reklama

Jak ušetřit až 70 % nákladů za topení? 5 tipů pro vás

Už jste začali topit? Poradíme, jak ušetřit až 70 % nákladů za vyhřátý dům.

Foto: Thinkstock

Před pár dny začal dle kalendáře podzim. Kvůli nízkým teplotám v noci i ráno není výjimkou, že v domácnosti už zapínáme topení. Jak ušetřit náklady a mít dostatečně vyhřátý dům?

Základem je zajistit, aby nám zbytečně neunikalo teplo. Stačí jen pár dobrých tipů, jak minimalizovat tepelné ztráty, a můžete svůj účet za vytápění snížit více než o polovinu. Kde začít?

Zvažte výměnu kotle

Zamyslete se nad tím, jestli není na čase investovat do nového moderního kotle, který spotřebuje až o 30 % méně energie. Ekonomicky nejvýhodnější jsou kondenzační kotle, které pracují v nízkoteplotním režimu a hodí se i pro podlahové vytápění. Jednoduše řečeno, doteď jste do radiátorů natápěli vodu až na 70 °C, s těmito kotli by to bylo kolem 30-35 °C.

Doporučujeme: Jak v domácnosti ušetřit? Úspora od koupelny po kuchyň

Tato volba nepatří mezi nejlevnější, ale vložená investice se vám časem vrátí. S jejich druhy vás nebudeme zatěžovat, ideálně vám poradí odborníci přesně podle vašich dispozic a nároků. Ihned po kondenzačním plynovém kotli je skvělou volbou moderní elektrokotel.

Zateplete svůj domov

K největším tepelným ztrátám dochází díky nesprávnému zaizolování střech, oken i stěn - pronikání vlhkosti a profukování. Zvolením správné izolace můžete ušetřit až 70 % z celkové částky za topení. Zároveň tím také zvýšíte hodnotu nemovitosti na realitním trhu, o čemž většina z nás nemá ani tušení.

Jak si vybrat tu správnou izolaci? Naštěstí v dnešní době moderních technologií je to hračka. Zajímavým řešením je stříkaná pěnová izolace. Mezi její největší benefity jednoznačně patří tvarová stálost, proto se nemusíte bát, že si časem "sedne" a vzniknou další mezery. Na rozdíl od minerální vaty se dostane opravdu všude. Chytrá izolace je difúzně otevřená, což v praxi znamená, že vlhkost a páru spolehlivě odvede ven a nedochází tak ke kondenzaci vlhkosti - dům přirozeně dýchá.

Ocení ji i ti, kteří se chystají rekonstruovat svůj dům či byt, protože při její aplikaci není potřeba demontovat vnitřní sádrokarton. V neposlední řadě nepřitahuje pozornost drobných hlodavců, což u minerální vaty nelze zaručit.

Vyplatí se zainvestovat a nechat si přeměřit tepelné ztráty, jinými slovy vám přesně řeknou, že nejslabším místem domu jsou stěny, okna či střecha. Podle toho následně zvolíte izolaci střechy, stěny nebo pouvažujete o výměně skel, která by měla být trojitá. Méně finančně náročné je nalepení speciálních fólií, které izolují teplo. Věnujte pozornost těsnění dveří a oken, opotřebované gumičky pustí dovnitř studený vzduch.

Nepřetápějte

Pohybovat se v přetopeném bytě je pro organismus velmi vyčerpávající a vy se pak budete cítit rychle unavení. Proč zbytečně utrácet za energie, když nejste doma? Používejte moderní termostaty k nastavení teploty v bytě. V nepřítomnosti stačí nechat topení temperovat na cca 17-19 °C. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly, ale zároveň až přijdete z práce, rychle domácnost vytopíte! Odborníci doporučují teplotu pro obytné místnosti 20-22 °C, v chodbách 17-19 °C a v koupelně 22-24 °C.

Teplo si nastavujte podle potřeby. Snížením na vašem termostatu o jeden stupeň ušetříte dalších 6 % energie. Při nastavování přemýšlejte. Věřte, že místnost vytopí zaplá trouba, sporák, sušička i počítač. Pokud tedy o víkendu vaříte, klidně na termostatu uberte, uvidíte, že se klepat zimou určitě nebudete.

Uvolněte cestu teplému vzduchu

V případě, že používáte radiátory, dejte pozor, aby nebyly překryté záclonou, závěsem nebo zastavěné nábytkem. Také je potřeba je pravidelně odvzdušňovat. Výměnu klasických starých litinových radiátorů si navíc dobře rozmyslete. I když se vám mohou zdát nemoderní, litina drží teplo nejlépe a navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

Náš tip: Krby nejen pro romantiku. Vytopí celý dům

Mají sice díky velkému objemu pomalejší náběh, ale oplývají delší setrvačností při výhřevu. Ještě hodinu po vypnutí kotle budou tyto radiátory nahřáté. Neskočte na lep některým obchodníkům a vybírejte vždy především dle kvality a až poté podle designu.

Větrejte efektivně

V případě, že máte v domě rekuperační jednotku, jásejte, protože spolehlivě zajistí řízené větrání a zdravé klima po celý rok. Jestliže ji nemáte, nemusíte zoufat. Stačí dbát na nárazové intenzivní větrání, kdy otevřete všechna okna. Pak postačí jen 4 minuty na to, aby se vyměnil čerstvý vzduch.

Čím topíte vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 vychytávek pro seniory, které jim usnadní bydlení

Dnes začal podzim. Čím posílit imunitu?

Nezaměstnanost klesá. Přibývá pracovních míst







"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama