti?

  • Využít vlastí zdroj - studna nebo řeka v okolí.
  • Rozmístit několik záchytných sudů.
  • Nechte si do země vložit nádrž, která pojme větší množství povrchové vody i z okapů.
  • Investujte do samozavlažovacích truhlíků, tak se nestane, že budete plýtvat přeléváním.

Kolik vody denně spotřebujete na zahrádku vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Domácí malinovka a další osvěžující limonády

Video test: Zkusili přežít v rozpáleném autě

Sex na pláži: Kde vám za něj hrozí vězení?




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama