reklama

Proč chtít v interiéru vinyl? Důvody, které překvapí

Nechcete do interiéru vpustit umělý materiál? Vinylové podlahy vás přesvědčí.

Foto: Thinkstock

V současné době lze pozorovat trend návratu k přírodním materiálům, které jsou ekologické a nabudí hřejivou atmosféru. Proč bychom přesto neměli zanevřít na vinylové podlahy?

Určitě nechcete být otrokem vlastního domu, toužíte po jednoduchosti, funkčnosti a také snadné údržbě. Vinyl se hodí do moderního i rustikálního interiéru a překvapí vás, jak svými vlastnostmi splňuje požadavky uspěchané doby.

Není třeba odborníků

Máte tvořivou náladu a nechce se vám utrácet za odborníky, kteří by vám podlahu přišli položit? Pak věřte, že měkčený vinyl se prodává v rolích o šířce 2, 3, 4 metry, takže jej zvládnete rozvinout s partnerem nebo kamarádem. Když máte prostor širší, pak využijte možnost jednoduchého napojování.

Doporučujeme: Podlaha, která šetří náklady na vytápění

Určitě už vidíte manžela, který kroutí očima, protože chcete "lino" do starého bytu, kde nejsou rovné základy. Můžete ho uklidnit, že nebude třeba dalších úprav. "U měkkých vinylových podlah je velmi důležitou součástí jejich textilní podložka, která se dokáže vypořádat s mírně nerovným povrchem, a není tak nutné ho před pokládkou dorovnávat," vysvětluje Josef Zapletal, odborník ze společnosti Gerflor.

Při pokládání je jediná podmínka, teplota v místnosti by měla být kolem 18-25 °C. Ještě bychom měli jednotlivé role instalovat ve stejném směru, jakým vchází světlo do místnosti. Tak se skryjí všechny nerovnosti.

Imitace, kterou ani tchyně nepozná

Milujeme přírodní materiály pro jejich strukturu, plastičnost a celkově příjemný vzhled. Ale ani vinylové podlahy nejsou pozadu.

Skvěle imitují dřevo, dlažbu, kámen nebo třeba korek. Speciální technologie 3D tisku dodá povrchu reliéfní vzhled, a plastický vjem se tak postará o na první pohled nerozeznatelný přírodní dekor. Máte-li obavy, že se brzo plastičnost "ošlape", pak si buďte jistí, že ne. Pod hustou pěnou je umístěna výztužná podložka, která brání nerovnostem povrchu, aby se propsaly přes krytinu. Jednoduše řečeno, buďte klidní, nemusíte podlahu měnit každé dva roky.

Ani mazlíčci nebudou mít šanci

Určitě vás zajímá odolnost, která je důležitá pro rodiny s dětmi či domácími mazlíčky. Zde sledujte poměr cena-kvalita. Vyplatí se zainvestovat a získat kvalitní povrch. "Dobří výrobci měkčeného vinylu poskytují na ty nejkvalitnější výrobky záruku až 15 let. O vysokou odolnost se stará PUR ochranná vrstva, tvarovou stabilitu zajišťuje skelné vlákno," doplňuje Josef Zapletal.

Vyrazíte-li na nákupy, pak si dobře zapamatujte údaj "PUR ochranná vrstva". Přesně na to se zeptejte v prodejně jako první. Zcela jiné požadavky budete mít do chodby, koupelny či do ložnice, kam jdete jen dvakrát za den.

Náš tip: Jak pečovat o podlahy správným způsobem?

Vinyl je odolný proti oděru i většímu množství vody. Na došlap vám bude příjemný a hřejivý. A bydlíte-li v paneláku, sousedé ocení jeho "tichý" režim. Skutečně dokáže tlumit dupání těch nejrozdivočenějších dětí.

Úklid bude jednoduchý

Krytina je maximálně voděodolná. Nejen, že nevadí mokré vytírání, ale nic se nestane, když si celý kbelík převrhnete. Právě pro tuto vlastnost patří mezi ideální kandidáty do kuchyní, koupelen i dětských pokojů. Někteří výrobci vinyl doplňují o speciální vrstvu, která zabraňuje šíření plísní a bakterií.

V interiéru jedině zdravé materiály

Vinylové podlahy jsou zdravotně nezávadné - mnohdy obsahují méně netoxických rozpouštědel, než kolik je obsaženo v přísně kontrolovaných dětských hračkách. "Vinylové výrobky nesmí obsahovat žádné těžké kovy (stabilizátory nebo barviva), toxická změkčovadla ani formaldehyd," uzavírá Josef Zapletal.

Máte s vinylovými podlahami zkušenosti? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rezidence z filmu Vlk z Wall Street je k mání. Pojďte na návštěvu.

Ideál krásy: Jak to vidí muži a jak ženy?

Vzkaz z Paříže: Pořiďte si dlouhý kabát nebo alespoň sukni






"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama