reklama

Jak poznat český česnek? Hledání se vyplatí

Poradíme, jak v obchodě najít český česnek a kde ho skladovat.

Foto: Thinkstock

Nevíte, proč v obchodech hledat český česnek? Jeho chuť je opravdu jedinečná. Pikantní, šťavnatý a skvěle ochutí pokrmy. Kdo má rád kvalitní suroviny, měl by dobře vybírat. Víme, podle čeho českou klasiku poznáte.

Český česnek se vrací na místní pole. Podle údajů Českého statistického úřadu letos zemědělské podniky osely česnekem 236 hektarů půdy. Celkovou sklizeň pak Ministerstvo zemědělství odhaduje na 2 tisíce tun, tedy nejvyšší od roku 2007. A to je dobrá zpráva pro všechny, kteří se jeho pikantní chuti nebojí. Co to znamená? Neměl by být na pultech obchodů ani tak drahý...

"Od předloni klesla prodejní cena českého česneku v průměru o 40 až 50 korun za kilogram. Za poklesem stojí jeho zvýšená dostupnost u domácích pěstitelů," říká Darek Reli, vedoucí nákupu ovoce a zeleniny hypermarketů Globus.

Vyplatí se ten český, a to i přes vyšší cenu

Importovaná plodina totiž většinou postrádá to hlavní - charakteristickou vůni a chuť. "Když zvážíte cenu za jeden stroužek, je jasné, že český česnek vítězí. Je rozdíl, zda máte na dochucení bramboračky použít dva ostré stroužky nebo oloupat celou palici a pořád to nebude dost," říká Florentýna Zatloukalová, ikona českého kulinářství.

Doporučujeme: 9 potravin, které nepatří do lednice

Jasně specifikovala základní rozdíl mezi česnekem vypěstovaným u nás a tím z dovozu. Základem všeho je totiž množství obsažených silic i samotné stavby česneku. Jak je již známo, česká surovina má pronikavou vůni a ostrou chuť, tudíž do pokrmů ho spotřebujeme méně, než dovozového. Při průměrné ceně 80 korun za kilo dovozového česneku, kterého do pokrmu spotřebujeme třikrát víc než českého, nakonec skutečně vyjde levněji paradoxně ten dražší.

Jak ho poznat?

Prodejci vždy neuvádí původ suroviny, proto je dobré se připravit předem. Poznáte ho podle ostré vůně a počtu stroužků. Těch totiž bývá v hlávce méně (5-8). Za to jsou mnohem větší velikosti. Dovozový česnek v hlávce může mít i 25 malých stroužků.

Když si vezmete celou paličku do ruky a přivoníte, mělo by vás silné aroma štípat lehce do nosu i u neoloupaného kusu. Trs by měl být pevný, neoschlý a v žádném případě by na něm neměla být plíseň.

Kde česnek skladovat?

V dnešní době není třeba si dělat zásoby, ale kdybyste přeci jen získali větší množství, poradíme, co s ním, aby vám vydržel do jara.

Základem úspěchu je suché prostředí. Osvědčená teplota je kolem 15-20 °C. Pokud jej nemůžete vyvěsit, aby kolem něj proudil vzduch, uložte ho do papírové krabice, v které uděláte dírky.

Náš tip: Vysoký krevní tlak vadí i při sexu: Jak ho snížit přírodně?

Když už načnete paličku, spotřebujte ji do deseti dnů, jinak se do odhalených stroužků dostane příliš vlhka a mohou vám začít plesnivět či naopak sesychat.

Tip: Nejste-li si jistí správným skladováním a chcete mít na zimu čerstvou surovinu, můžete 1 kg česneku rozemlít s 200 g soli a uložit do sklenice s víčkem.

Proč nepatří do lednice ani do tepla?

Vysoké teploty vyhovují vlnovníku česnekovému, což je roztoč, který saje na povrchu stroužků a způsobuje jeho sesychání. Stroužek ztrácí lesk, žloutne a následně úplně seschne. Bydlíte-li v bytě, klidně ho vyvěste na balkoně, jen ho chraňte před přímým sluncem a deštěm. Nevystavujte ho ani přílišným mrazům (pod -10 °C).

Už jste někdy zkusili dát česnek do ledničky? Určitě dobře víte, že velmi rychle hnije, klíčí a navíc se promění v podivně gumovou hmotu, která nemá aroma a už vůbec není pikantní.

Máte rádi česnek? Do jakého jídla jej používáte? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 důvodů, proč limonády škodí zdraví

Muži se svěřují. Ženy jsou ovlivněné 50. odstíny šedi

Nejkrásnější dům světa: Minimalismus a elegance


 




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama