reklama

Aromaterapie: Zvládněte zimu pomocí pěti vůní

Aromaterapie: Zvolte správné vůně na zimní období. Těchto pět vás zahřeje.

Foto: Thinkstock

Aromaterapie využívá sílu éterických olejů, které dokážou posilovat zdraví organismu, rovnováhu a harmonii po psychické stránce. Vyberte si vhodnou vůni pro zimní období.

V obchodech jsou k dostání směsi i jednotlivé vůně. Vždy kupujte pouze přírodní a kvalitní oleje. Jak je poznat? Dobrý výrobek se prodává v tmavé lahvičce, aby jej neovlivňovalo světlo, a vždy je na něm uveden název rostliny i v latinském jazyce a návod. Každý koupený kus uchovávejte v chladu a po používání jej dobře zavírejte. A teď už k samotné zimní aromaterapii.

Správné používání

Využívat sílu vůní můžete několika způsoby. Klasický a nejjednodušší způsob je aroma lampa, kdy pár kapek přijde do vody, která je následně zahřívána čajovou svíčkou. Éterické oleje se postupně uvolňují do ovzduší.

Doporučujeme: Jak nejlépe pročistit vzduch v domě?

Velmi účinný způsob, jak dostat zdravé vonné látky do těla, je inhalace. Pár kapek můžete aplikovat na kapesník a vdechujte těsně u nosu. Další možností je miska s horkou vodou. Do ní přidejte oblíbenou vůni, nakloňte se nad páru a přikryjte si hlavu ručníkem. Pak už jen zhluboka dýchejte 5-8 minut. Sílu aromaterapie využijete i přidáním esence do vany, do misky v sauně či případně při masáži. Jaká vůně je vhodná pro zimní měsíce a proč?

Eukalyptus

Pro mnoho z nás velmi výrazná vůně. Ale věřte, že patří k těm nejlepším pro zimní období. Patří mezi skvělé pomocníky při léčbě dýchacích cest, čistí plíce od hlenu a usnadňuje odkašlávání. Ulevuje od bolesti v krku.

Funguje jako dezinfekce ovzduší, tedy zabraňuje šíření virů a bakterií, které mohou přinést děti ze školy nebo partner z práce. Pokud bytu dopřejete eukalyptové aroma, zlepšíte si i psychiku. Podporuje chápání nových vjemů a lépe si utřídíte myšlenky.

Tymián červený

Je antiseptický a vhodný při zánětu dutin, rýmě a nemocích horních cest dýchacích. Neměl by se používat v těhotenství a při vysokém krevním tlaku. Tymián červený je velmi silný. Pro ty, co s aromaterapií teprve začínají, se doporučuje spíše tymián světlý - Thymus Vulgaris, který má stejné účinky jen v menší koncentraci.

Citrusy

Citronové oleje výrazně působí na prokrvení zmrzlého těla. Domácnost vám skvěle dezinfikuje a pomůže při onemocnění dýchacích cest. Blahodárně ovlivňuje správnou činnost močových cest.

Pomeranč je vhodným pomocníkem při vysoké horečce. Podporuje pocení, uklidňuje bolest hlavy při ucpaných dutinách a napomáhá při prokrvování končetin. Kdo má problémy s neustále ledovými končetinami, měl by si aromaterapii s pomeranči dopřát každý den.

Citronová tráva osvěžuje a zklidňuje bolavé klouby. Celkově posiluje organismus a ulevuje od bolesti hlavy při horečce. Navíc vám pomůže zlepšit schopnosti koncentrace.

Skořice

Výrazně kořeněná, ale po pěti minutách již navodí pocit tepla. Má silně antibakteriální účinky a je vhodná při nachlazení. Všeobecně posiluje imunitní systém a výborně prokrvuje končetiny. Neměla by se používat v těhotenství.

Skořice tlumí bolesti svalů i kloubů. Zklidní bolest v krku a skvěle působí při zánětech hrtanu či problémech s mandlemi.

Zázvor

Po zázvoru bychom měli v zimě sáhnout ze dvou důvodů. Nejen že mýváme častěji špatnou náladu, která je způsobená chladným počasím a nedostatkem sluneční energie, ale špatně se nám prokrvují končetiny a celé tělo. Zázvor je skvělé antidepresivum a hřejivá vůně.

Náš tip: Tajemství zázvoru: Lék na chřipku i nadváhu

Aroma je až pepřově nahořklé. V chladných měsících, kdy je mnohem těžší hubnout, podporuje činnost metabolismu a zabraňuje prohříváním pokožky vzniku celulitidy. Působí jako lehké analgetikum při angíně.

Jaké další vůně se budou hodit?

Éterických olejů je nepřeberné množství. Pokud se vám pět vybraných vůní, které jsou nejvhodnější na zimní období, nebude líbit, volte z následujících:

  • Angelika: Antiseptická vůně, která je vhodná při nachlazení.
  • Benzoe: Usnadňuje vykašlávání.
  • Borovice: Dezinfikuje vzduch, uvolňuje hleny.
  • Jalovec: Podporuje pocení, čímž usnadňuje boj s horečkami.
  • Meduňka: Snižuje horečku a podporuje imunitní systém.
  • Myrta: Pomáhá při dráždivém kašli.
  • Yzop: Zmírňuje příznaky nachlazení.
  • Jedle: Prokrvuje končetiny.
  • Tea Tree: Skvělá dezinfekce ovzduší.

Jakou vůni máte nejraději vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chyby, které děláme při přípravě vajíček. Jsou zbytečné

Pravdy a mýty o pečivu: Je tmavý rohlík zdravější?

Zimní dovolená v teple. Možná to není tak dobrý nápad



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama