reklama

Sušení prádla v zimě: Dejte ho do skříně i na mráz

Sušení prádla v zimě: Mráz vám s tím pomůže.

Foto: Thinkstock

Podzim přinesl nadprůměrné teploty, proto nebyl problém prádlo sušit na balkoně i v listopadu, ale co teď, když venku mrzne? Pokud nemáte sušičku, nezoufejte. Využijte mráz, budete překvapení.

Nic se nevyrovná ručníkům, které strávily den na sluníčku, ale co se dá dělat. Do jara daleko. Jak sušit optimálně v bytě, abyste nemuseli bojovat s plísní? Požadavky jsou takové: nechceme mít prádlo na očích, omezit vlhkost kvůli plísním a dosušit prádlo co nejefektivnější a nejrychleji.

Proč využít mráz

Vzpomínáte, když se babička pokoušela zlomit dědovo zmrzlé kalhoty, které sušila v zimě venku? Vezměme si z ní příklad, protože vám opravdu uschne.

Doporučujeme: Jak sušit prádlo v sušičce, aby se nezničilo?

Voda uvnitř oblečení nejprve zmrzne. Následně led přechází do plynného skupenství. Z tvrdého povlečení se tedy po čase stane suchý kus, který je fantasticky vyvětraný. Budete jej muset nechat na mrazu poměrně dlouho, ale výsledek vás překvapí. A pokud bakterie či jiní "škůdci" přežijí praní (využíváme šetrné programy), minusové teploty vás jich skutečně zbaví.

Zmrzlé prádlo násilím neskládejte, mohli byste poškodit vlákna. Místo toho do pračky přidávejte lžíci soli, ta zabrání úplnému ztvrdnutí, nebo jej přeneste do tepla a chvíli vyčkejte.

Dejte prádlo do skříně

Teď si jistě ťukáte na čelo, co vám zde radíme. Ale skutečně lze dát mokré prádlo do skříně. Jedná se o speciální kus nábytku "dryperator", který je normálně připojený na topný okruh. Uvnitř najdete poličky a věšáky na sušení a ventilátor, který zaručuje lepší cirkulaci horkého vzduchu.

Dryperator vypadá moderně a designově a vytopí celou místnost. Vhodný je hlavně do koupelny. Nevýhodou je pořizovací cena okolo 27 000 Kč a také fakt, že se vyrábí jen na zakázku.

Vybíráme sušák

Ideální formou (když není sušička) jsou přenosné rozkládací sušáky, pro které najdete vhodné místo v bytě. Ale variant je skutečně mnoho.

Samonavíjecí: Hodí se nad vany. Když není potřeba, nepřekáží. Nabízí několik možností od jedné po více šňůr.

Vytahovací: Prádlo vytáhnete ke stropu a nebude na očích. Opět nezabírá příliš místa. Pozor u sádrokartonového stropu. Při upevňování použijte speciální hmoždinky do tohoto povrchu, jinak vám zatěžkané šňůry přistanou na hlavě.

Na zeď: Sušák, který se upevní na zeď. Jednoduchým pohybem rozložíte ramena, jako jste zvyklí u běžného přenosného kusu.

Na radiátor: Pro drobnější prádlo lze využít speciální držáky, které se upevňují na koupelnový radiátor. Vhodný na ponožky a spodní prádlo.

Věže: Zaberou méně místa, můžete je přenášet a nabízí až 30 metrů sušící plochy.

Rozkládací: Klasické, které mají dvě křídla. Ty lze vyklopit a zvětšit plochu na prádlo.

Skládací: Varianty "V" a "L" , které se umístí nad vanu.

Jak snížit vlhkost

Nadbytečná vzdušná vlhkost dává ideální podmínky pro vznik plísní. Přinášíme několik tipů, jak jí předcházet:

  • Když vám to umožní materiál, pořádně várku vyždímejte na vysoké otáčky.
  • Máte-li v koupelně bytu větrák, vždy ho při sušení používejte.
  • Sušáky nepřisouvejte ke stěně. Vzduch nemůže proudit kolem všech kusů prádla.
  • V žádném případě neobkládáme radiátory, tím zamezíte vytápění místnosti a vlhko z oblečení se rychle vypaří do vzduchu.

Náš tip: Jak správně větrat? Řekněte navždy stop plísním!

  • Pravidelně větrejte.
  • Skvělou volbou pro sušení je nejteplejší místnost v bytě či domě, kde necháte mírně pootevřené okno.
  • Nemáte-li jinou možnost, přemýšlejte o tom, zda si nepořídit odvlhčovač. Lepší zainvestovat, než následně řešit problémy s plísní.
  • A v neposlední řadě je tu sušička. Ta zaručí, že se do bytu nedostane zbytečná vlhkost vůbec. Nemusíte ji ani připojovat na kanalizaci. Voda se kondenzuje do nádoby, kterou jednou za čas vylejete.

Jak sušíte prádlo vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ideální pár: Žena musí být mladší a chytřejší než muž

Tohle bezdětným fakt neříkejte - nikdy!

Cukr vede k rakovině, prokázal nový výzkum




"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama