reklama

Jaké budou Vánoce 2015? Temné odstíny noci a peříčka

Vánoce 2015: Pastelové barvy ustupují, přichází odstíny temné noci.

Foto: rosmarino.cz

Už za pár dní nás čeká první adventní neděle. Pokud stále řešíte, do jaké barvy sladit Vánoce a s nimi spojenou výzdobu, podívejte se na letošní trendy.

"Jemnější tóny ustupují do pozadí a své místo si získává kombinace výrazných barev. Klidně zvolte tmavě modrou a doplňte ji stejně výraznou fialovou," říká Markéta Keclíková z květinového ateliéru Rosmarino.

Milovníci modré si přijdou na své

Odstínem pro tento rok je právě modrá, která by se měla použít jako hlavní barva. Do této doby bylo trendy výrazné barvy podpořit stříbrnou barvou. Ta ustupuje do pozadí a nahrazuje ji zlatá nebo odstín champagne. Jednoduchý trik a celý dekor tak bude působit mnohem tepleji.

Jak už jsme se mohli dočíst, pro letošek jsou trendy kombinace výrazných barev jako tmavě modrá s dalšími sytými tóny, např. fialové a bordó, evokující atmosféru zimní noci. "Tento styl podtrhují metalické zemité odstíny, motivy zářících hvězd a třpytivých vánočních ornamentů, strukturované svíčky a saténové stuhy," doplňuje Markéta Keclíková.

Zlatá versus bronzová

Pastelové barvy zůstávají i pro Vánoce 2015. Ty se objevují v různých kombinacích, například s metalickými barvami jako je zlatá a bronzová. Zde můžeme směřovat buďto k opulentnímu stylu zdobených váz, dekorací a kytic doladěných perličkami nebo zvolíme jednoduché kovové vázy a ozdoby.

S jemnými, světlými barvami také dobře ladí styl pokračující z loňské zimy - "zmrzlé" dekorace, které navozují efekt mrazu a sněhu. "Namísto třpytek ale raději zvolíme jednoduché průhledné sklo nebo čisté bílé dekorace. Chceme-li zůstat jen u pastelových barev, volíme varianty matné, decentní lesk je pouze akcent," upřesňuje Markéta Keclíková.

Klasické Vánoce nezmizí

Stálicí je varianta klasických Vánoc v červené a zelené. Letos můžete smaragdovou zeleň nahradit svěží limetkovou. Klasickou tematiku vtipně doplňují stuhy či papíry s tištěným "vintage" vzhledem, které ji pasují na pravé retro. K tomuto stylu skvěle ladí vánoční hvězda nebo vánoční kaktus, kterým bychom neměli zapomenout vybrat ladící květináč.

Milovníci přírodních materiálů si také přijdou na své - juta, světlé dřevo, šišky, oříšky nebo méně obvyklé mušličky, ale také kožešiny a peří budou letos hrát významnou roli.

Náš tip: Inspirace: Nejkrásnější ozdoby na stromeček

Z přírodnin můžeme vyrábět girlandy a věnce. "Šišky připevníme k věnci pomocí drátku, oříšky a mušle přilepíme tavnou pistolí a z juty jednoduše vyrobíme mašli nebo z ní vystříháme hvězdy či srdíčka. Celý styl doplníme různými polštářky, přikrývkami a přehozy. Světlá varianta připomíná skandinávskou jednoduchost, tmavší lesní varianta se kombinuje s tradiční zelenou a červenou a objevují se v ní sovy, veverky a lišky," uzavírá přehlídku trendů Markéta Keclíková.

Letos najdou uplatnění ale i méně obvyklá zvířata pro vánoční tematiku, například kočky nebo sloni, ať už ve formě jednoduchých kovových ozdob na stromeček nebo ze skla.

Jakou barvu Vánoc budete mít letos vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Další díl StarDance: Nejlépe vypadala Tereza Kostková

4 diety, které zabírají na lupénku

Prokázáno: Rýmička má u mužů skutečně horší průběh







reklama
reklama
reklama
reklama
reklama