reklama

Mladý architekt navrhl zajímavé bydlení pro bezdomovce

Mladý architekt chce ubytovat bezdomovce. Kam? Do přicucnutých buněk!

Foto: Facebook / James Furzer

Nikdo z nás si neumí představit, jaké to je, ztratit střechu nad hlavou a ocitnout se na ulici. A že se tak může stát ze dne na den. James Furzer navrhl zajímavé řešení pro bezdomovce, rád by "přicucl" malé buňky na obecní domy, čímž lidem bez přístřešku zajistil kvalitnější život.

Když se podíváte na Jamesův projekt, pak si řeknete, že by mladí architekti měli dostávat více šancí ukázat, co v nich je. Naštěstí existuje celá řada mezinárodních architektonických soutěží, kde svůj talent mohou odprezentovat. Jednu takovou vyhlašuje firma Fakro.

Štěstí přeje odvážným

James Furzera zvítězil mezi nevšedními návrhy bydlení na plné čáře. Přišel s nápadem, jak levně a efektivně nabídnout bezdomovcům střechu nad hlavou.

Mladý Brit měl za úkol vymyslet bydlení a použít prvky, kterými se firma zabývá - střešní okna, žebříky a podkroví. Z fotek je patrné, že vše zvládl na jedničku. Dokonce šel do soutěže jen proto, že chtěl zkusit něco nového. Na výhru prý ani nepomyslel. Teď ho za první místo v kapse hřeje v přepočtu 135 tisíc Kč.

Jednoduché a funkční řešení

Sám vychází z představy, že podle něj je pro bezdomovce nejhorší, najít si večer místo, kam by složil hlavu. Jeho buňky jsou něco jako závěsné pokoje z překližky. Uvnitř se nachází na vyvýšené ploše matrace. Pomocí ocelového rámu se dají jednotlivé buňky zavěsit na pevnou (nosnou) zeď.

V "domku" najdete pod matrací i úložný prostor či sklápěcí stolek, který slouží jako polička nebo jídelna. Do interiéru se dostanete pomocí žebříku, který se vyklopí.

Londýn má budoucnost

Svůj projekt zakomponoval na obecní domy Londýna a přesně uvádí, že buňky ničemu nepřekáží. Jsou zavěšené v takové výšce, aby se pod nimi dalo procházet, projíždět a vůbec normálně fungovat, jako by se nic nezměnilo.

Náš tip: Neviditelné bydlení. Sousedé vám určitě vadit nebudou

Chce bezdomovcům zajistit bezpečný spánek, protože ví, že právě v noci jsou okrádáni, napadeni či musí čelit násilí. Plně si uvědomuje, že nejde o dokonalé řešení a samotnou otázku bezdomovců neřeší, ale chce jim poskytnout alespoň malý kousek pohodlí.

Ve Velké Británii žije 750 000 lidí na ulici. "Dvě třetiny bezdomovců říkají, že denně čelí urážkám od veřejnosti a jeden z deseti dokonce potvrzuje, že když spí, jsou lidé schopni na ně vykonávat potřebu," říká James Fruzer pro web dezeen.com. On vidí ve svém projektu jednoduché a levné řešení, jak jim alespoň dopřát bezesnou noc.

Otázkou zůstává. Umíte si představit, že by ve vašem městě visely podobné buňky na domech s letitou historií?

Jak vnímáte projekt vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

20 vět, kterými nám rodiče zničili sebevědomí

Zmalované puberťačky nebo nevinná hra na ženy?

Každý třetí Čech má depresi. Jak se zbavit blbé nálady?




"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama