reklama

Triky pro dokonalou vánočku: Špejle, vejce a alobal

Chcete letos upéct dokonalou vánočku? Poradíme vám jednoduché triky.

Foto: Profimedia.cz

Chystáte se poprvé péct vánočku? Nebo se vám nedaří, aby chutnala stejně, jako ta od babičky? Poradíme vám triky, které pletenou dobrotu přivedou k dokonalosti.

Pletenec, žemle, štědrovice, štrička, ceplík. Ať už ji říkáte jakkoliv, vánočka je podle tradic symbolem nového života a plodnosti. A v kombinaci s máslem, medem, marmeládou či povidly získáte fantastickou snídaní na Štědrý den.

Svým tvarem by měla připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince. Správně se plete z devíti copů, kdy spodní čtyři symbolizují živly - oheň, vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují nejdůležitější vlastnosti člověka - rozum, cit a vůli. Poslední dva copánky poukazují na to, co vede člověka nejvýše - vědění a láska.

Správný recept

Přinášíme recept, který jsme získali od babičky naší kolegyně. Lepší vánočku jste ještě nejedli.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky,
  • 200 g krupicového cukru,
  • 40 g rozinek,
  • 1 vejce na potírání,
  • 40 g mandlí,
  • 4 žloutky,
  • 125 g másla,
  • 125 g sádla,
  • 1 lžíci rumu,
  • trochu citronové kůry,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 500 ml vlažného mléka,
  • 1 droždí,
  • špetka soli.

POSTUP:

Mouku si prosejte a smíchejte se solí. Droždí si rozetřete s cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Kvásek přidejte do proseté mouky a přilijte zbytek mléka, žloutky, rozehřáté máslo se sádlem, kůru a rozinky. Pořádně vypracujte těsto. Ideálně použijte robot s hnětacími háky. Nechte asi tři hodiny kynout. Během té doby dvakrát těsto zmáčkněte.

Náš tip: Nejlepší dárek na poslední chvíli? Zážitek a kosmetika

Z těsta uděláte dvě vánočky. Vezměte si tedy polovinu a tu rozdělte na devět stejných částí. Z těch udělejte malé bochánky a nechte 15 minut vykynout. Vyválejte z nich hady, z kterých upleťte nejprve základnu ze čtyř, druhé patro je ze tří a poslední je copánek ze dvou.

Nevíte, jak uplést vánočku ze čtyř? Podívejte se na následující video

Vánočku položte na plech s alobalem, zapíchněte po celé délce čtyři špejle, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Následně přikryjte a dopékejte ještě 45 minut. Celý postup zopakujte s druhou polovinou těsta.

Zapomeňte na linii

Naše babičky do vánočky dokonce přidávaly sádlo. Věřte, že s olivovým olejem a náhražkou másla toho příliš nevytrhnete. Nebojte se tedy množství tuku nakombinovat. Dejte polovinu másla a polovinu sádla. Uvidíte, jaký zázrak z trouby vyndáte.

Sůl a žloutky

Ve správném těstě nesmí chybět špetka soli. Skvělé je mouku přesít, tím se dokonale provzdušní. Pracujete-li s robotem, není třeba přesívat, ten těsto nakypří. Dále nezapomínejte, že do vánočky patří jen žloutek, protože bílky kynuté těsto příliš vysušují.

Čerstvé droždí

Máte-li v ledničce droždí už nějaký čas, raději kupte čerstvé, nebo se nebojte sáhnout po sušeném, které bývá účinnější. Jen pamatujte, že 14 gramů sušeného, je jedna celá kostka čerstvého droždí. Čím starší kvasnice máte, tím méně oxidu uhličitého budou produkovat, tedy vám těsto nevykyne.

Vlažné mléko

Trefit správnou teplotu mléka na kvásek bývá složité. Poznáte to tak, že v něm udržíte prst. Ale pamatujte, kvasnice by měly mít pokojovou teplotu. Pokud je do vlažného mléka vhodíte studené z ledničky, mléko prudce ochladíte a kvásek vám nevzejde tak, jak by měl.

Dolaďte až na závěr

Milujete-li rozinky namočené v rumu, nebo chcete přidat mandle, ořechy či kandované ovoce, učiňte tak až po vykynutí. Je pravda, že se budou špatně zapracovávat, ale neohrozíte jimi proces kynutí.

Těsto chce svůj čas

Každé těsto potřebuje svůj čas. U vánočky to platí dvojnásob. Správně ji ve hnětači smíchejte, následně ještě vezměte vařečku a pořádně s ním "zahýbejte".

Ani kynutí se nemá uspěchat. Dobře propracované těsto nechte odpočinou alespoň tři hodiny při pokojové teplotě. Klidně mísu zabalte do deky, ale nepokládejte na horká kamna či radiátor. Kvasnice by mohly přestat pracovat.

Špejle a alobal

Aby se vám upletený třípatrový zázrak nesesunul na stranu, zapíchněte po celém jejím středu dřevěné špejle, které podrží všechna tři patra u sebe.

Doporučujeme: Zapomeňte na cukroví. Po "sůloví" nepřiberete

Kdo má horkovzdušnou troubu, jistě se potýká s přikrýváním, protože se alobal odfoukne stranou a vánočka se připaluje. Dejte si na plech dostatečně dlouhý alobal. V tuto chvíli už není potřeba vykládat pečicím papírem. Na něj uložte vánočku, zatím alobalem nepřikrývejte (přilepil by se), ten opatrně přehněte, aby nepřekážel při zasouvání do trouby. Po deseti minutách, kdy se povrch vánočky trochu zapeče, zvedněte obě strany alobalu a ve středu zatočte. Získáte přehledný balíček, který se nepřipeče.

Zázrak v troubě

Než upletenou vánočku dáte do trouby, nechte ji ještě 30-40 minut odpočinout na plechu. Následně ji vložte do předehřáté trouby na 210 °C na 10-15 minut. Pak teplotu snižte na 160-180 °C, přikryjte a pečte 45 minut.

Z kolika copů pečete vánočku vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečné vůně. Jak se přírodně zbavit zápachu na WC

Jak přežít Vánoce, když jste singl?

15 vánočních stromů světových velkoměst. Který je ten nej?



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama