reklama

Jakou úrodu můžete zamrazit na horší časy?

Jaké ovoce, zeleninu a bylinky lze zamrazit na horší časy? Máme správný postup.

Foto: Thinkstock

Léto už nám pomalu mává na rozloučenou a my sklízíme poslední dobroty ze zahrádek. Jakou úrodu lze zamrazit na horší časy a čemu se podchlazení líbit nebude?

Není nic lepšího, než v zimě vyndat z mrazáku čerstvé ovoce, zeleninu nebo bylinky. Abyste i v chladných měsících měli kvalitní suroviny, je třeba znát, jak správně je zpracovat.

Pusťte se do zeleniny

Když zachováte správný postup, uchová si zelenina většinu vitaminů i další cenné látky. V chřipkovém období je skvělé si posílit imunitu všemi možnými prostředky.

Doporučujeme: Velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Zavařte je

Nejvhodnější je k zamrazení křehká zelenina, mladé klíčky, výhonky i bylinky. Nejprve musíte vše dobře omýt, zbavit slupky, jadérek a špatných částí. Výbornou úpravou je blanšírování, kdy zeleninu nejprve vložíte na dvě minuty do vroucí vody a následně dáte do misky s vodou a ledem. Prodloužíte tak možnost skladování v mrazáku na 12 měsíců. Neoblanšírované kousky by tam měly být maximálně 3-5 měsíců.

Pečlivá příprava:

  • Pórek: Zbavte nejtvrdší části.
  • Papriky: Vyndáme semínka i žilky.
  • Kořenová zelenina: Zbavte ji zelené části a dostatečně oškrábejte slupku.
  • Špenát: Opláchněte a nechte dobře osušit.
  • Květák, brokolice: Rozdělte na růžičky a zbavte tvrdší části.
  • Rajčata: Nejprve spařte a oloupejte.

Zeleninu ukládejte do igelitových pytlíků, které se dají opakovaně hermeticky uzavřít. Ideální je sáček zavakuovat. Dělejte si takové porce, které využijete najednou. Když necháte v mrazáku otevřený sáček, nasaje okolní pachy a znehodnotí chuť zeleniny. Vždysi na obal napište druh zeleniny a datum, abyste věděli, jak dlouho balíček skladujete.

Tipy pro správné zamrazování ovoce

Když je hodně ovoce, skvělým řešením jsou džemy, šťávy nebo kompoty. Ale na koláč či do dezertů se hodí čerstvé kusy. Ty si zajistíte jedině tak, že je zamrazíte.

6 tipů, jak na to:

  1. Vyberte přezrálé a nahnilé kousky, ty neuskladňujte v mrazáku.
  2. Jednotlivé plody pořádně opláchněte a vodu nechte okapat. Když budou mokré, slepí se vám dohromady.
  3. Bobule a malé kousky zamrazte rozložené na tácu po dobu dvou hodin. Pak je můžete sesypat do sáčku a budete je moci vždy dobře oddělit.
  4. Jablka, hrušky a další ovoce, které po nakrájení hnědne, zbavte jádřinců a nechte namočené ve vodě s citronem či kyselinou citronovou. Tvrdší kusy lze krátce oblanšírovat a už je nemusíte dávat do citronové vody.
  5. Chcete-li, aby ovoce vypadalo po rozmražení dobře, zasypte ho cukrem. Udrží si více vitaminu C a po rozmražení bude krásně lesklé. Omyté a suché kousky posypte krystalovým cukrem. Na 1 kg ovoce přidejte 200 g cukru. Tato úprava je vhodná pro třešně, rybíz, švestky.
  6. V kondici udrží ovoce i cukerný roztok. Na 1 l vody přijde 5 g kyseliny citronové a 400 g cukru. Vše svařte, nechte vychladnout a přelijte jím nakrájené ovoce. Takto zamrazte v krabičce.

Tip: Už jste zkoušeli mražený banán? Víme, že jich je všude dostatek a není třeba si dělat zásoby, ale chutná skvěle. Vlastně jde o zdravé mlsání. Když jej vyndáte z mrazáku, je stejně krémový, jako byste si právě otevřeli vanilkovou zmrzlinu.

Pozor na bylinky

Čerstvé bylinky je nejvhodnější nasekat a uchovávat v malých alobalových balíčcích nebo v dobře uzavíratelných mističkách. Klidně si vyrobte bylinkové kostky. Oblíbený druh vložte do tvořítka na led a zalijte vodou nebo vývarem. Při přípravě polévky, omáčky nebo dipu se budou hodit.

Náš tip: Čerstvá bazalka po celý rok? Tři tipy, jak ji uchovat

V mrazáku nejdéle vydrží tvrdé bylinky - tymián, rozmarýn, citronová tráva, chilli papričky či zázvor. Ideální doba skladování je 3-6 měsíců.

Co nedávat do mrazáku

Tuto úrodu raději mražením neuskladňujte:

  • čerstvý pepř
  • bobkový list
  • celerové listy
  • čerstvý česnek
  • čerstvý salát
  • vařené brambory
  • citrusy

Když už chcete z nějakého důvodu zamrazit citrusy, udělejte tak jen se šťávou, té se v podchlazeném prostředí nic nestane. Stejně tak lze uskladnit i citrusovou kůru, ale musíte ji pořádně obalit do potravinové fólie, aby nepobrala pachy z okolí.

Jak skladujete ovoce na zimu nejraději vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zpátky do lavic: Pokoj pro školáka má své zásady

Odvykačka od mobilů a elektroniky. Očistíte tělo i mysl

Je těžší vychovávat holku, nebo kluka?






"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama