reklama

Brusinky: Zázračné ovoce, které vypěstujete na zahradě

Jak brusinky pěstovat na zahradě? Máme i skvělé recepty.

Foto: Thinktock

Brusinky, lehce pikantní a kyselé ovoce, které vám vyroste i v klasickém květináči. Kdo by si nechtěl doma na okně či v záhonu pěstovat přírodní antioxidant a skvělého pomocníka v boji se zánětem močových cest?

Poradíme vám, jaké místo je pro vysázení nejvhodnější a nakonec můžete vyzkoušet několik zajímavých receptů. Připravíme si nakládané brusinky, máslo i víno.

Začínáme s pěstováním

V zahradnictví vám dají na výběr ke koupi brusinku velkoplodou, kanadskou nebo pravou. Ceny se od sebe liší podle velikosti keříčku - okolo 80 Kč.

Doporučujeme: Co všechno léčí červené bobulky?

Doba vysazování není nijak striktně daná. Skvěle se jim daří v kyselé půdě. Důležité je odstraňování plevele, který by rostlinku zbytečně dusil. Často se volí jako doplněk do vřesovišť či v okrasných záhonech pod vyšší rostliny. Stejnou parádu však udělají u bylinek nebo v květináči (s dostatečnou zálivkou).

Slunce není třeba

Nejhůře snáší přímé sluníčko a sucho. Ideálním stanovištěm je pro ně polostín. Ocení i přihrnutí mulčovací kůrou, která udrží potřebnou vláhu.

Před zasazením připravte dostatečně velkou jamku, která by měla být na každé straně o pět centimetrů větší, než je kořenový bal z kontejneru. Vysypte ji rašelinou nebo alespoň půdou smíchanou s rašelinou.

Pokud je půda na zahradě příliš zásaditá, jámu udělejte větší, do spodní části nasypte kamínky (drenáž), vyložte geotextilií a vsypte čistou rašelinu.

Péče a sbírání

Používejte hnojiva na azalky nebo taková, která neobsahují vápenatou složku. V případě, že sázíte jen výhonky, úroda se objeví až za dva roky. Lahodné plody lze sbírat ve dvou etapách, od poloviny května a od konce září. Na zimu je přikrývejte chvojím nebo k rostlině přihrňte více mulčovací kůry.

Využití a zdravotní aspekty

V kuchyni mají hned několik využití. Připravíte si z nich víno, marmeládu, omáčku nebo skvělý čaj.

Proč bychom brusinky měli zařadit na jídelníček:

  • Dezinfikují močové cesty.
  • Snižují množství cholesterolu v krvi a krevní tlak.
  • Působí protizánětlivě.
  • Jsou spolehlivým antioxidantem.
  • Podporují pružnost cév.
  • Pomáhají předcházet kornatění tepen.
  • Prevence proti infarktu a mozkové mrtvici.

Tři skvělé brusinkové recepty

Brusinková marmeláda

Budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 1 kg brusinek
  • 800 g cukru krystal
  • 1 citron
  • mletou skořici

POSTUP:

Brusinky důkladně očistěte a omyjte. Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. Společně je s brusinkami poduste v hrnci doměkka. Rozvařené ovoce prolisujte a smíchejte s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Zahřívejte ještě 10 minut. Marmeládu vložte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Skladujte v chladu.

Brusinkové máslo

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky medu
  • 150 g másla
  • 100 g marmelády z brusinek
  • 1 hrst vlašských ořechů

POSTUP:

Změklé máslo vymíchejte dohladka, přidejte zavařené brusinky a med. Vše důkladně promíchejte. Jádra ořechů posekejete a vmíchejte do másla. Takto připravené máslo se hodí na chléb či toast.

Brusinkové víno

Budete potřebovat:

  • 750 g brusinek
  • 250 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
  • živnou sůl pro kvasinky
  • vinné kvasinky (vínka)
  • 500 ml vody

Náš tip: Domácí malinovka a další recepty na osvěžující limonády

POSTUP:

Ve vlažné vodě si rozpusťte lžíci cukru a nechte oživit vinné kvasinky. Druhý den si rozmačkejte brusinky a spařte odměřenou vodou, přidejte kyselinu citronovou, cukr a živnou sůl. Vařte, až bobulky změknou. Nechte vychladnout a nalijte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a nechte dva dny kvasit. Takto připravený materiál přelijte přes síto a vylisujte. Víno vraťte do nádoby s kvasnou zátkou a nechte kvasit asi 14-21 dní. Následně stáčejte a uchovávejte v chladu.

Máte i vy nějaké skvělé recepty s brusinkami? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Novinka: Bílé jahody, které chutnají a voní jako ananas

Jak využít pecky z třešní? Vyrobte si nahřívací polštářek

Co mužům nejvíce ničí zdraví? Nepodceňujte varování

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama