reklama

Celý dům vytiskli na 3D tiskárně: Vyšel na 300 000 Kč

Celý dům v reálné velikosti vytiskli na 3D tiskárně. Jde o bydlení budoucnosti?

Foto: yhbm.com

Představte si jednu obrovskou robotickou 3D tiskárnu a Čínu, která je přímo mistrem světa v překonávání rekordů. Už v loňském roce se jim podařilo vytisknout (ano, skutečně vytisknout) 10 menších domů v reálné velikosti, ve kterých se dá bydlet. Teď svůj počin chtějí zopakovat s obrovskou vilou a hotelem.

Skutečně bude bydlení budoucnosti v rukou 3D tiskárny? Představte si, že díky ní byste mohli mít dům, který by vás vyšel zhruba na 130 000 Kč. Myslíte si, že jsme se zbláznili? Nikoliv, za vším stojí čínská společnost WinSun Decoration Design Engineering.

Historický moment

Když se společnosti v roce 2014 skutečně podařilo vytisknout dům s klasickými rozměry, do kterého byste se mohli klidně přestěhovat, bylo to neuvěřitelné. Tuto chvíli lze považovat za historický moment a obrovský posun v oblasti výstavby domů.

A to by nebyli Číňané, aby se rekord nepokusili překonat. Za cíl si dali vytisknout dva projekty - vilu o velikosti 1100 metrů čtverečních a pětipatrový apartmán. Co myslíte, povedlo se?

Opět jsou na výsluní

Pokud se vypravíte na východ Číny do města Suzhou, zjistíte, že plánovaná vila skutečně stojí. A je ohromující. Uvnitř sice nenajdete žádný nábytek ani dekorace, ale celá stavba vás uchvátí. Firma ji vytiskla jako modelový dům pro potencionální klienty a jako ukázku svých schopností.

Jako "výplň" byl použit cement a průmyslový stavební odpad. Ekologická, rychlá a levná budoucnost. A za vším hledejte tiskárnu.

Náš tip: Luxusní vila, kterou můžete mít i vy. Stačí vám 1 milion korun

WinSun je stále opatrná ve svých tvrzeních, ale slibuje, že budou pokračovat na inovacích a v nejbližší době se můžeme těšit na tisk nábytku, oken, nebo se pustí do výroby balkonu.

Estetika? Zatím není třeba řešit

I pětipatrová budova už stojí. Sice nevypadá designově tak dobře, jako jste mohli vidět u vily, ale to nic nemění na faktu, že byla vytištěná za pár dnů a s minimálními náklady.

Nutno podotknout, že stavba vypadá mnohem lépe, než některé moderní domy, které jsou navrhnuté s nevkusem, staví se rok a ještě vás vyjdou na několik milionů.

Budoucnost je o 3D tisku

O 3D tisku jste toho v poslední době nejspíš slyšeli už spoustu. Jde o fenomén, který se uplatňuje i ve zdravotnictví. Z počátku změnil pohled lidí na manufakturu menších produktů, ale čím dál více musíme chápat, že jeho možnosti jsou nekonečné. V budoucnu zvládne vynález tisk oblečení, jídla, náhradních orgánů až po domy.

Dalším průkopníkem 3D tisku je americká firma Emerging Objects, která se věnuje odvětví architektury. I jejich projekty jsou oslnivé.

Více zajímavých článků najdete na Homepix.cz.

Co si o 3D architektuře myslíte vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Závislost dětí na mobilu: Už hodina denně škodí

Co se dělo ve StarDance? Nahlédněte do zákulisí

5 tipů, jak se nezbláznit z vánočního úklidu



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama